Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Categorie #49 - Lees een boek over boeken

door Hebban Crew 54 reacties
Als echte bibliofiel is er één soort boeken die echt het allerleukst zijn om te lezen. Deze Challenge Categorie gaat je dan ook enorm bevallen. We hebben een hele serie 'boeken over boeken' voor je verzameld en dat gaat van non-fictie tot allerlei soorten fictie. Jammer dat je maar één titel nodig hebt voor je Hebban Reading Challenge 2018.

Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ

Titels, titels, titels

Inspirerende 'bladerboeken' vol titels lees je natuurlijk niet in een keer uit, maar kun je wel op je nachtkastje leggen en in een jaar tijd 'uitgebladerd' hebben. Denk aan De Boekenapotheek, waar bij elke fysieke, mentale of imaginaire aandoening een boek wordt geadviseerd. De Nederlandstalige editie is speciaal voor de Nederlandse markt deels aangepast, met een aantal titels uit eigen land. In alfabetische lemma's die niet gortdroog zijn, maar juist creatief, grappig en met een heleboel boekenkennis en -liefde zijn geschreven, ontdek je elke remedie die je niet wist nodig te hebben. Heb je last van een gevoel van 'anders zijn'? Pak Jonathan Livingston Zeemeeuw van Richard Bach op en ontdek hoe geweldig het kan zijn om anders te zijn (en daar maar verbannen te worden uit de groep). De Nederlandse editie is in 2013 verschenen en is nog kort als midprice paperback beschikbaar geweest. Inmiddels kun je alleen het e-book nog bestellen of moet je uitwijken naar de Engelstalige editie, The Novel Cure. Onmisbaar in elke boekenkast.

Minstens even onmisbaar is 'De Dikke Steinz' van wijlen Pieter Steinz en zijn dochter Jet. Het is een herziene en uitgebreide editie van het eerdere Lezen &cetera en Lezen op Lokatie. In Steinz, gids voor de wereldliteratuur kun je eindeloos lezen over auteurs, relevante meesterwerken, maar vind je ook de befaamde Steinz-boekwebben. Vermaak jezelf daarnaast met de quizzen, landkaarten en thema's en je bent echt een jaar onder de pannen. Het boek van 550 bladzijden dik is momenteel niet leverbaar, maar mogelijk verschijnt er een midprice in de zomer van 2018. Tweedehands is de eerdere, rode editie prima te vinden. Heb/ken je deze gids al, dan zijn andere boeken van Steinz ook zeer de moeite waard, zoals Dracula heeft echt geleefd (let op: ook verschenen als Macbeth heeft echt geleefd) of Lezen met ALS.

De handleidingen

Ja, lezen kunnen we wel, toch? Maar lezen zoals Lidewijde Paris? Dat is nieuw. Gelukkig reist ze het hele land door met lezingen en workshops én heeft ze in een boek uitgebreid uiteen gezet wat haar aanpak is bij het openslaan van een roman. Hoe lees ik? zegt het al, het is niet per se ook dé manier voor jou, maar je kunt uit het boek meenemen wat jij interessant vindt en wat voor jou werkt. De Hebbanredactie besprak het boek in een Hot or Not en landde op het positieve resultaat, maar met de kanttekening dat het boek niet voor iedereen bestemd en hier en daar best pittig kan zijn en diep kan gaan.

Eveneens besproken in een Hot or Not, maar met minder goed resultaat is De goede lezer van filosoof Damon Young. En tóch is dat een geweldig boek voor een enkeling. Communitymanager Debbie beoordeelde het wel met een Hot: 'Zoek je een toegankelijk, gezellig boek over lezen en boeken, keer De goede lezer dan resoluut de rug toe. Maar wil je uitgedaagd worden, heb je wel wat met filosofische denkbeelden en vind je het niet erg om je passages lang dom te voelen, dan is De goede lezer een machtig lollig boek. Hot, maar als een diesellocomotief.'

De romans

Er zijn aardig wat fictieve titels die de boekenwereld induiken, op de een of andere manier. Een mustread is De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar geschreven door Gabrielle Zevin. Hebbanrecensent Jan noemde het een: '... vermakelijk, grappig en soms ontroerend verhaal over verandering en het krijgen van tweede kansen.' En dat is het. Een heel leesbaar en fijn boek.

Niet echt fictie, maar stiekem wellicht toch wel wat aangedikt (hoop je) is Dagboek van een boekverkoper van Shaun Bythell, waarin je het wel en wee kunt lezen van boekhandelaar Shaun en zijn antiquariaat in Wigtown, Schotland. Deze boekhandel bestaat echt en is te bezoeken. Wellicht beland je dan zelf ooit in een volgende editie van Shauns dagboeken. Het is géén roman, het zijn gortdroge dagboekstukken, inclusief dagomzet en aantal verkochte boeken. Shaun beschrijft zijn klanten en ervaringen met een soms gemeen stukje cynisme, maar spaart zichzelf ook maar zelden. De schrijfstijl, sfeer en toon ligt niet iedereen, maar neem een kijkje, lees een fragment en bepaal voor jezelf.

He, gets, is dit juist helemaal geen leuke Challenge Categorie voor je, pak dan Hoe open ik een boek van Stefan Verwey op, meteen (soort van) goed voor Challenge Categorie #4 - 'Lees een graphic novel'.

 

Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een boek over boeken'? In deze categorie zijn geweldig leuke boeken te vinden. Ken jij een heel mooi boek waarin boeken een belangrijke rol spelen? Laat je medelezers onder dit artikel weten welk boek het is en waarom het zo mooi is. 

De Hebban Reading Challenge 2018

Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!

Start je Hebban Reading Challenge 2018!Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Categorie #49 - Lees een boek over boeken

 

Gerelateerd

Overig

Lees een boek over boeken

op 15 januari 2018 door Hebban Reading Challenge 21 boeken 9 volgers 0 reacties
Gesponsorde boeken