Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Categorie #6 - Lees het eerste deel van een serie

door Hebban Crew 119 reacties
Wat een heerlijk vooruitzicht is het om nog te mogen beginnen aan een reeks boeken met hetzelfde personage in de hoofdrol. Om kennis te maken met een nieuwe wereld of held(in) begin je uiteraard met het eerste deel. Deze categorie is zeer geschikt voor de thriller- en/of fantasylezer.

Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ

Never change a winning team

Amerikaanse thrillerschrijvers zijn verzot op reeksen waarin een hoofdpersonage centraal staat. Hoewel het altijd spannend blijft of de kwaliteit hoog blijft en de verwachtingen van de fans worden ingelost, blijven deze schrijvers trouw aan hun hoofdpersonage.

James Patterson
introduceerde in Slaap kindje slaap zijn onverwoestbare personage Alex Cross; in deze reeks verschijnt binnenkort deel 25. Voor de lezers die graag meeleven met een personage en hem zien ontwikkelen, is deze reeks absoluut een aanrader. Een schrijftser die ook maar geen afscheid lijkt te kunnen nemen van haar dierbare personages is Patricia Cornwell. Patholoog-anataam Kay Scarpetta draait inmiddels al 24 delen mee en Cornwell probeert iedere keer weer om haar club met een nieuwe misdaad in aanraking te brengen. Haar debuut Fataal weekend, het eerste deel in de reeks, geldt als een klassieker in het spannende genre. Ook Karin Slaughter heeft een grote fanschare achter zich doordat ze haar twee reeksen met Sara Linton en Will Trent samen liet komen: twee universa die met elkaar verweven werden, met een groot succes. Wie wil weten waar het ooit allemaal begon, leest haar debuut Nachtschade
De nieuwe talenten

Ook thrillerdebutanten durven het steeds vaker aan om bij hun allereerste verhaal meteen een reeks uit te bouwen. De Noorse thrillerschrijver Samuel Bjørk groeide uit tot een thrillerfenomeen door Ik reis alleen, waarin hij zijn eigenzinnige personages Holger Munch en Mia Krüger voorstelt. Het boek heeft maar liefst meer dan 1500 waarderingen op Hebban en hangt nog regelmatig rond in de top van de Hebban ranking. Het is te hopen dat de Noorse thrillerschrijver de lezers over niet al te lange tijd mag verblijden met een derde deel. Want deze schrijver is een meester in het aanbrengen aan cliffhangers.

Wie M.J. Arlidge zegt, denkt meteen aan de titels waarin kinderliedjes verwerkt zijn. De Britse scenarioschrijver debuteerde met Iene Miene Mutte, waarin hij zijn seriepersonage Helen Grace voorstelt. Een onconventionele rechercheur, maar tegelijkertijd een stoere vrouw die motorrijdt, geen druppel alcohol drinkt en haar ontsnapping zoekt in pijn. ‘Ze is mijn eigen actiefiguur, die je vroeger als kind wilde hebben. Maar als je goed naar haar kijkt, is ze best fucked up,’ vertelde Arlidge in een interview met Hebban.
Heldin in bekende omgeving

Nederlandse en Vlaamse thrillerschrijvers kunnen zich meten aan deze trend en leveren ook regelmatig een reeks thrillers af met hetzelfde hoofdpersonage. De Vlaamse thrillerschrijver Toni Coppers begon bij Niets is ooit met zijn reeks rond inspecteur Liese Meerhout, die in Antwerpen gestationeerd is. Het boek werd genomineerd door de jury van de Hercule Poirot prijs met de volgende woorden: 'Want er was verrassend veel dat veelbelovends leek: de stad als medespeler, de gedegen sfeerschepping, de ironische ondertoon, de personages met een klein kantje af.'

Corine Hartman bedacht een reeks rond de onconventionele rechercheur Jessica Haider die bij Bloedlijn begon en nog steeds zeer succesvol op Hebban is. In het artikel Uitgesproken Karakters, komt Haider zelf aan het woord. 'Ik heb een hekel aan oppervlakkig geneuzel, aan mannen met slecht gepoetste schoenen en ik reken heel graag af met iedereen die met kinderen rotzooit; daar zijn we het ook over eens,' aldus het personage van Hartman.

De fantastische reeksen

In het genre fantasy kom je zelden een standalone tegen. Series tellen vaak tig delen en elk deel is al snel een epische duizend pagina's dik. Best heftig! Het goede nieuws is dat er dus heel erg veel eerste delen zijn om uit te kiezen. Een niet te missen eerste deel is Leerling en meester van de briljante Robin Hobb. Het is het eerste deel van de trilogie De boeken van de Zieners en deze trilogie is weer de eerste trilogie van een reeks van drie trilogieën die net volledig afgerond is. Hobb schrijft prachtig leesbare avonturen, die voor een niet-fantasylezer ook prima te verteren zijn.

Wil je een klein beetje meer de romantische sprookjeskant op, dan wil je zeker Dochter van het Woud oppakken, een boek in de Zeven Wateren-reeks van Juliet Marillier. Tijdens het lezen van dit Keltisch geinspireerde familieverhaal zul je zeker een traantje laten en de personages in je hart sluiten.

Ben je meer een scifi-lezer, dan mag, kan en wil je de serie van Ann Leckie niet missen, waarvan Het recht van de Radch het eerste deel is: 'Het rijke en fascinerende universum dat Leckie gecreëerd heeft, met haar prachtige cultuurbeschrijvingen, spannende verhaallijnen en iconische hoofdfiguren. Een absolute aanrader.' Of kies voor Vernietiging van Jeff Vandermeer, het eerste boek van de Southern Reach-reeks, die nu ook verfilmd is met Natalie Portman in de hoofdrol: 'Een magische fabel: misschien nog de best mogelijke omschrijving voor dit boek, dat overigens slechts het eerste deel van een trilogie is. VanderMeer is een fascinerend auteur die zich niet thematisch laat inperken, dat bewees hij in vorige boeken. Dit bevreemdende maar meeslepende eerste deel van zijn trilogie belooft nog uren spanning in de twee volgende boeken.'

De literaire keuze

Karl Ove Knausgård is bezig aan een roman, maar wordt geplaagd door enorme onzekerheid. Dagelijkse frustraties met betrekking tot het huishouden en zijn gezin nemen veel tijd in beslag en tijdens het schrijven dwalen zijn gedachten af naar zijn kindertijd. Knausgård vraagt zich af of hij net zo'n beangstigende man is voor zijn kinderen als zijn vader ooit voor hem was. Vader is het eerste boek in de Mijn strijd-serie van zes zeer persoonlijke, autobiografische romans. Een bestseller in zijn publicatiejaar en daarna, maar heb jij hem al gelezen?

Of wat denk je van het eerste deel van Voskuils Het Bureau, Meneer Beerta, waarin het kantoorleven centraal staat. Heb je altijd al eens aan deze zevendelige serie willen beginnen? Dan heb je nu een heel goede reden. Maar ook De geniale vriendin, de eerste van de Napolitaanse romans van Elena Ferrante is geschikt voor deze Challenge Categorie.

De jongere lezer

Naast fantasy is de Young Adult-hoek ook een plek waar je veel series vindt. Laat je meeslepen door Maggie Stiefvater in Huiver, het eerste deel van De wolven van Mercy Falls.

Al jaren doet Grace niets liever dan de wolven in het bos achter haar huis observeren. Er is één wolf met goudkleurige ogen – haar wolf – die haar hart sneller doet kloppen. Maar elk jaar verdwijnt hij bij het aanbreken van de zomer, om pas bij de eerste vorst weer tevoorschijn te komen. Die zomer ontmoet Grace Sam, een jongen met goudkleurige ogen die haar direct de adem beneemt. Hij is haar wolf, ze weet het, ze voelt het. Als de winter nadert moet Sam vechten omdat hij de wolf in hem voelt groeien, maar de liefde van Grace niet wil verliezen….

Of duik in Alter Ego, het in december 2017 verschenen eerste deel van de serie Renegades van Marissa Meyer. Spannend!

De Rebellen zijn een groep jongeren met buitengewone vermogens en talenten, die is ontstaan uit een de ruïnes van een verpulverde samenleving. Zij waren degene die vrede stichtten, de chaos in orde veranderden en de maatschappij weer herstelden. Ze zijn dan ook een symbool van hoop en moed geworden – behalve voor de slechteriken die ooit door hen verslagen en verbannen zijn… Nova heeft een reden om de Rebellen te haten, en wil maar één ding: wraak. Terwijl ze dichter bij haar doel komt, ontmoet ze Adrian, een Rebellen-jongen die gelooft in gerechtigheid, en in Nova. Maar Nova is loyaal aan iemand die aan allebei een einde zou kunnen maken.

Bloed en beenderen

Wat een heerlijk vooruitzicht is het om nog te mogen beginnen aan een reeks boeken met hetzelfde personage in de hoofdrol. Om kennis te maken met een nieuwe wereld of held(in) begin je uiteraard met het eerste deel. Deze categorie is zeer geschikt voor de thriller- en/of fantasylezer.

Bloed en beenderen van Tomi Adeyemi

Ooit leefden er in Orïsha mensen met magische krachten. Tot een wrede koning besloot de magi, een minderheid met donkere huid en zilverwitte haren, te vervolgen. Zélie kan zich de nacht dat ze toe moest kijken hoe de handlangers van de koning haar moeder ophingen nog levendig herinneren. Sindsdien is magie een doodzonde en een donkere huid iets om op neer te kijken. Tien jaar later krijgt Zélie de kans om de magie terug te brengen naar Orïsha. Met de hulp van een prinses op de vlucht, moet ze uit handen zien te blijven van Inan, de kroonprins, die vastbesloten is de magie nu voorgoed uit te bannen. Gevaar ligt overal op de loer in Orïsha, maar het grootste gevaar schuilt misschien nog wel in haar groeiende gevoelens voor de vijand...

Welk boek kies jij voor de categorie 'lees het eerste deel van een serie'? Heb je zelf een geweldige leestip voor deze categorie, noem de titel onder dit artikel en vertel waarom je dát nou zo'n geweldig goed boek vindt.

De Hebban Reading Challenge 2018

Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!

Start je Hebban Reading Challenge 2018!

Nova heeft een reden om de Rebellen te haten, en wil maar één ding: wraak. Terwijl ze dichter bij haar doel komt, ontmoet ze Adrian, een Rebellen-jongen die gelooft in gerechtigheid, en in Nova. Maar Nova is loyaal aan iemand die aan allebei een einde zou kunnen maken.Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Categorie #6 - Lees het eerste deel van een serie

 

Gerelateerd

Overig

Lees een eerste deel van een serie

op 12 december 2017 door Hebban Crew 21 boeken 6 volgers 0 reacties
Gesponsorde boeken