Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

In voor- en tegenspoed: elf huwelijksthrillers

door Soraya Vink (crew) 2 reacties
Het was een van de trends die afgelopen jaren in thrillerland voorkwam: de duistere zijde van het huwelijk onder de loep nemen. Hebban maakt een listmania met elf huwelijksthrillers waarin niet alles huisje, boompje, beestje is. En ze leefden nog lang en gelukkig?

De Engelsen duiden dit type subgenre aan als 'chick noir' en het subgenre lijkt hiermee voornamelijk voor een vrouwelijk lezerspubliek te zijn bedoeld. Hoewel de term een duistere vorm van 'chicklit' lijkt te suggereren is het volgens schrijfster Lucie Whitehouse een verkeerde opvatting: 'Chick noir suggereert misschien een plot waarin een heldin gehuld in Manolo's al nippend van een cocktail de strijd aangaat. Maar dit subgenre is de verkenning van de potentiële gevaren die in een huwelijk kunnen sluimeren, en dat zorgt voor een trend.' 

Hoewel het subgenre de laatste jaren pas echt aan populariteit gewonnen heeft, is het een thema dat al veel eerder in spannende romans werd gebruikt. Zo verscheen in 1938 de roman Rebecca van Daphne du Maurier waarin Max de Winter zijn jonge bruid vanuit zonnig Monte Carlo meeneemt naar het sombere Manderley, het huis waar hij met zijn mooie, overleden eerste vrouw Rebecca heeft gewoond. Maar de dominante huishoudster, Mrs. Danvers lijkt niet van plan om de herinnering aan Rebecca op te geven. Ze gaat er alles aan doen om het leven van Maxs nieuwe vrouw tot een hel te maken.

Deze thrillers leunen vooral op de fatale uitwerking van geheimen binnen een huwelijk. Hebban selecteerde elf huwelijksthrillers waarin relaties voornamelijk tegenspoed in plaats van voorspoed kennen.

Voor jou wil ik sterven van Lisa Unger (2009)

Isabel en Marcus Raine zijn het volmaakte stel: zij is een bekende romanschrijfster, hij een briljante game-ontwerper. Hun huwelijk is nog even romantisch als toen ze vijf jaar geleden trouwden en het geluk lijkt op hun hand. Tot op een ochtend als alle andere Marcus zijn tas pakt, Isabel gedag kust en van de aardbodem verdwijnt. Hoe vaak Isabel hem die dag ook belt, ze krijgt alleen zijn voicemail. En als ze dan eindelijk vanaf zijn gsm wordt gebeld, hoort ze het geschreeuw van een man in doodsangst. In paniek belt Isabel de politie, die lauw reageert: volwassen mannen verdwijnen niet zomaar. Ze haast zich naar zijn kantoor, maar raakt daar betrokken bij een inval van de FBI. Uren later komt ze bij in een ziekenhuis, waar de politie haar ondervraagt over Marcus Raine. De echte Marcus Raine.

Voor ik ga slapen van S.J. Watson (2011)

Elke ochtend als Christine wakker wordt zijn haar herinneringen gewist. Haar geheugen is aangetast door een ernstig ongeluk. Elke ochtend moet iemand haar vertellen wie ze is. Hierdoor is ze volledig afhankelijk van haar man Ben, met wie ze al 22 jaar getrouwd is. Dankzij haar dagboek, dat ze op advies van de dokter bijhoudt, ontdekt ze dat Ben haar niet alles vertelt.  

Voor ik ga slapen is verfilmd met in de hoofdrollen Nicole Kidman en Colin Firth. 


Gone girl
van Gillian Flynn (2012)
 

Tevens verschenen als Verloren vrouw en Donker hart.

Waar denk je aan, Amy? Dat is de vraag die ik tijdens ons huwelijk het meest heb gesteld, hoewel niet hardop, niet aan degene die daar antwoord op zou kunnen geven. Waar denk je aan? Hoe voel je je? Wie ben je? Wat hebben we elkaar aangedaan? Wat gaan we nog doen? Dat zijn vragen die Nick Dunne zichzelf stelt op de morgen van zijn vijfde trouwdag, als zijn vrouw Amy plotseling verdwijnt. De politie verdenkt Nick. Amy's vrienden onthullen dat ze bang voor hem was en geheimen voor hem had. Hij zweert dat het niet waar is. Zijn computer bevat vreemde Google-vragen. Hij zegt dat ze niet van hem zijn. En dan zijn er de verdachte oproepen op zijn mobiele telefoon. Wat is er gebeurd met Nicks mooie vrouw?

Gone girl is verfilmd met in de hoofdrollen Ben Affleck en Rosamund Pike.


In eigen hand
van Tana French (2012)
  

Een eind buiten Dublin ligt een half afgebouwde buitenwijk, Brianstown. Door de economische crisis zijn de wegen niet afgemaakt en worden de meeste huizen niet meer opgeleverd; her en der wonen gezinnen die elkaar nooit spreken.  

In een van de weinige bewoonde huizen wordt een bloedbad aangetroffen. De vader van het gezin is doodgestoken, de twee kleine kinderen zijn met een kussen verstikt, en de moeder, Jennifer, moet direct naar de intensive care. Op het eerste gezicht lijkt het een droevige, maar eenvoudige zaak: pa is werkloos geworden, kan het leven niet meer aan en slaat de hand aan zijn gezin en zichzelf. Maar er zijn te veel onverklaarbare details, zoals de gaten in hun muren, de man die vlakbij in een koud, onafgebouwd nieuwbouwhuis bivakkeert, en Jennifers zus, die volledig hysterisch is... Heeft iemand het recht in eigen hand genomen?


Expats
van Chris Pavone (2012)

Kate Moore ziet zich gedwongen te stoppen als geheim agente van de CIA als haar man een nieuwe baan accepteert in Luxemburg. Geen geheimen en ook geen leugens meer, ze kan zich nu volledig op haar gezin richten. De verhuizing is een uitgelezen mogelijkheid voor haar en haar familie om in een vriendelijke Europese stad als expats een nieuw leven te beginnen, een nieuw thuis te stichten, met alles wat daarbij hoort.  

In Luxemburg raken Kate en haar man Dexter bevriend met een ander Amerikaans koppel, Julia en Bill. Ze zijn charmant en sociaal, maar Kate kan het gevoel maar niet onderdrukken dat Julia en Bill niet zijn wie ze zeggen dat ze zijn. Ze doen vaag over hun verleden en zijn behoedzaam op een manier waarvan Kate als geen ander weet - ze spreekt uit ervaring - dat die hoort bij mensen die iets te verbergen hebben.  

Haar man Dexter gaat compleet op in zijn werk - hij doet de beveiliging voor een grote bank - en heeft geen idee wat er zich afspeelt en omdat Kate het nog niet verleerd is, gaat ze op onderzoek uit. Ze begint Julia en Bill te schaduwen en terwijl ze steeds betere vrienden worden, samen gaan stappen in clubs in Parijs en skiën in de Alpen, komt ze er langzamerhand achter dat ze niet de enige is met een geheim verleden...


De perfecte vrouw
van Emma Chapman (2013)

Marta en Hector zijn al een hele tijd getrouwd - zo lang dat Marta zich nauwelijks kan herinneren hoe haar leven er daarvoor uitzag. Hector heeft er altijd voor gezorgd dat het haar aan niets ontbrak, en zij heeft haar best gedaan een perfecte vrouw voor hem te zijn.  

Maar op een dag blijkt Hector geheimen te hebben. Marta krijgt steeds vaker bezoek van een blond meisje dat alleen zij lijkt te kunnen zien. Is het kind een onderdrukte herinnering? En wat probeert ze Marta te vertellen?


Dodelijke stilte
van A.S.A. Harrison (2013)

Hij is opzichter op een bouwplaats. Zij is psychologe. Hij is een notoire vreemdganger en leeft in twee werelden. Zij leeft in een constante staat van ontkenning. Hij maakt een grote fout. Zij weet het en zwijgt. De naderende ondergang van dit ontwrichte huwelijk is onomkeerbaar en dwingt Jodi tot een beslissing die haar leven voorgoed zal veranderen.

Laat me niet los
van Louise Doughty (2013)

Yvonne Carmichael heeft altijd hard gewerkt voor het leven dat ze nu leidt: ze is een succesvolle geneticus, ze heeft een mooi huis en een goede relatie met haar echtgenoot en twee kinderen. Tot ze op een dag een onbekende, intrigerende man tegenkomt en een gepassioneerde affaire met hem begint, een impulsieve beslissing waarmee ze haar leven en alles wat ze belangrijk vindt op het spel zet. Aanvankelijk denkt Yvonne dat ze de affaire en haar dagelijks leven gescheiden kan houden, maar wat begint met zorgvuldig geplande ontmoetingen, mondt uit in steeds roekelozer gedrag en uiteindelijk in een onomkeerbare daad van geweld.


Hartig gekruid
van Natalie Young (2014)
  

Zet je schrap voor Lizzie Prain, ongetwijfeld een van de verrassendste romanpersonages van de laatste jaren. Lizzie is een doodgewone huisvrouw die met haar hond Rita en haar man Jacob in een huisje aan de rand van een bos woont. Ze houdt van koken en heeft een zaakje in homemade taarten.  

Jacob is al dagenlang door niemand meer gezien. Dat komt omdat Lizzie haar man in een vlaag van verstandsverbijstering heeft doodgeslagen. Een nieuw leven lonkt. Maar hoe komt ze van het lijk af? Daarvoor spreekt ze al haar praktisch vernuft aan... Haar methode is niet geschikt voor doetjes.


Je had het kunnen weten
van Jean Hanff Korelitz (2015)

Grace Reinhart heeft het leven waar ze altijd al van droomde: een fantastische man, een lieve zoon en een succesvolle praktijk voor psychotherapie. Sinds kort is ze ook de auteur van een populair boek, Je had het kunnen weten, waarin ze vrouwen aanspoort beter te luisteren naar hun instinct als dat ze vertelt dat er iets niet klopt aan de man die ze liefhebben.  

Grace’ ‘Praktijk voor therapie’-droom verandert in een nachtmerrie als haar man spoorloos verdwijnt en de politie steeds meer afschuwelijke ontdekkingen over hem doet. Grace doorstaat de mediastorm en moet tot haar schande toegeven dat ze haar eigen advies voor andere vrouwen beter aan zichzelf had kunnen geven. Haar oude leven lijkt voorbij. Kan ze een nieuw leven opbouwen voor haar en haar zoon?

Een andere waarheid van Lucie Whitehouse (2016)  

Hannah wil onder geen beding worden als haar moeder: een verbitterde, gescheiden vrouw. Maar als ze Mark ontmoet en een hartstochtelijke relatie met hem begint, zet ze alle bezwaren tegen een huwelijk opzij en trouwt met hem.  

Wanneer Mark op een dag niet thuiskomt van een zakenreis naar de VS, beginnen Hannahs angsten en twijfels te groeien. Waarom zeggen zijn collega’s dat hij in Parijs was voor zijn werk? Waarom is er geen registratie van hem in het hotel waar hij zei te verblijven? En wie is de mysterieuze vrouw die hem al wekenlang blijkt te bellen? Hannah duikt dieper in het leven van haar man en ze wat ze ontdekt trekt alles in twijfel wat ze over hem dacht te weten. Is het dubbelleven dat hij leidt zijn manier om haar te beschermen, of is de waarheid nog duisterder dan ze kan vermoeden?Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: In voor- en tegenspoed: elf huwelijksthrillers

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken