Hebban vandaag

Listmania /

Ik ga op reis naar Peru en ik neem mee...

De zomervakantie is aangebroken. De bestemming is zorgvuldig uitgekozen en geboekt, reisgidsen zijn aangeschaft, evenals een nieuwe zwembroek en bikini. Maar er mist nog iets. Een goede voorraad vakantieboeken en dan het liefst boeken die met de bestemming te maken hebben. In de wekelijkse zomerrubriek 'Ik ga op reis en ik neem mee…' stelt Hebban een shoppinglist voor je samen, gebaseerd op je vakantiebestemming.

Bestemming: PERU

De familie is een fervente bende reizigers, die met hun rugzak al vele landen hebben gezien. Dit jaar staat het Zuid-Amerikaanse land Peru op het programma, het land van de Inca’s, Machu Picchu, het Titicacameer en het Andesgebergte.

Wie gaan op reis: Michael (39), Simone (36) en de tweeling Roos en Madelief (8)
Hoelang: drie weken
De hoogtepunten: de Machu Picchu en een stukje Incatrail
Route: Lima, Cusco en uiteraard naar de Machu Picchu, korte trektocht maken door dat gebied, en we gaan naar het Titicacameer.

De boeken:

Celestijnse belofte – James Redfield
In de regenwouden van Peru ligt een manuscript te wachten op ontdekking. Het bevat een schat aan wijsheid, maar er zijn mensen die verspreiding van deze kennis willen tegenhouden. Ondanks het steeds weer dreigende gevaar wordt de zoektocht voortgezet en geeft het manuscript zijn geheimen een voor een prijs - aan de hoofdpersoon, maar ook aan de lezer.

Cappuccino met karakter - Karin van der Waals
Als Karin van der Waals in de krant een artikel leest over een vrouw die een nachtopvang heeft opgezet voor straatkinderen in Peru wordt ze daar erg door geraakt. De vrouw blijkt net op dat moment in Nederland te zijn en Karin biedt haar hulp aan. Het klikt en ze worden het al snel eens. Karin heeft in Nederland een klusbedrijf en gaat In Peru helpen met het opzetten van een timmermanswerkplaats. Het lot van de kinderen raakt haar diep en ze doet haar uiterste best, om hun taal te leren, te begrijpen wat hen beweegt, hen perspectief te bieden en ze uit de vernietigende klem van lijmsnuiven en criminaliteit te halen. Dat lijkt allemaal heel goed te lukken, tot er een kink in de kabel komt.  

Bliksem in de Bergen
– Karen van Holst Pellekaan
Mees krijgt een supercadeau voor zijn 9e verjaardag. Hij mag met zijn vader mee op wereldreis. Al snel wordt hij vrienden met Amilcar, een jongen uit de bergen. Maar er is iets vreemds aan de hand: Mees hoort rare stemmen in de wind. En dan, plots, verdwijnt Amilcar. Spoorloos. Mees gaat hem zoeken. Te laat ontdekt hij dat dat een levensgevaarlijk plan is. Maar terug kan hij niet meer.  

Het neusje van Peru
– M. Salome
Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Titicacameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos. De auteur en haar reisgenote trekken door prachtige natuurgebieden, naar eeuwenoude Indiaanse dorpen, koloniale steden en het betoverende Amazonewoud.

De ontdekking van Machu Picchu - Mark Adams
Aan het begin van de vorige eeuw vochten avonturiers en ontdekkingsreizigers voor de laatste plaatsen in de geschiedenisboeken. Bijna heel de wereld was in kaart gebracht en slechts op de meest onbereikbare plekken (de K2, Kangchenjunga, de Noord- en Zuidpool) viel nog eer te behalen. De jonge Amerikaanse universiteitsleraar Hiram Bingham III had zijn pijlen gericht op het vinden van een ander doel: een verborgen stad in het Andesgebergte in Peru. Hij slaagde. Al op zijn eerste reis in 1911 door de jungle van de oude Inca's vond hij het nu wereldberoemde Machu Picchu. Bij terugkomst in Amerika werd de ontdekkingsreiziger onthaald als een held en het speciaal aan hem gewijde nummer van National Geographic Magazine brak alle verkoopcijfers. In de eeuw die volgde werd er echter flink getwijfeld aan de reputatie van Bingham: was hij wel echt de eerste, en waarom nam hij zoveel kunstvoorwerpen mee naar Amerika?  

Inca’s – Pascale Estellon
In het Andesgebergte leefde bijna drieduizendvijfhonderd jaar geleden een mysterieuze beschaving, met heel eigen steden, religies, wetten, kunst en wetenschap. Het enorme keizerrijk van de Inca´s werd wel het `Rijk van de vier windstreken´ genoemd. Verken de schitterende Zonnetempels tussen eenzame bergtoppen, waar met magische mensenoffers de Zonnegod werd vereerd. Maar kijk uit voor Spaanse veroveraars op zoek naar goud!   Het laatste boek is eerlijkheidshalve niet een boek om mee op reis te nemen, maar het is wel een voorpretboek of een heel lang napretboek.  

Een heerlijk voor- en/of voorpretboek:

Ceviche – Martin Morales
Breng de kleuren, smaken en texturen van Peru naar je eigen eettafel! Het boek Ceviche valt al direct op door de geweldige kaft die aanvoelt als keukentegels. Ceviche is een stoer kookboek met stevig papier dat echt past bij de recepten die hierin staan. Peruaans koken was nog nooit zo gemakkelijk! Dit boek heeft van The Sunday Times de titel Book of the Year ontvangen, en dat is niet onterecht. Ceviche staat voor voorgerechten, wat zeker terug komt in het boek. Maak bijvoorbeeld eens een lekkere ‘’ceviche de mango’’. Ook voor de vegetarische eters is genoeg te doen, met een heel hoofdstuk gewijd aan vegetarisch koken.

Ga je op vakantie en ben je nog op zoek naar een inspirerende vakantieboekenlijstje? Mail ons jouw bestemming en de redactie van Hebban stelt een shoppinglijstje voor je samen: victoria.farkas@hebban.nl  

Eerder verschenenin de Ik ga op reis-zomerrubriek: Indonesië, Noorwegen en Oostenrijk.Over de auteur

Victoria Farkas

126 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Ik ga op reis naar Peru en ik neem mee...

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken