Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Ik ga op reis naar Noorwegen en ik neem mee...

De zomervakantie is aangebroken. De bestemming is zorgvuldig uitgekozen en geboekt, reisgidsen zijn aangeschaft, evenals een nieuwe zwembroek en bikini. Maar er mist nog iets. Een goede voorraad vakantieboeken en dan het liefst boeken die met de bestemming te maken hebben. In de wekelijkse zomerrubriek 'Ik ga op reis en ik neem mee…' stelt Hebban een shoppinglist voor je samen, gebaseerd op je vakantiebestemming.

Bestemming: Noorwegen

Wie gaan op reis: Astrid (57) en Jan (58)
Hoelang: achttien dagen
De reis: met de auto via Denemarken naar Noorwegen
Route: Odense (Denemarken), Oslo, Loen, dagtrips vanuit Loen; Runde Vogeleiland, Geirangerfjord en Brigsdalgletsjer, Oslo, hotelletje in Denemarken of Noord Duitsland.

De boeken:
De halfbroer - Lars Saabye Christensen
Scenarioschrijver Barnum Nilsen bezoekt met zijn vriend en manager Peder het Filmfestival in Berlijn. Terwijl Peder deals probeert te sluiten, geeft Barnum zich in zijn hotel over aan zijn drankzucht. Ontmoetingen met filmproducenten gaat hij liever uit de weg. Het bericht dat zijn verdwenen halfbroer Fred na jaren weer thuis is gekomen, ontketent zijn verteldrang. Een wervelende familiegeschiedenis is het resultaat.

De verleider en de ontdekker – Jan Kjærstad 
Helaas zijn beide boeken niet meer leverbaar, maar toch noemen we ze. Jan Kjærstad wordt beschouwd als een van de grote hedendaagse Noorse auteurs en het verhaal in De ontdekker speelt zich af in Sogn og Fjordland, de provincie waar Astrid en haar man Jan naartoe gaan.  

De verleider
Als iemand een spannend leven leidt is het Jonas Wergeland wel, een man die de kunst van het verleiden verstaat. Wergeland blinkt uit op sportief, artistiek, seksueel en intellectueel gebied. Wanneer hij op een dag thuiskomt van een reis, treft hij zijn vrouw dood aan. Ze is vermoord. In een poging zijn gedachten te ordenen, flitsen de meest markante ervaringen uit zijn bijzondere leven als prachtige verhalen voorbij.

De ontdekker
Jonas Wergeland is net vrij nadat hij een aantal jaren heeft vastgezeten voor de (vermeende) moord op zijn vrouw. Hij is als secretaris toegevoegd aan een onderzoeksteam dat over de diepste en langste fjord ter wereld vaart: de Sognefjord. Ze brengen de steden, de natuur, de cultuur en de geschiedenis van de bevolking rond de fjord in kaart. Tijdens de tocht heeft Jonas Wergeland de tijd om zijn eigen geschiedenis opnieuw te schrijven. Zijn belangrijkste ontdekking is dat hij een ander mens is dan hij dacht te zijn.

Politie – Jo Nesbø
Wie naar Noorwegen gaat, ontkomt niet aan de boeken van de veelgeprezen Jo Nesbø. Hij verzon de personage Harry Hole, een aan drank verslaafde en in Oslo wonende en werkende commissaris. Omgeven door politie en ziekenhuispersoneel vecht een patiënt voor zijn leven op de intensive care van het nationale ziekenhuis in Oslo. De man wordt in verband gebracht met de ontdekking van een machtig drugskartel dat de straten van Oslo in zijn greep had, maar zijn naam is een goed bewaard geheim. Ondertussen worden verschillende mysterieuze moorden gepleegd. Alle slachtoffers zijn politieagenten en hun lichamen worden gevonden op plaatsen delict van onopgeloste moorden. Proberen de voormalige drugsbaronnen hun greep op de politie verder te versterken door angst te zaaien, of zijn er andere krachten aan het werk?

Altijd Noorwegen – Gerrit Jan Zwier
In Altijd Noorwegen worden de landschappen, eilanden en uithoeken van zuid naar noord verkend, vaak te voet, maar ook met de auto en per schip. Het blijft wonderbaarlijk dat de misdaadliteratuur hier tot bloei kwam, in al die vredige provinciestadjes waar in werkelijkheid de diefstal van een skistok al een sensatie zou zijn. Niets ligt voor de hand in een land waarvan de bewoners een 'romantisch hart' en een 'koel verstand' zouden hebben.

Nooit meer slapen – Willem Frederik Hermans
Een boek dat absoluut niet mag ontbreken in een boekenlijst over Noorwegen is de klassieker Nooit meer slapen van Hermans. Het boek vertelt het meesterlijke verhaal van de jonge geoloog Alfred Issendorf, die in het moerassige noorden van Noorwegen onderzoek wil verrichten om de hypothese van zijn leermeester en promotor Sibbelee te staven. Issendorf is ambitieus: hij hoopt dat hem op deze reis iets groots te wachten staat.

Tot slot, nog vier bijzondere ‘reisgidsen’:
Capitool Reisgidsen – Noorwegen
– Snorre Evensberget
In de reisgids Noorwegen is het land opgedeeld in zeven gebieden. Elk gebied wordt in een apart hoofdstuk beschreven. Ieder hoofdstuk bevat foto's, illustraties en kaarten, opengewerkte tekeningen, driedimensionale beelden en plattegronden van de belangrijkste bezienswaardigheden.

100% Olso
– Cecile van Sasse van Ysselt

De wandelroutes leiden je langs highlights en de leukste adressen volgens de locals.  

ANWB Taalgids / Noors
De gidsen beginnen met een korte grammatica, daarna volgen belangrijke uitdrukkingen op het gebied van onder andere eten, drinken, vervoer, medische hulp en winkelen. Achter in de gids is een menukaart en een woordenlijst (Nederlands - vreemde taal en ook omgekeerd) opgenomen.  

Noorse mythen uit de Edda’s en de Sagen – H.A . Guerber
Prachtig en volledig naslagwerk over de Noordse Mythen en Sagen uit de Edda, in vergelijking getrokken met o.a. de Griekse Mythologie.

Ga je op vakantie en ben je nog op zoek naar een inspirerende vakantieboekenlijstje? Mail ons jouw bestemming en de redactie van Hebban stelt een shoppinglijstje voor je samen: victoria.farkas@hebban.nlOver de auteur

Victoria Farkas

126 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Ik ga op reis naar Noorwegen en ik neem mee...

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken