Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Ingmar Heytze viert jubileum in Kleine Komedie

'Ingmar Heytze is in zijn eentje de Beatles van de Nederlandse poëzie', zei schrijver Joost Zwagerman ooit. De oud-stadsdichter van Utrecht bezondigt zich nu al drie decennia aan deze vorm van letterkunde. Reden voor een feestje. Maar dan wel in Amsterdam.

Ingmar Heytze, de ‘ongekroonde dichter des vaderlands’ zit dertig jaar in het vak. Ter gelegenheid van dit jubileum verschijnt begin april de allesomvattende verzamelbundel Voor de liefste onbekende. De dichter zelf en uitgeverij Podium organiseren een bijzonder programma op vrijdag 1 april in theater De Kleine Komedie in Amsterdam.

Voor deze avond treedt Heytze samen op met schrijvers, dichters en muzikanten die hij bewondert, en die bovendien een grote rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van zijn eigen dichterschap. Vakgenoten als Hans DorrestijnTommy WieringaA.L. SnijdersVrouwkje TuinmanHagar Peeters en Ellen Deckwitz (de laatste in de rol van co-presentator) reizen gedurende deze avond met Heytze mee door dertig jaar dichterschap. De avond wordt, volgens de dichter, ‘mijn gedroomde literaire voorstelling: een kruising tussen het legendarische VPRO-radioprogramma Het Pandemonium en Robert Altmans zwanenzang A prairie home companion.’

De muziek wordt verzorgd door zanger, pianist en alleskunstenaar Kees Wennekendonk en singer/songwriter Leine. De huisband van de avond is Asfaltfeeën.

In de afgelopen jaren publiceerde Ingmar Heytze (1970) zo'n vijftien dichtbundels, waarvan tienduizenden exemplaren werden verkocht. Heytze was de eerste officiële stadsdichter van Utrecht. De stad kende hem in 2008 de C.C.S. Croneprijs toe voor zijn dichterlijke oeuvre, en in 2016 de Maartenspenning voor zijn literaire verdienste voor de stad. Voor zijn bundel Ademhalen onder de maan (2012) kreeg hij de Hugues C. Pernathprijs. Zijn gedichten sieren vele gevels, en zijn nieuwsgedichten, zoals die over de ramp met MH17, staan menigeen in het geheugen gegrift.

Klik hier voor meer informatie en kaartverkoop.Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Ingmar Heytze viert jubileum in Kleine Komedie

 

Gerelateerd

Over

Ingmar Heytze

Ingmar Heytze

Ingmar Heytze (1970) publiceerde talloze dichtbundels, drie dagboeken en een bun...

Gesponsorde boeken