Hebban vandaag

Lezen /

Huiveringwekkend, broeierig en duister: lees een sneak preview van 'De mensen boven ons'

door Hebban Crew 8 reacties
Een weddenschap bleek het startschot voor de schrijfcarrière van Lisa Jewell. Intussen staan er achttien boeken op haar cv, die een verschuiving laten zien van feelgoodverhalen naar steeds duisterder romans en uiteindelijk thrillers. Haar laatste thriller belandde in de bestsellerlijsten in Engeland en Amerika en is er nu in Nederlandse vertaling: lees een sneak preview van 'De mensen boven ons'!

Lisa Jewell (1968) verloor haar baan toen haar functie overbodig werd. Ze accepteerde een uitdaging van haar vriendin, auteur Yasmin Boland om binnen een maand drie hoofdstukken van een boek te schrijven. Jewell had wel vaker verteld dat ze erover dacht iets te schrijven, maar had die extra push wel even nodig. Met de kans een etentje bij haar favoriete restaurant te winnen was het geen moeilijke opgave. De hoofdstukken sloegen aan, en Jewell wist het boek niet alleen af te schrijven, maar ook te verkopen aan Penguin. Ralph's Party verscheen in 1998 en werd de bestverkopende debuutroman in het daaropvolgende jaar. 

Het verhaal

In een groot huis in het Londense Chelsea ligt een baby wakker in haar wiegje. Gevoed en verzorgd, wacht ze vrolijk tot iemand haar oppakt.

In de keuken liggen, naast een haastig gekrabbeld briefje, drie lichamen. Ze zijn al enkele dagen dood.

Wie heeft er in de tussentijd voor de baby gezorgd? En waar is diegene gebleven?

Duistere boeken

Hoewel Jewell altijd al 'duistere' boeken heeft willen schrijven, begon ze in eerste instantie met veel lichtere en meer romantische plots. In een interview met Hebban, dat volgende week online te lezen is, vertelt ze dat het alles te maken had met haar omstandigheden: 'Ik zat net in deze nieuwe relatie, nadat ik uit een heel naar huwelijk met een overheersende man ben gestapt.' Het duurde minstens tien boeken voor ze een personage durfde te vermoorden, maar vanaf daar werden haar verhalen steeds beklemmender.

Het is niet voor het eerst dat Jewell's meest recente boek de aandacht van Hebban weet te vangen. Bij het verschijnen van de Engelse editie in augustus 2019 bogen vijf Hebban-lezers zich over het verhaal en oordeelden: Hot or Not. Hun oordeel was unaniem: The Family Upstairs / De mensen boven ons is een aanrader. Evy, Demi, Yvonne, Kimberly en Onno tippen het boek vooral voor lezers van broeierige, langzaam opbouwende thrillers vol onheilspellende sfeermomenten. In de 4**** Hebban-recensie zegt Onno:

'Alles draait daarbij om 16 Cheyne Walk, het sinistere, vervallen herenhuis bestaande uit verschillende verdiepingen, veel kamers en diverse schuilplaatsen, waarbij vrijwel elke kamer zijn verleden heeft en de sfeer continu onheilspellend is.'

Leesfragment

Lees hieronder een sneak preview van de eerste drie hoofdstukken van De mensen boven ons. Benieuwd naar meer? Lees dan op dinsdag 26 mei ook het interview met Lisa Jewell, inclusief winactie!

Lees de sneak previewOver de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Huiveringwekkend, broeierig en duister: lees een sneak preview van 'De mensen boven ons'

 

Gerelateerd

Over

Lisa Jewell

Lisa Jewell

Lisa Jewell (Londen, 1968) schreef haar eerste roman, Ralph’s Party, n.a...