Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Internetpionier zet vraagtekens bij klacht tegen Google

door Sander (Hebban Crew) 1 reactie
Vint Cerf, een van de bedenkers van het internet, zet vraagtekens bij de officiële klacht die de Europese Commissie tegen Google indiende. Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.

Vorige week kondigde de Europese Commissie aan dat ze een officiële klacht tegen Google indient tegen misbruik van macht op het gebied van de zoekmachine. Het bedrijf zou zijn eigen diensten bewust voorrang geven in de zoekresultaten en zo eerlijke concurrentie onmogelijk maken.

In een interview met NRC zegt Cerf: “Ik krab wel op mijn hoofd over die actie van de Commissie. De beste reactie op concurrentie is: terugconcurreren, júist op internet. Jullie hebben hier alles: jullie hebben uitstekende universiteiten, uitstekende technici.”

Cerf denkt niet dat Google inmiddels te groot en machtig is om mee te concurreren. “Dat zit echt tussen de oren, het is een Europees mentaliteitsprobleem. Je moet je afvragen: waarom zijn er niet meer Nederlandse, Europese bedrijven die snel heel groot worden?”

Cerf is zelf al bijna tien jaar in dienst bij Google als 'internetevangelist'.

 

Boeken over Google

Na Hoe Google werkt (eind 2014), waarin executive chairman en ex-CEO van Google Eric Schmidt en de voormalige SVP of Products Jonathan Rosenberg het fenomeen Google beschrijven aan de hand van anekdotes uit de geschiedenis van de wereldwijde marktleider, verscheen onlangs een nieuw boek over Google. Ditmaal van Laszlo Bock, HR-manager bij Google. In Zo werkt Google legt Bock uit wat Google tot het paradijs voor iedere werknemer maakt. Hij geeft voorbeelden uit de dagelijkse praktijk - van bekende bedrijven die succesvol zijn maar waar het vreselijk is om te werken en van kleinere bedrijven met spectaculaire resultaten dankzij de goede omgang met de werknemers. Hij laat zien dat werknemers je versteld doen staan wanneer je ze vrijheid geeft, hoe één e-mailbericht de productiviteit enorm kan verhogen en hoe zowel de beste én de slechte werknemers van groot belang zijn.

De waarschuwing van Dave Eggers

In de roman De Cirkel van Eggers volgen we de vierentwintigjarige Mae Holland. Zij is net in dienst getreden bij de Cirkel, het machtige sociale mediaconcern dat Google, Twitter en Facebook achter zich heeft gelaten. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken. 

Het ontbreekt de werknemers van de Cirkel aan niets. Mae laat zich meeslepen door de energie van het bedrijf, de groepsactiviteiten en de feestjes, de oneindige mogelijkheden - zelfs als ze het leven buiten de campus langzaam uit het oog verliest, een ontmoeting met een collega haar in verwarring brengt, en haar bijdrage aan de Cirkel steeds meer openbaar wordt. 

Een mustread die vragen oproept over ons geheugen, onze geschiedenis, privacy, democratie en de grenzen aan onze kennis van de wereld.

 

 Over de auteur

Sander (Hebban Crew)

1055 volgers
472 boeken
24 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Internetpionier zet vraagtekens bij klacht tegen Google

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken