Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Indiebookday 2016

Vandaag is het Indiebookday. In Europa staan op deze dag boeken en auteurs van onafhankelijke uitgeverijen centraal. Boeken die niet in grote stapels in de winkels liggen, die niet automatisch in de toplijsten komen en niet meteen op tafel bij De Wereld Draait Door liggen. Dankzij uitgeverij Passage besteden we nu voor het derde jaar ook in Nederland aandacht aan Indiebookday.

Toch kan het wel. Rodaan Al Galidi belandde met zijn nieuwste boek Hoe ik talent voor het leven kreeg wel op die beruchte DWDD-tafel. Zijn uitgever, Jurgen Maas, drukte daarop 20.000 extra exemplaren. Het nieuwe boek van selfpubber Paulien Cornelisse zal ook weinig moeite hebben de juiste kanalen te vinden. De verwarde cavia verschijnt in april en dit keer regelde Paulien alles zelf, de redactie, de vormgeving, het drukwerk en de distributie. Een flinke klus, maar je hebt als schrijver zo wel alles zelf in de hand.

Nu is Indiebookday niet specifiek voor selfpubbers. Wel voor onafhankelijke uitgeverijen. En als selfpubber met je eigen in het leven geroepen uitgeverijnaam, val je onder die noemer. Heb jij een manuscript af en denk je erover om het zelf te publiceren? Lees eerst dit artikel over de verschillende keuzes en opties.


Beroemde selfpubbersEigenwijze selfpubbersLeesclubs met selfpubbers

Tot en met 29 maart kun je je nog inschrijven voor een leesclubexemplaar van De Jager variant, het eerste deel in een thrillertweeluik van selfpubber Ron Hartman.

Eind vorig jaar lazen vijftien Hebban-bezoekers het debuut Hybrid van de Vlaamse Greet Ilegems. Het resulteerde in een gemiddelde waardering van 6,8 punten en de beoordeling 'debuut met potentieel'.


Meer informatie

Het landelijke programma van de Indiebookday kun je hier bekijken, dit jaar zijn er in acht steden activiteiten. Vandaag wordt de hashtag #indiebookday gebruikt op de social media. De VZU, vereniging voor zelfstandige uitgevers, staat aan de basis van de Nederlandse deelname aan Indiebookday.

Het einddoel van Indiebookday is structurele aandacht van de boekhandel voor uitgaven van onafhankelijke uitgeverijen. Initiatiefnemer van de Nederlandse Indiebookday Anton Scheepstra van uitgeverij Passage denkt dat Indiebookday in Nederland nog enorm kan groeien: 'Maar het is goed om ieder jaar aandacht te blijven geven aan onafhankelijke uitgevers en onafhankelijke schrijvers, zodat boekhandels bewuster worden van wat wij te bieden hebben. Dat zie je in Duitsland, waar Indiebookday is ontstaan. Daar heb je tegenwoordig boekhandels die het hele jaar door een aparte tafel met aanbod van indies hebben. Dat is ook ons streven. Maar er gaat een paar jaar overheen voor we zover zijn.’

De boodschap van vandaag is dan ook: koop of lees een boek van een onafhankelijke uitgeverij.Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

939 volgers
408 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Indiebookday 2016

 

Gerelateerd

Overig

Boeken van selfpubbers

op 03 december 2015 door Hebban Reading Challenge 7 boeken 8 volgers 1 reactie 1 like

Hebban Spots

Hebban Indie Pub

86 volgers

De Nederlandstalige 'independent' uitgevers winnen steeds meer terrein in de schrijversmarkt. Dit is de plek waar je als selfpubber nieuws over je in eigen beheer uitgegeven boek kwijt kunt. Spreek...

Gesponsorde boeken