Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Categorie #44 - Lees een boek uit een genre dat je nooit leest

door Hebban Crew 56 reacties
In april gaan we het weer doen, de 'Lees eens wat anders'-maand. Het is ontzettend spannend om buiten je comfortzone te stappen, maar het kan waardevolle ervaringen opleveren en je als lezer verrijken. Dus we durven jullie dit 'aan te doen'. Nu hoef je deze Challenge Categorie natuurlijk niet per se in april in te vullen. Je kunt je medelezers onder dit artikel vast om een leestip vragen.

Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ

De meeste lezers hebben wel een voorkeursgenre. Soms lezen ze alleen thrillers, of alleen feelgood, of alleen literatuur. Maar, net zoals met eten, is het wel eens lekker om iets anders te nuttigen. Is het niets voor je, dan ren je weer blij terug naar je eigen genre. Brengt het je toch iets leuks, dan weet je dat er ook buiten je eigen genre leuke dingen te vinden zijn en heb je ontdekt dat er afwisseling mogelijk is. Of in ieder geval een grotere afwisseling dan je gewend was. Hieronder noemen we per genre een aantal titels die je zou kunnen proberen. Kies niet iets dat extreem ver uit je comfortzone ligt, kies gewoon iets waarvoor je een leuke, maar haalbare stap moet zetten.

Thrillers? Niks voor mij!

Weet je dat zeker? Welke thrillers ken jij dan al? De traag op gang komende Stieg Larsson misschien? Tja, dat is lastig. Boeken die verfilmd zijn stellen vaak teleur. De eerste circa tachtig pagina's van Mannen die vrouwen haten leveren geen directe liefde op en dat kan een succesvolle kennismaking in de weg zitten. Maar weet dat dit boek, en de rest van de serie, erg goed wordt als het verhaal eenmaal op gang is gekomen.

Hetzelfde hebben veel lezers met Ik ben pelgrim van Terry Hayes. De een vindt het een geweldig boek, de ander komt er absoluut niet doorheen. Tip: als je een nieuw genre probeert, start dan niet met een baksteen van een boek, hoe goed de recensies ook zijn en hoe hard je vrienden ook jubelen. Áls het begin tegenvalt, is er wel heel erg veel begin om doorheen te komen.

Ik denk dat het voorbij moet zijn van Iain Reid durf ik je aan te raden, als je niet van het thrillergenre houdt. Het is ten eerste een dunnetje. En ten tweede een erg sterke en vreselijk enge psychologische thriller. Nu is het geen boek voor iedereen, maar in dit geval geldt dat ook voor thrillerlezers. De originaliteit en afwijkende spanningsopbouw smaken niet elke lezer.

De vrouw in het raam van debutant A.J. Finn ligt bijna in de winkels, maar we spieken vast even bij de 5*-recensie van de Engelstalige editie: 'Met The Woman in the Window heeft hij een fantastisch debuut neergezet, een overtuigende psychologische thriller met een prachtig uitgewerkt hoofdpersonage, vol met onverwachtse plotwendingen en een weergaloze ontknoping. Niets is wat het lijkt in The Woman in the Window.'

Literatuur? Niks voor mij!

De eeuwige discussie over wat literatuur nu werkelijk is. Tja, die gaan we hier niet voeren, want er zijn wel 100 verschillende antwoorden mogelijk. En wat ons betreft is het enige dat werkelijk van belang is: het plezier in lezen. Maar nu ben je thrillerlezer of dol op romantische boeken en loop je tegen deze Challenge Categorie aan. Wat te doen?

Kijk eens tussen de vijf ster-recensies van de Hebbanrecensenten. Als je niet enthouisast wordt van alinea's als dit, weet ik het ook niet meer: 'Door de setting te verplaatsen van de stad naar de ruige natuur, en personages op te voeren die onderling grondig van elkaar verschillen, maar toch een duidelijke samenhang vertonen, wordt een gelaagd verhaal gecreëerd dat niet zomaar raakt, maar ook tot nadenken stemt. Voeg daar Volders’ kraakheldere schrijfstijl aan toe en je krijgt een boek dat trekt en klauwt en nog lang na de laatste pagina sporen nalaat.' Dit zijn de woorden van recensent Sigried en ze bejubelt hier de debuutroman Noord van Sien Volders.

Recensent Doortje over De acht bergen van Paolo Cognetti weet je vast ook wel te overtuigen met deze mooie beschrijving: 'De acht bergen is een schitterende roman over twee mannen die proberen om iets van het leven te maken. Ieder op zijn eigen manier. Het contrast in de wijze waarop Pietro en Bruno hier invulling aan geven is interessant en inspirerend. Maar het allermooist aan deze roman zijn Cognetti’s beschrijvingen van het Italiaanse berglandschap: werkelijk adembenemend mooi.'

Sciencefiction? Niks voor mij!

De scifi is wel een heel erg 'love it or hate it'-genre. En toch zijn er in dit genre boeken die ook lezers uit andere genres zouden kunnen bekoren. Hou je van actie en spanning, dan is Rood van Pierce Brown een gegarandeerde hit. Ja, het speelt op Mars en ja, er zoeven ruimteschepen van planeet naar planeet, maar Brown houdt de lezer heel dicht bij Darrow, de hoofdpersoon. Je vecht mee, je huilt mee, je krijgt hartkloppingen van de angstaanjagende capriolen die worden uitgehaald. En dat allemaal niet op Aarde...

In de sciencefiction vind je vaak de meest intelligente verhalen. Het is een genre dat vooruitblikt, de toekomst in. De scifi-auteur redeneert voort op basis van ons huidige bestaan, nieuwe ontwikkelingen, wetenschap en springt dan een paar decennia, eeuwen of millennia vooruit. Hoe leven wij dan als mens, waar hebben we mee te maken, hoe ziet onze samenleving er uit? Guido Eekhaut noemde Vernietiging van Jeff Vandermeer een 'magische fabel'. Toegankelijk is het boek niet, maar wie doorzet, stapt een vervreemde en wonderlijke ervaring in. Het boek wordt momenteel verfilmd met Natalie Portman in de hoofdrol.

Op dit niveau zit ook Het recht van de Radch van Ann Leckie. Hebbanredacteur Lindy noemde het in 2016 een 'boeiende leeservaring', maar voelde vervolgens niet de motivatie om meer scifi te lezen. De NRC beloonde het boek, dat zo'n beetje alle awards van belang heeft gewonnen, met de volle vijf ballen en woorden als 'verbluffende pen', 'fascinerende wereld' en noemde het al een klassieker in wording. Twee niet heel lichte werken, maar probeer los te laten dat je alle techniek moet proberen te begrijpen. De wereld waarin de personages rondlopen ziet er anders uit, maar wandel er doorheen en probeer niet alles te willen weten. Het is anders, heel anders. Laat dat over je heen komen en geniet.

En lees alles van China Miéville. Alles.

Fantasy? Niks voor mij!

De beer en de nachtegaal, een fantasyroman Katherine Arden met invloeden uit Russische folklore en de bijbehorende toendra-kou. Het is een aanrader voor fantasylezers, maar ik heb het vermoeden dat de feelgoodlezer en de young adult-lezer het ook zeker wel kan waarderen. Durf jij het aan?

Ook sprookjesachtig en absoluut prachtig, net als ál zijn andere werk, is De oceaan aan het einde van het pad van Neil Gaiman. Dit boek zou iedereen goed kunnen vinden, maar het is vooral geschikt voor feelgood-, ya- en literatuurlezers. Thrillerredacteur Soraya kreeg het in 2016 in de themamaand 'Lees eens wat anders' voorgeschoteld: 'Wat Gaiman met deze roman heeft gedaan, is buitengewoon. Hij creëert een wereld waarin dromen en herkenning van het alledaagse dichtbij elkaar liggen, maar betovert zijn lezer daarmee. Zinnen kunnen op het eerste oog simpel lijken, maar nadat je ze herleest, ontdek je nieuwe perspectieven. Het geeft de roman soms een kinderlijke eenvoudigheid die prachtig weergegeven wordt door verschillende levenslessen.'

Een gratis laatste tip: Nimmernacht van Jay Kristoff. Harry Potter op steroids.

Feelgood? Niks voor mij!

De winnaar van de Hebban Awards in de categorie Literatuur & Romans werd Opstaan van Jackie van Laren. Recensent Diana noemt het een 'verhaal om verliefd op te worden'. Het is het verhaal van de verbroken relatie tussen Anne en Rory.

Wil je terug naar de tachtige jaren in een goed coming-of-age verhaal aka feelgood met een beetje liefde, kijk dan eens of De wonderjaren van Billy Marvin van Jason Rekulak iets voor je is: 'De wonderjaren van Billy Marvin speelt zich af in Amerika in 1987. Met talloze verwijzingen naar de popcultuur, zal deze roman voor veel lezers een gevoel van nostalgie opwekken. Niet alleen de genoemde films en beroemdheden, maar ook de gehele setting van het verhaal: het ontbreken van mobieltjes, het werken op computers zoals de Commodore 64, dragen eraan bij dat de lezer zich volledig in deze tijd waant.'

Wil je liever eens enorm lachen, pak dan Scoop! van Iris Houx op: 'Door de verrassende wendingen in het verhaal, een geweldig hoofdpersonage en de humor is het een debuut waar je niet omheen kunt!'

'Net even anders dan anders'-tips: Ginny Moon heeft gelijk of Ik ben Eleanor Oliphant

Young Adult? Niks voor mij!

'Dat is voor jonkies, ik ben daar te oud voor.' Ha, betrapt op die malle gedachte! Dat denk je vast niet als enige lezer, maar het is een misvatting om te denken dat Young Adult-boeken jeugdboeken zijn. Het zijn vaak heel geëngageerde romans, met een zware focus op thema's als diversiteit, geloven in jezelf, persoonlijke groei en het juiste leven zien te vinden voor jezelf. Hoe oud, rimpelig en grijs we ook worden, we blijven ons hele leven vechten met dit soort onderwerpen. En dus kan een YA-titel ook jou aanspreken.

Recensent Elise weet het wel: 'Is dit het béste boek dat je ooit zal lezen? Misschien niet. Maar het is wel een boek dat je moet lezen.' Ze heeft het over The hate u give van Angie Thomas, een beladen boek vol moeilijke thema's en het oneerlijke leven. Ik laat Elise aan het woord, want zij is in haar vijf sterren-recensie overtuigend genoeg: 'Een personage dat zo sterk, kwetsbaar en menselijk is, dat je niet anders kan dan dat je van haar gaat houden. En het boek zet je aan tot nadenken. Is dat niet wat alle goede boeken doen?'

Alweer Elise, maar dat is toeval, zegt: 'Eric Lindstrom heeft niet alleen een prachtige young adult-roman geschreven die boordevol spanning en intriges zit, het boek is ook nog eens relevant en actueel. Dit boek toont de zaken zoals ze zijn. En daarom moet het gelezen worden. Onze maatschappij heeft nood aan meer verhalen zoals dit.' Ze bespreekt hier het boek Mijn mooiste herinnering eindigt hier van Eric Lindstrom. Daar krijg je toch zin in lezen van?

Meer YA: lees John Green of Patrick Ness (de Chaos-trilogie).

Zoek en geef tips

Zoek - Zoek jij een boek om voor deze Challenge Categorie te lezen? Noem dan onder dit artikel welk genre of genres je normaal leest en vertel waar je van houdt in een boek.

Geef tips - Help je medelezers op pad door een boek te tippen dat hét beste uit jouw favoriete genre is en dat een lezer van andere genres zou kunnen overtuigen.

Uiteraard zijn er nog veel meer genres om uit te kiezen, naast de bovengenoemde basis fictiegenres. Er is boeiende non-fictie in allerlei subgenres, prachtige jeugdliteratuur (alles van Rébecca Dautremer) en uitstekende graphic novels of poëzie om je aan te wagen.

Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een boek uit een genre dat je nooit leest'?

De Hebban Reading Challenge 2018

Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!

Start je Hebban Reading Challenge 2018!Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Categorie #44 - Lees een boek uit een genre dat je nooit leest

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken