Hebban vandaag

Nieuws /

In het nieuws... vrijdag 27 februari

In het nieuws is de nieuwe dagelijkse rubriek op Hebban. Wat speelt er in het nieuws? Hebban zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.

Hoofdverdachte Jan van Vlijmen in de grote vastgoedfraudezaak Klimop is vanmorgen in hoger beroep veroordeeld tot zeven jaar celstraf.Van Vlijmen is hoofdverdachte in de grootste vastgoedfraudezaak uit de Nederlandse geschiedenis. De Klimopzaak draait om fraude met vastgoed van Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds.

De zeven jaar cel was ook de eis van het Openbaar Ministerie en is fors hoger dan de vier jaar die Van Vlijmen in 2010 van de rechtbank kreeg.

In 2012 werd Van Vlijmen door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot vier jaar cel voor valsheid in geschrifte, witwassen, omkoping, wapenbezit en het leiding geven aan twee criminele organisaties.

Eind 2007 kwam in de vastgoedwereld een fraude van ongekende omvang aan het licht. Er volgt een monsterproces.

Lees...

De vastgoedfraude - Vasco van der Boon en Gerben van der Marel

Op 13 november 2007 doen zeshonderd rechercheurs en dertig officieren van justitie op ruim vijftig adressen in Nederland invallen. Een strafrechtelijk onderzoek legt een wijdvertakt fraudenetwerk aan de top van het Nederlandse bedrijfsleven bloot. De omvangrijke fraude met vastgoed van bedrijven als Philips, ABN Amro en Rabobank die justitie in kaart brengt, is gepleegd onder de ogen van gemeentebesturen en bekende Nederlanders als Joop van den Ende, Hans Wiegel, Jan Hommen en John Fentener van Vlissingen.

In het najaar van 2009 begint het monsterproces. Sinds de spectaculaire inval van justitie in 2007 volgen de journalisten Vasco van der Boon en Gerben van der Marel voor Het Financieele Dagblad de ontwikkelingen in de zaak rond de grootste bedrijfsinbraak in Nederland ooit. De vastgoedfraude beschrijft voor het eerst de duistere kant van de Nederlandse vastgoedwereld, met zijn ons-kent-ons-cultuur, het gunnen van het grote geld en slapende toezichthouders.

De vastgoedfraude verscheen voor het eerst in november 2009 bij uitgeverij Nieuw-Amsterdam. 

Winnaar M.J. Brusseprijs 2010 en genomineerd voor de NS Publieksprijs 2010Over de auteur

Victoria Farkas

148 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: In het nieuws... vrijdag 27 februari