Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Ik ga op reis naar Indonesië en ik neem mee..

De zomervakantie is bijna aangebroken. De bestemming is zorgvuldig uitgekozen en geboekt, reisgidsen zijn aangeschaft, evenals een nieuwe zwembroek en bikini. Maar er mist nog iets. Een goede voorraad vakantieboeken en dan het liefst boeken die met de bestemming te maken hebben. In de wekelijkse zomerrubriek 'Ik ga op reis en ik neem mee…' stelt Hebban een shoppinglist voor je samen, gebaseerd op je vakantiebestemming.

Bestemming: INDONESIË

Volgens de laatste cijfers is Indonesië hard op weg om een van de populairste vakantielanden van dit jaar te worden. In de lijst van meest geboekte bestemmingen door Nederlanders steeg het land van plek 19 in 2013 naar plek 11 in 2014. Steeds meer Nederlanders zijn geïnteresseerd in het land dat ruim vierhonderd jaar door Nederland als kolonie werd gezien en pas op 17 augustus 1945 'met pijn in het hart' los werd gelaten en doorging als republiek. Het land waar nog altijd Nederlandse woorden in het dagelijks leven gebruikt worden en waar Nederland zich niet altijd even netjes gedragen heeft. Niet zo verwonderlijk dat er zoveel boeken over het land zijn en nog altijd worden uitgebracht. De drie belangrijkste werken van de 19de eeuw zijn Max Havelaar van Multatuli, De stille kracht van Louis Couperus en Uit de suiker in de tabak van Paul Adriaan Daum. Veel van de post-koloniale literatuur is geschreven door de tweede generatie Nederlandse-Indiërs, zoals Andriaan van Dis, Marion Bloem, Ernst Jansz. Hoewel de Nederlandse schrijfster Hella Haasse niet de tweede generatie vertegenwoordigt, maar er 'slechts' geboren werd, mag ze zeker niet ontbreken. Een aantal van Haasses boeken heeft het leven in Nederlands-Indië als onderwerp, zoals Oeroeg en Heren van de thee.

Wie gaan op reis: Pat (46), Bo (14), Nouk (10) en Ruth (42)
Hoelang: vier weken
De reis: Java en Bali
Route: Jakarta, Jogja, Borabudur, Prembanan, liggen aan het zwembad, Bromovulkaan, Kawah Ljen, Lovina, Ubud en Jimbaran, liggen aan het strand.

De boeken:
Reizen tussen de lijnen
– Alexander Reeuwijk
Dwars door Indonesië met Alfred Russel Wallace. Waar Charles Darwin wereldberoemd is geworden met zijn evolutietheorie is zijn landgenoot Alfred Wallace onbekender gebleven, terwijl hij toch los van Darwin een eigen evolutietheorie formuleerde. Midden in de negentiende eeuw reisde hij acht jaar over de eilanden van Indonesië op zoek naar nieuwe diersoorten. Zijn theorie leek zo sterk op die van Darwin dat Darwin ervoor zorgde dat zijn theorie als eerste werd gepubliceerd. Niettemin werd Wallace’ theorie naar hem vernoemd, de Wallacelijn. Het waren denkbeeldige lijnen die tussen Bali en Lombok, en Borneo en Sulawesi lopen. De lijnen verdelen de fauna van Azië en Australië. Ten westen van de lijn vond hij voornamelijk soorten die verwanten hadden in Azië, ten oosten soorten met verwanten in Australië.

Anderhalve eeuw na Wallace reisde Alexander Reeuwijk met een tas vol boeken, een verrekijker en de laatste wetenschappelijke inzichten dwars door Indonesië. Samen met onder­zoekers, natuurbeschermers, jagers en stropers bezocht hij verschillende jungles, wouden en andere natuur­locaties. Het resultaat is een persoonlijk verhaal over de schoonheid en kwets­baarheid van de natuur in Indonesië in de eenentwintigste eeuw.

Brievenspoor door Java - Wietske Dijkstra
Borre Obbema is al vele jaren dood, zijn dochter Louise heeft dit grote gemis vanaf haar kleutertijd diep weggestopt. Maar dan leest zij haar vaders bewaard gebleven brieven en kan zij het verleden niet langer laten voor wat het is. Brievenspoor door Java beschrijft de reis van de 33-jarige Louise door Indonesië, waar niets hetzelfde is als toen en toch alles aan vroeger herinnert. In deze roman zijn de thema's verlies en verbinding verstrengeld in een persoonlijke zoektocht van een dappere en tegelijk onzekere vrouw.

Fantastische verhalen uit Indonesië – Bert Oosterhout
Indonesië is een lappendeken van culturen en dat levert vele meeslepende sprookjes, mythen en legenden op. Deze fantastische verhalen dompelen je onder in een magische wereld. De tropische eilanden van Indonesië staan garant voor spannende sprookjes en volksverhalen: Rasoel, Woeloer, apen, tijgers en kwaadaardige radjas nemen het op tegen elkaar en zichzelf.

Onzichtbare krachten
– Peter Vervloed
Tijdens een vakantie in Indonesië met zijn familie wordt Erik geteisterd door helse oorpijn. Bij het paleis van de sultan zakt hij ineen. Een oude paleiswacht drukt het koele lemmet van zijn Javaanse dolk tegen zijn oor. Terwijl de pijn weggolft, krijgt Erik een visioen van een prachtig versierde kris. Nog diezelfde dag koopt zijn vader in een obscuur winkeltje een antieke kris om in Nederland voor veel geld te verkopen. Erik is ervan overtuigd dat dit de dolk uit zijn visioen is en dat hij magische krachten bezit. Zijn vader mág in geen geval de kris verkopen!

Enkele reis Indonesië –
Hilde Janssen
Begin twintig waren ze, toen ze in 1946 vanuit Rotterdam samen met hun Indonesische echtgenoten naar hun nieuwe vaderland voeren. Tegen de stroom in, want ze vielen midden in de onafhankelijkheidsstrijd en schaarden zich aan de kant van de Republiek, ook in de roerige tijden die volgden. Ze zijn er altijd blijven wonen, vier Amsterdamse vrouwen met hun uitdijende Indonesische familie in de metropool die Jakarta nu is. Enkele reis Indonesië vertelt hun verhaal.

Tot slot, nog drie speciale 'reisgidsen':
Gids historische stadswandelingen Indonesië
– Emile Leushuis
Zestien wandelroutes langs de belangrijkste bezienswaardigheden in de oude binnensteden, stadse kampongs en historische wijken.

Reisdagboek Indonesië - Anke Landweer
Het Reisdagboek Indonesië is voor vakantiegangers die hun bijzondere herinneringen aan het land op een originele, handige en met name waardige manier willen vastleggen.

Wat & Hoe Taalgids Indonesisch
Met ruim 4.000 woorden en zinnen kom je altijd uit je woorden.

Ga je op vakantie en ben je nog op zoek naar een inspirerende vakantieboekenlijstje? Mail ons jouw bestemming en de redactie van Hebban stelt een shoppinglijstje voor je samen: victoria.farkas@hebban.nlOver de auteur

Victoria Farkas

126 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Ik ga op reis naar Indonesië en ik neem mee..

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken