Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Cis Meijer: 'Jongeren zitten in een boeiende levensfase'

door Eva Krap
Crimezone selecteerde 16 YA- en jeugdthrillers van Nederlandse en Vlaamse auteurs voor de stemlijst van de derde editie van de Beste YA-thriller van het Jaar-verkiezing. Inmiddels is de stemlijst bekend. De verkiezingen starten 15 september om 0:00 uur en eindigen op 5 oktober om 23:59 uur.

Wie weet twijfel je nog op wie te stemmen of ben je benieuwd wie de auteurs precies zijn. Dat komt goed uit, de komende dagen stellen wij de genomineerde auteurs aan je voor. Vandaag is het de beurt aan Cis Meijer, genomineerd met haar boek 'Verdoofd'.

Hoe zou jij jezelf omschrijven als je een vriend(in) van jezelf was?   
Gevoelig, enthousiast, meestal lief en ze houdt van energiek gezelschap, samen op pad gaan en veel lol hebben. Op momenten alleen zijn, dagdromen en het gevoel van vrijheid zijn belangrijk. Meestal ziet ze de sunny side of life, vrolijkt ze mensen graag op en denkt ze dat niemand het merkt wanneer ze zelf tobt. Als ze dan een bui heeft, is ze weleens ongeduldig en lichtgeraakt.   

Wat heeft jou doen besluiten om te gaan schrijven?   
Ik heb het altijd fijn gevonden om me op schrift te uiten. Je kunt in fictie helemaal je eigen wereld creëren. Vantevoren weet ik niet precies hoe mijn fantasie er op papier uit komt te zien. Wanneer een hoofdstuk of verhaal af is, kan ik niet alleen anderen maar ook mezelf verrassen. Dat hele schrijfproces, van research doen en net zolang schaven tot je een sterk verhaal hebt, daar heb ik ontzettend veel plezier in.  

Je bent genomineerd voor de Beste YA-thriller 2014 van Crimezone. Nagelbijten voor de uitslag of sowieso al een eer?   
Ik vind het een eer om tussen al deze schrijvers te staan. Kan me nog niet voorstellen dat ik ga nagelbijten, ik kom net om de hoek kijken dus wat voor kans maak ik eigenlijk? Tja, geen idee. Maar stiekem heb ik waarschijnlijk vlak voor de uitslag toch heel even, met een 'niks-aan-de-hand-glimlach' een nagelbijtmoment.  

Vertel eens. Waar gaat je boek in het kort over en waarom koos je dit onderwerp?   
Lotte ontvangt een ansichtkaart met een geheime noodkreet van haar zus Nina die als fotomodel in Parijs werkt. Ze beseft dat Nina in gevaar is en vertrekt naar Parijs. Daar begint een beklemmende zoektocht.   Een verdwijning vind ik altijd een spannend gegeven. Nieuwsberichten over mensen die vermist zijn, roepen meteen veel vragen op. Wat is er gebeurd, waarom en waar is ze? Mijn fantasie wordt daar (ook tijdens het schrijven dus) erg door geprikkeld.  

Wat voor reacties heb jij op je boek gehad?   
Lezers vinden het een spannend boek met veel vaart en een verrassende ontknoping. Iemand schreef dat ze Verdoofd 'spannend, zielig, verrassend, fascinerend' vond. Een veel terugkomende reactie is dat het goed geschreven is en goed in elkaar zit. Die reacties vind ik ongelooflijk waardevol.  

Waar haalde je de inspiratie voor je boek vandaan?   
Wat me veel inspiratie gaf tijdens mijn wandelingen door Parijs, waren straatbeelden en kunstwerken. Een foto van een Maori (van fotografe Patricia Steur) inspireerde me voor het neerzetten van de Maori waar hoofdpersoon Lotte contact mee heeft. Lotte en haar geschiedenis is gebaseerd op een paar bestaande meisjes. Neuroloog Oliver Sacks schrijft over neurologische aandoeningen en leidt zelf aan een ervan. Ik vond die aandoening interessant en besloot het te gebruiken in Verdoofd.  

Waarom koos je ervoor om voor de doelgroep YA te schrijven?   
Jongeren zitten in een boeiende levensfase. Er gebeurt zoveel en ze zijn vaak kwetsbaar, op zoek naar avontuur en naar wat het leven te bieden heeft. Soms worden keuzes gemaakt waar ze de gevolgen nog niet van kunnen overzien. Die kwetsbaarheid en aan de andere kant het rebelse, dat kun je goed kwijt in YA-personages. Ik vond het heel leuk om in mijn hoofdpersoon Lotte te duiken, met haar mee te gaan in haar zoektocht en tijdens het schrijven te ontdekken welke keuzes zij maakt. Want dat zijn lang niet altijd mijn eigen keuzes, maar dat maakt het schrijven juist zo leuk en interessant.    

Een gemene vraag, waarmee ik terugkom op je nominatie. Waarom vind jij dat men op jou moet stemmen?
Ik vind dat niets moet hoor. Als mensen op mij stemmen, voel ik me vereerd en natuurlijk maakt het me erg blij. Ik zal er veel energie van krijgen, die ik goed kan gebruiken omdat ik hard aan het werk ben voor mijn volgende boek.      

Een nog ergere vraag: op wie zou jij stemmen als je niet genomineerd was?   
Hm, lastige vraag. Ik heb lang niet alle boeken gelezen. Daar kan ik dus geen eerlijk antwoord op geven. Maar ik heb veel sympathie voor Margje Woodrow en ben nieuwsgierig naar Gebroken van Jennefer MellinkMel Wallis de Vries heeft weinig woorden nodig om spanning op te wekken en kan zo goed een levensechte young adult-wereld schetsen. Maar hiermee doe ik de andere boeken tekort en dat wil ik juist niet. Ik wil andere YA-schrijvers ook niet als concurrenten zien. We hebben allemaal onze eigen schrijfstijl en ieder boek is uniek.  

Wat kunnen we in de toekomst van jou verwachten?   
Wat mij betreft nog heel veel boeken! Op twitter (@CisMeijer) en Facebook (https://www.facebook.com/cis.meijer) zet ik updates en leesfragmenten van mijn volgende jeugdthriller. Als alles volgens planning verloopt, ligt hij juni 2015 in de winkel. 

 Over de auteur

Eva Krap

174 volgers
37 boeken
5 favoriet


Reacties op: Cis Meijer: 'Jongeren zitten in een boeiende levensfase'

 

Gerelateerd

Over

Cis Meijer

Cis Meijer

Cis Meijer (1970) studeerde film- en televisiewetenschappen aan de UvA en werkt ...