Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Categorie #46 - Lees een beestachtig boek

door Hebban Crew 63 reacties
Boeken met en over dieren, dat past in ieders straatje. Romans over trouwe hondenmaatjes en eigenwijze kattenpersoonlijkheden doen het altijd goed. Maar daarnaast bestaan er ook geweldige boeken met dieren als personages, denk aan Waterschapsheuvel of Het gouden kompas (ijsberen en dierlijke daemonen als gezelschap). Een categorie waar je alle kanten mee op kunt. Welk boek kies jij?

Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ

De klassiekers

Zeker, in deze Challenge Categorie kun je ook klassiekers lezen. Denk aan De Jungleboeken van Rudyard Kipling, waarin het jongetje Mowgli wordt opgevoed door wolven en een heleboel dierenvrienden heeft, maar ook beestachtige vijanden, zoals de tijger Shere Khan. Of Tarzan van Edgar Rice Burroughs, geschreven in 1912 en nog steeds tot de verbeelding sprekend, te zien aan steeds weer nieuwe verfilmingen. Persoonlijke jeugdfavorieten zijn De zwarte hengst van Walter Farley (of een van de vele, vele vervolgdelen) en De ongelooflijke reis van Sheila Burnford. Al deze titels zijn meermaals verfilmd en op andere manieren verwerkt. Toch blijven de boeken ook heel erg de moeite waard. De zwarte hengst is een spannend avontuur over een vriendschap tussen een jongen en een temperamentvol paard en De ongelooflijke reis is een verhaal over een uitputtende en emotionele reis van twee honden en een kat door de wildernis, op zoek naar hun baasjes. Leuke en spannende verhalen.

De dierenrechten

Romanschrijver Jonathan Safran Foer dook in de wereld van de vleesindustrie, ging undercover bij boerderijen en slachterijen en ontblootte de ware verhalen die wij moeten vertellen over het eten van vlees. In Dieren eten zet hij zijn hele jaar aan onderzoeksjournalistiek uiteen. Interessant, nodig én geweldig geschreven.

In een prachtig vormgegeven en prikkelende geschreven boek bespreekt Joukje Akveld, ondersteund door illustraties van Piet Grobler, een aantal Afrikaanse diersoorten die het moeilijk hebben door verlies van habitat en de confrontatie met de mens. Wij waren hier eerst is leerzaam, geschreven voor leergierige en diervriendelijke kinderen, maar ook voor de volwassen lezer een absolute mustread.

Dave Goulson schreef al drie prachtige boeken over de kleinste beestjes vlak bij ons huis, met speciale aandacht en fascinatie voor de hommel. In zijn laatste boek, De vlucht van de hommel, doorkruist hij het land op zoek naar zeldzame hommels en breekt hij een lans voor het beste leefgebied van het diertje: de rommelige en verwaarloosde tuin.

De redders

In mijn hond, mijn redding toont Julie Barton hoe groot het effect was van haar Golden Retriever-pup Bunker in haar strijd tegen depressie. Door de zorg die hij nodig had, moest ze haar bed uitkomen en leerde ze ook weer voor zichzelf zorgen. Penguin Bloom is een prachtig vormgegeven boek over een baby ekstertje dat uit zijn nest viel en het lichtpuntje werd in het leven van een gezin dat door het noodlot werd getroffen. Vol prachtige foto's van een heel mal vogeltje. Ambers ezeltje is het verhaal van de voor dood achtergelaten ezel Shocks en de te vroeg geboren Amber. Hij moet van ver komen om fysiek en geestelijk te genezen, maar is toch in staat om contact te leggen met Amber, die in zichzelf gekeerd is en niet praat. De wonderlijke resultaten van die vriendschap tonen maar weer eens hoe fantastisch het contact met dieren kan zijn.

 

Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een beestachtig boek'? Welke leestip met dieren in de hoofdrol wil jij meegeven aan je medelezers? Noem een titel onder dit artikel en licht toe!

De Hebban Reading Challenge 2018

Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!

Start je Hebban Reading Challenge 2018!Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Categorie #46 - Lees een beestachtig boek

 

Overig

Beestachtige boeken

op 15 januari 2018 door Hebban Crew 64 boeken 5 volgers 0 reacties
Gesponsorde boeken