Advertentie

Hebban vandaag

Column /

‘Ik ben Bente en ik kom uit de kast.’

door Bentevdwouw 3 reacties
Boeken hebben altijd een verschillend effect op me. Je hebt het ‘wel aardige’ boek, dat ik na het dicht geslagen te hebben meteen weer in de kast leg zonder ernaar om te kijken. Dan is er het ‘verdomd goede’ boek, dat ik zelfs nadat ik het al een week lang uit heb maar niet los wil laten. En dan heb je de ‘alles veranderende’ titels, en dat zijn de beste.


Het zijn die boeken die onder je huid kruipen, je doen nadenken over de wereld om je heen en zelfs je perspectief voor altijd kunnen veranderen. Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld valt binnen die laatste categorie.

In dit boek is Simon net zo normaal als de doorsnee puber. Hij heeft een belachelijk grote liefde voor Oreo’s - begrijpelijk, Simon - hangt graag met zijn vrienden na school en valt op jongens. Normaal, dus. En zo heb ik het ook altijd beschouwd. Vanaf het moment dat ik te maken kreeg met het woord liefde, begreep ik dat je verliefd kon worden op alles en iedereen.

Ik hield van mijn boeken en mijn snoep, ik was dol op mijn moeder en verliefd op die ene jongen die me iedere keer briefjes toeschoof in de klas. Dat iemand kon vallen op hetzelfde geslacht vond ik helemaal niet gek. Sterker nog, ik vond het doodnormaal. En dat vind ik nu, in 2016, nog steeds.

Dat niet iedereen er zo over denkt, wordt duidelijk in Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld. Voor sommigen blijft het een abnormaal fenomeen, dat verliefd worden op een jongen als je er zelf ook een bent. Zo abnormaal zelfs, dat het in 2016 nog steeds reden is voor pesterijen. Want op hetzelfde geslacht vallen? Dan ben je niet goed snik en verdien je het om ‘geplaagd’ te worden.

Alsof het nog niet moeilijk genoeg is om uit de kast te komen. Om tegen de rest van de wereld te zeggen: “Hé, ik val op jongens.” Want dat is nog het meest opgeblazen tafereel, het hele spektakel eromheen. Waarom verlangen we van homo’s dat ze voor de rest van de wereld verkondigen op wie ze vallen? En misschien nog wel belangrijker: waarom doen wij hetero’s dat niet?

Kunnen we niet allemaal tegelijk uit de kast komen om het allemaal een stuk makkelijker te maken? Kunnen we in een tijd waar alles mogelijk lijkt te zijn, ook het vallen op hetzelfde geslacht niet omarmen? Kunnen we niet gewoon stoppen met het geven van een speciale behandeling aan homo’s en ze vooral laten merken dat ze net zo normaal zijn als de rest? Dat het oké is om te vallen op jongens én meisjes en dat liefde mooi is in al zijn vormen?

Een alles veranderend boek dus. Om alle Simons op de wereld een handje te helpen én daad bij het woord te voegen, kom ik bij dezen uit de kast. “Hé, ik ben Bente en val op boeken. Oh, en op jongens.”  


Lees hier alle columns van Bente Over de auteur

Bentevdwouw

127 volgers
53 boeken
0 favorieten


Reacties op: ‘Ik ben Bente en ik kom uit de kast.’

 

Gerelateerd

Over

Becky Albertalli

Becky Albertalli

Becky Albertalli is de auteur van het boek Simon vs de verwachtingen van de rest...

Gesponsorde boeken