Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Interview /

Wim Bax: 'Hoewel het een fictief verhaal is, is het boek ook heel persoonlijk'

door Gaykrant
Gaykrant en Hebban organiseerden deze zomer samen de boekverkiezing 'De Regenboog Top 100', die in de Regenboog Week bekend wordt gemaakt. Gaykrant interviewde diverse auteurs over het belang van schrijven. Vandaag Wim Bax (49), die na zijn Theateropleiding in Eindhoven werkte als acteur voor televisie en theater. Ook was hij actief als scenarioschrijver van (korte) films en televisieseries. In 2016 werd zijn korte verhaal ‘Kruis’ genomineerd voor de Editio Debutantenprijs. Onlangs verscheen zijn eerste thriller 'Hou het stil'.

Tekst: Paul Hofman
Foto: via Gaykrant

Dit interview verscheen eerder op Gaykrant.nl.

Het boek werd door recensenten en lezers goed ontvangen. Wat deed dat met jou?

Ik vond het van tevoren ontzettend spannend, zeg maar gerust doodeng. Want ondanks dat het een fictief verhaal is, is het boek toch ook heel persoonlijk. Stel dat lezers het niet mooi zouden vinden, of erger nog: slecht geschreven, dan had ik dat best lastig gevonden. Maar gelukkig zijn de reacties erg positief, en daarom ben ik – naast opgelucht – vooral ontzettend blij.

Wat ik vooral heel bijzonder vind, is om persoonlijke reacties van lezers te krijgen. Laatst ontving ik zelfs een handgeschreven brief van een achtentachtigjarige, dat vond ik een grote eer.

Jouw boek stond op de groslist voor de boekverkiezing 'De Regenboog Top 100'. Het is tegelijkertijd een canon van regenboogliteratuur. Hoe vind je dat?

Ik vind het zonder meer eervol, en bovendien leuk dat er daardoor ook een occulte thriller op de groslist staat. Ik hoop dat de canon een prachtige waaier wordt, met een grote diversiteit aan smaken en stijlen. Dat moet lukken, want er zijn alleen al in Nederland zoveel goede boeken geschreven.

'Het personage van psychiater Guido Kroon kwam letterlijk het verhaal binnengewandeld, en ik wist meteen dat hij belangrijk was voor de hoofdpersoon.'

Jouw boek is kortgeleden verschenen maar ben je alweer bezig met je volgende roman? En zal daarin ook weer een LHBT-hoofdpersoon een rol spelen?

Ik ben momenteel bezig met mijn tweede roman, dat wordt inderdaad ook weer een thriller. Vooralsnog speelt daar nog geen LHBT-persoon of -thema een rol in, maar wie weet komt dat nog: het verhaal is leidend.

Ook bij Hou het stil had ik dat trouwens niet van tevoren bedacht. Het personage van psychiater Guido Kroon kwam letterlijk het verhaal binnengewandeld, en ik wist meteen dat hij belangrijk was voor de hoofdpersoon. De ontwikkeling van hun relatie bleek naadloos aan te sluiten bij het spannende verhaal dat ik wilde vertellen: over een buitenstaander die los wil breken uit het benepen dorpje waarin hij is opgegroeid.

Wie is jouw meest favoriete schrijver?

Mag ik hier een keer een scenarioschrijver noemen? Ik ben groot fan van Alan Ball, schrijver van de film American Beauty, en de tv-series Six Feet Under en True Blood.

Kun je je keuze uitleggen?

In de eerste plaats omdat hij briljante dialogen schrijft. Maar ook omdat hij in zijn werk diversiteit gebruikt op een originele en tegelijkertijd volstrekt vanzelfsprekende manier. In Six Feet Under introduceerde hij met David en Keith een mannenkoppel waarin ik me eindelijk eens een keer herkende. En True Blood had een zeer diverse cast, en veel homo-erotische elementen. Met als vileine kers op de taart vampierkoning Russell Edgington, de leukste en meest gestoorde gay schurk uit de recente televisiegeschiedenis.

De Regenboog Week

De Regenboog Week - Op Hebban wordt diversiteit gevierd! Tijdens de Regenboog Week is er extra veel aandacht voor boeken van belang voor en door de LGBTQ-community, in samenwerking met de Gaykrant. De Regenboog Week loopt van 2 tot en met 8 augustus.

Meer regenboog leestipsOver de auteur

Gaykrant

28 volgers
16 boeken
1 favoriet


Reacties op: Wim Bax: 'Hoewel het een fictief verhaal is, is het boek ook heel persoonlijk'

 

Gerelateerd

Over

Wim Bax

Wim Bax

Schrijver van boeken en scenario’s. In 2021 gedebuteerd met Hou het stil. In 202...