Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Categorie #8 - Lees een verfilmd boek

door Hebban Crew 85 reacties
Boeken blijven een grote inspiratiebron voor filmmakers. Je kunt regelmatig in de rode stoeltjes plaatsnemen om een verfilming op het grote witte doek te bewonderen, van blockbuster tot arthousefilms. Lees jij dit jaar een verfilmd boek voor jouw Reading Challenge? Dan hebben we uiteraard een aantal toptips voor je!Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ

Uit de Lage Landen  

Hoewel we bij boekverfilmingen wellicht meteen denken aan internationale blockbusters, worden in Vlaanderen en Nederland ook mooie films uitgebracht die zich baseerden op een boek. Het prachtige Vele hemels boven de zevende, het debuut en de doorbraak van Griet Op de Beeck over de wereldverbeteraar Eva die voor iedereen zorgt maar zichzelf vergeet, mocht najaar 2017 op een verfilming rekenen. Maar ook klassieke werken als Knielen op een bed violen van Jan Siebelink – die daarin verteld over Hans Sievez, een personage gebaseerd op zijn vader, die op een belangrijk punt in zijn volwassen leven een religieuze ervaring heeft en zich verliest in een sekte – was niet zo lang geleden op het witte doek te zien, net als Publieke werken van Thomas Roosenboom – over de negentiende-eeuwse violenbouwer Walter Vedder.

Niet alleen leuk voor jongeren  

Toch staan internationale Young Adult-boeken nog steeds aan de basis van een groter aantal films. Onder de grote blockbusters van de afgelopen jaren bevond zich ook de volledige ‘Hongerspelen’-trilogie van Suzanne Collins. Jennifer Lawrence werd bekend door de films en speelde ook daarna nog in onder andere de boekverfilming Silver Linings Playbook van Matthew Quick (vertaald als Maak me gek!).  

De YA-boeken van John Green worden na de populaire verfilming van Een weeffout in onze sterren (The Fault in Our Stars) nog altijd een voor een naar het witte doek vertaald. Zo waren Paper Towns en Het grote misschien (Looking for Alaska) ook al in de bioscoop te bewonderen.

Nerve, het minder bekende debuut uit 2012 van young-adultschrijfster Jaenna Ryan, was daar ook te zien. Het boek vertelt het spannende verhaal van de donkere zijde van het internet. Vee, een jonge scholier, doet mee met het populaire online spel Nerve: een spel dat live wordt uitgezonden. Alles draait daarbij om durven en je grenzen verleggen. Maar de spelmakers blijken Vey goed te kennen; hoe is het gesteld met privacy op het internet?  

Maar ook Nederlandse YA-boeken vinden hun weg naar het witte doek. Zo werd Boy7 van Mirjam Mous succesvol verfilmd, met Matthijs van de Sande Bakhuyzen in de hoofdrol.

Spanning of dramatiek?  

Het boek was de Most Wanted Thriller van 2015 op Hebban, het won de Hebban Award voor beste buitenlandse thriller en ook Vrij Nederland riep het uit tot de beste thriller van het jaar 2015: Het meisje in de trein van Paula Hawking. De goedverkopende thriller werd verfilmd met onder andere Emily Blunt en Lisa Kudrow in de hoofdrollen.  

Michael Fassbender werd gekozen om de bijzondere rol van Harry Hole in de allereerste verfilming van bestsellerauteur Jo Nesbø op zich te nemen. In De sneeuwman (The Snowman) onderzoekt de rechercheur de vermissing van een vrouw tijdens de eerste sneeuwval. Samen met een briljante rekruut weten ze de vermissing te linken aan jarenoude moorden. Ook het sciencefictionboek Mars van Andy Weir (verfilmd als The Martian, met Matt Damon in de hoofdrol) zorgt voor klamme handjes en adembenemende scènes.  

Ben je niet op zoek naar spanning en sensatie, maar naar ruimte voor gevoel en emotie? Richt je dan op boeken als Voor jou (Me before you) van Jojo Moyes, over de jonge Louise die zorgt voor een verlamde man met een doodswens, of voor Ik mis mezelf (Still Alice) van Lisa Genova, over Alice die gelukkig getrouwd is en moeder van drie volwassen kinderen, maar die ook de grip op haar leven kwijtraakt nadat de ziekte van Alzheimer bij haar is geconstateerd.           

Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een verfilmd boek'? Heb je zelf een geweldige leestip voor deze categorie, noem de titel onder dit artikel en vertel waarom je dát nou zo'n geweldig goed boek vindt.

De Hebban Reading Challenge 2018

Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!

Start je Hebban Reading Challenge 2018!Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Categorie #8 - Lees een verfilmd boek

 

Gerelateerd

Over

John Green

John Green

John Green is een Amerikaanse Young Adult schrijver. Op vijftienjarige leeftijd ...

Overig

Lees een verfilmd boek

op 12 december 2017 door Hebban Crew 24 boeken 6 volgers 0 reacties
Gesponsorde boeken