Hebban vandaag

Boek van de week /

Ingewikkelde zaken in gewone taal

door Debbie (Hebban Crew) 2 reacties
Randall Munroe, auteur van 'Wat als?' en eigenaar van en striptekenaar op de website xkcd, heeft de 1000 meest voorkomende woorden gebruikt om heel ingewikkelde dingen uit te leggen. Begrijpen hoe je organen werken is bijvoorbeeld heel makkelijk met het hoofdstuk 'Zakken met spul in je lichaam'. Zeer bijzondere uitgave, met prachtige illustraties en een uitvouwposter van een 'luchtraker' (oftewel 'skyscraper').

Het boek lijkt met die omschrijving bedoeld voor kinderen, maar hoewel ook kinderen de verklaringen zouden kunnen begrijpen, is het boek bedoeld voor volwassenen. Dingen uitlegger zit boordevol intelligente humor, creatieve definities en fantastische tekeningen, met enorm veel detail.

Dingen uitleggen

Naast de uitvouwposter van de 'luchtraker' zijn er nog een paar uitklapbladzijden, zoals die van de nachtelijke sterrenhemel in het hoofdstuk 'De lucht als het nacht is'. Aan de andere kant vind je het periodiek systeem onder de titel 'De delen waarvan alles gemaakt is'. Wie niet al lacht bij die titels, zal dit boek mogelijk minder kunnen waarderen.

'Hoge wegen'

Munroe koos zijn bijna vijftig wetenswaardigheden uit alle onderwerpen waar je maar vragen over zou kunnen hebben. Hij behandelt techniek, ruimtevaart, biologie, natuurkunde, scheikunde, bouwkunst ('Hoge wegen' gaat over bruggen) en vele andere disciplines.

Berg zand?

Op de achterkant van het boek staan de zon en omliggende sterren afgebeeld, met rechtsonder een klein oplichtend balletje, waarbij staat geschreven: 'Ster waarbij mensen leven in een verzonnen verhaal dat is genoemd naar een berg zand.' Wie weet over welk boek die zin gaat, is een echte kenner.

Giveaway

Met dank aan Uitgeverij Het Spectrum kunnen we drie exemplaren van Dingen uitlegger van Randall Munroe weggeven. Doe mee aan de giveaway bij dit artikel.Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

941 volgers
411 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Ingewikkelde zaken in gewone taal

Gesponsorde boeken