Advertentie

Hebban vandaag

Column /

(Infographic) Making a Murderer: het verhaal van Steven Avery

door Hebban Crew 6 reacties
Hebban is een boekensite en daarmee natuurlijk niet de meest voor de hand liggende plek voor aandacht voor een populairste Netflix-series ooit: Making a Murderer. Maar na het zien van de prachtige infographic van Bram Schuijten, over het verhaal van Steven Avery gingen we overstag. Aandacht voor Making a Murderer! En we verloten boeken. Dat dan weer wel!

Een gastcolumn door Bram Schuijten

Steven Avery was nooit een makkelijke jongen. Op zijn achttiende werd hij veroordeeld voor het samen met een vriend overvallen van een lokale bar, en vier jaar later mocht hij zich opnieuw voor de rechter verantwoorden voor het bedreigen van zijn nicht met een vuurwapen. In 1985 werd hij tot 32 jaar gevangenis veroordeeld voor het ontvoeren en verkrachten van Penny Beerntsen, maar na achttien jaar celstraf bleek op basis van nieuw DNA-bewijs dat Avery onschuldig was. Terwijl zijn rechtszaak tegen het openbaar ministerie voor een schadevergoeding van $36 miljoen nog in volle gang was, werd Avery gearresteerd voor de moord op fotografe Teresa Halbach. Maar was hij wel echt de schuldige? 

Vraagtekens bij het onderzoek

Toen Avery in 1985 werd veroordeeld voor de verkrachting van Penny Beerntsen, waren er al de nodige twijfels over zijn schuldigheid. Zo had Avery bijvoorbeeld een sterk alibi: hij was de hele dag aan het werk op de autosloperij van zijn familie. Ook was de openbaar aanklager, Judy Dvorak, een goede vriendin en schoonzus van Sandra Morris – de nicht dieAvery het jaar daarvoor met een vuurwapen bedreigd had. Tel daarbij op dat de rechercheurs zich vastbeten in de ‘duivelse’ Avery en tegenstrijdig bewijs negeerden, en een valse veroordeling was geboren.

Om belangenverstrengeling ditmaal te negeren, werd het onderzoek naar de moord van Halbach geleid door rechercheurs uit een ander politiedistrict. Maar achter de schermen werd het onderzoek beïnvloed door dezelfde mensen die Avery eerder onterecht veroordeeld hadden. De uiteindelijke veroordeling berust bijvoorbeeld voor een belangrijk deel op de verklaring van Avery’s zwakzinnige neef Brendan Dassey, die bekende dat hij Halbach samen met Avery verkracht en vermoord had. Hoogst ongebruikelijk was dat de advocaat van Dassey bij geen van de verhoren aanwezig was en dat de verhoren geleid werden door, juist, de rechercheurs van Avery’s eerdere verkrachtingszaak.

Veroordeling

Om de kosten van zijn advocaten te betalen, werd Avery gedwongen om zijn rechtszaak voor de schadevergoeding van $36 miljoen te schikken voor $400.000. Kort daarna werd hij veroordeeld tot levenslang gevangenisstraf zonder voorwaardelijke vrijlating voor de moord op Halbach. In eerste instantie werd hij door de jury nog vrijgesproken, maar om onduidelijke redenen veranderden enkele juryleden later van mening. Een van de juryleden verklaarde later dat hij zich onder druk gezet voelde om Avery schuldig te bevinden – een doodzonde in elke vorm van juryrechtspraak.

Is Avery echt de schuldige, of wordt iemand hier geframed voor een moord waar hij niets mee te maken heeft? En als Avery onschuldig is, wie heeft dan wel de moord gepleegd – en waarom? Bekijk de infographic oordeel zelf!

Geschreven door Bram Schuijten met dank aan dr-discount.nl voor de illustraties.

Lees ook: Making a murderer: de obsessie voor het mysterie

Maak kans op De onschuldige moordenaar van Michael Griesbach. Zie het kader rechts naast dit artikel voor meer informatie en doe mee!

De infographic 

 Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: (Infographic) Making a Murderer: het verhaal van Steven Avery

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken