Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Interview /

“Ik heb van de vrouwen geleerd dat elke dag bijzonder is en dat je niets als vanzelfsprekend moet nemen.”

door Hebban Mens 4 reacties
“Alle verhalen hebben een diepe indruk bij me achtergelaten, maar vooral bij het verhaal van Ann moest ik toch echt wel mijn tranen wegslikken. Zij is pas 29 jaar, ongeneeslijk ziek en leeft in ‘reservetijd’. Ik was erg geraakt toen zij vertelde over de herinneringsdoos die zij maakt voor haar zoontje. De doos kan nooit groot genoeg zijn”, aldus Lilian Schneider, één van de auteurs van het boek De Naakte Waarheid.

Wat begon als een afstudeerproject voor de foto-opleiding van Marina Nieuwenhuijs waarin zij een tweeluik maakte van vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad, is uitgemond in dit prachtige, indrukwekkende boek. Een boek met niets-verhullende foto’s en indrukwekkende verhalen van behalve Ann nog 29 andere vrouwen die kanker hebben of hebben gehad.

Houvast en herkenning
Via een oproep op Facebook kreeg Marina Niewenhuijs een overweldigend aantal reacties. Uit de gesprekken die zij met de vrouwen voerden werd gaandeweg duidelijk dat veel vrouwen wilden meewerken om andere vrouwen die de diagnose kanker krijgen houvast, herkenning en inspiratie te geven. Bijna unaniem gaven ze aan dat ze zo’n ervaringsboek heel erg gemist hebben toen ze zelf met deze ziekte werden geconfronteerd. Een boek dat ook voor naasten, professionals in de zorg en andere belangstellenden een waardevolle andere kijk op de gevolgen van de diagnose kanker kan geven.

Ook Lilian Schneider reageerde op de Facebook oproep: “Toen ik de oproep van Marina zag waarin zij een schrijfster voor De Naakte Waarheid zocht, heb ik haar een berichtje gestuurd en zo ging het balletje al snel rollen”. Samen met collega-auteurs Alice Bakker, Olga Hoekstra en Maria Genova heeft zij de vaak emotionele interviews afgenomen en verwerkt tot mooie ervaringsverhalen. Zij kende de drie andere auteurs al van haar eigen project, de erotische verhalenbundel Overgave. Voor deze bundel werkten een aantal auteurs geheel belangeloos mee en net als bij De Naakte Waarheid kwam ook een deel van de opbrengst van dit boek ten goede aan vrouwen met kanker. De samenwerking met haar coauteurs in De Naakte Waarheid is eigenlijk een direct gevolg van dit project. “Ik wilde in eerste instantie alle dertig verhalen zelf gaan doen”, zegt ze hier zelf over. “Maar algauw drong het tot mij door dat dat niet haalbaar zou zijn. Toen heb ik Alice, Maria en Olga gevraagd om mee te doen. Ik kende de schrijfsters, weet hoe ze werken en wij hebben blijkbaar allemaal iets met sterke vrouwen en het onderwerp kanker.”

Op en top vrouw
Als goed doel voor De Naakte Waarheid heeft Nieuwenhuijs gekozen voor de Dani Elden Stichting. Een stichting die verwendagen voor vrouwen met kanker organiseert. Een dag waarin ze de boel de boel kunnen laten en zich onbekommerd kunnen laten verwennen. Lilian onderschrijft het belang hiervan als volgt: “Het leven met kanker kan erg in het teken staan van ziekenhuisbezoeken, opnames, operaties en ziek zijn. Tijdens zo'n verwendag is het mogelijk om je eens helemaal op en top vrouw te voelen en even te vergeten dat je ziek bent, als is het maar voor een paar uurtjes”. Dat Lilian nog steeds zeer betrokken is bij de vrouwen die ze heeft geïnterviewd blijkt wel uit het feit dat, hoewel ze geen dagelijks contact met hen heeft, zij hen wel probeert te blijven volgen: “Vooral via Facebook. Zo krijg ik nog steeds mee hoe het met een aantal van de vrouwen gaat en dat vind ik erg fijn”, geeft ze aan.

Het zijn stuk voor stuk verhalen van sterke, moedige vrouwen, die ondanks hun vaak levensbedreigende ziekte nog steeds positief in het leven staan en voor wie je alleen maar een groot respect voor kunt hebben. Integer opgetekende verhalen omlijst door prachtige foto’s waar je stil van wordt. Een aantal van hen is inmiddels schoon verklaard terwijl sommigen nog volop in de medische molen zitten. Maar ook vrouwen zoals Ann die waarschijnlijk niet meer heel lang te leven hebben. “Deze verhalen zijn zeker van invloed geweest op hoe ik zelf in het leven sta. Ik was vooral onder de indruk van hun kracht en positiviteit. Voor mij was dit een echte levensles”, licht Lilian toe. “Het heeft me geleerd dat elke dag bijzonder is en dat je niets als vanzelfsprekend moet nemen”.

Schneider was, naast haar bijdrage aan De Naakte Waarheid, druk met haar boek Aquamarijn: een spannende psychologische thriller. Hoewel zij zichzelf omschrijft als korte verhalenschrijfster pur sang van fictie en non-fictie heeft zij met Aquamarijn een boek van 162 pagina’s afgeleverd. Zelf zegt ze hierover: “Ik houd inderdaad van korte verhalen met een scherp plot. Maar in een boek kan ik nog meer van mezelf laten zien. Ik kan dan ook alvast verklappen dat mijn volgende boek een heel bijzondere wordt. Niet alleen door hoofdpersoon Lena, maar ook door het taboedoorbrekende onderwerp. Ik heb grote plannen met Lena!”.Over de auteur

Hebban Mens

70 volgers
4 boeken
0 favorieten


Reacties op: “Ik heb van de vrouwen geleerd dat elke dag bijzonder is en dat je niets als vanzelfsprekend moet nemen.”

 

Gerelateerd

Over

Lilian Schneider

Lilian Schneider

Lilian Schneider (1965) auteur van de thrillers: Een wreed voorjaar (2018) Ui...