Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Margje Woodrow: 'Je weet niet wat iemand heeft meegemaakt'

door Eva Krap
Crimezone selecteerde 16 YA- en jeugdthrillers van Nederlandse en Vlaamse auteurs voor de stemlijst van de derde editie van de Beste YA-thriller van het Jaar-verkiezing. Inmiddels zijn de verkiezingen vannacht om 0:00 uur gestart en eindigen deze op 5 oktober om 23:59 uur.

Wie weet twijfel je nog op wie te stemmen of ben je benieuwd wie de auteurs precies zijn. Dat komt goed uit, de komende dagen stellen wij de genomineerde auteurs aan je voor. Vandaag is het de beurt aan Margje Woodrow, genomineerd met haar boeken Geraakt en Examendeal. Hoe zou jij jezelf omschrijven als je een vriend(in) van jezelf was? 

Loyaal, lief, betrouwbaar en ik ben er altijd voor haar. Voor vrolijke en gezellige dingen, maar ook voor verdriet, twijfels en angst. Niet dat ik dan dé oplossing heb, maar ik kan goed luisteren. Ik ben ultra gevoelig en heb vaak maar één blik nodig om te zien hoe het met haar gaat. Ik kan soms erg chaotisch zijn en daarbij ook nog eigenwijs. Dat is irritant voor haar, zeker als ik voor de zoveelste keer iets vergeet. Maar net zoals Sam in Geraakt zou ik door het vuur gaan voor haar!

Wat heeft jou doen besluiten om te gaan schrijven?
Kijk, dit klinkt vast vreselijk cliché, maar het is altijd een hele! grote! droom! van mij geweest om te gaan schrijven. Het móest en zou gebeuren en nu het gewoon werkelijkheid is geworden. Ja, geweldig.

Je bent genomineerd voor de Beste YA-thriller 2014 van Crimezone. Nagelbijten voor de uitslag of sowieso al een eer?
Ik vind het spannend en vooral heel gaaf. Toen ik het hoorde ben ik meteen mijn nagels gaan lakken. Uit voorzorg. Helaas heb ik er  geen geduld voor, dus het ziet er niet uit…

Vertel eens. Waar gaan Geraakt en Examendeal in het kort over en waarom koos je dit onderwerp?
Geraakt: Als Jessie ’s nachts na een feest naar huis fietst, wordt ze aangereden door een trein. Iedereen gelooft al snel dat ze zelf voor de trein is gesprongen. Iedereen, behalve haar beste vriendin Sam. Zij voelt meteen aan dat het verhaal niet klopt. Wanneer blijkt dat niemand haar gelooft, ook de politie niet, moet Sam zelf op onderzoek uit. Hoewel dit boek fictief is, is het geïnspireerd op een strafzaak van Geoff, mijn man. Sam, de hoofdpersoon komt voor een onmogelijke keuze te staan, een keuze die te maken heeft met loyaliteit. Hoe ver zou je hierin gaan? Wat is de grens? Is er wel een grens?
Examendeal: In de week voor haar schoolexamens hoort Kiki op het toilet van school twee meisjes smoezen over het bestellen van examenopgaven. Ze móét erachter komen waar die examens te koop zijn. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor haar vrienden. Want zonder voorkennis halen ze hun diploma nooit! Dat haar keuze een heel gevaarlijke is, wordt als snel duidelijk. Voor ze het weet raakt Kiki verstrikt in een web van intriges, waaruit niemand haar lijkt te kunnen redden. Collega-docenten ontkenden steeds stellig. Maar ik wist voor 100%, nee, voor 1000% procent zeker dat er volop proefwerken en examens gejat werden. Want ik had zelf in mijn eigen schooltijd ook een proefwerk Frans gejat en uitgedeeld aan mijn vrienden. Ik was er niet op uit. Het gebeurde gewoon. De verleiding was te groot toen ik op mijn vaders werkkamer naar een gummetje zocht. Ik jatte het van zijn bureau en was er in eerste instantie dolblij mee. De dreiging van blijven zitten in 5VWO was hierdoor voorbij. Een 8 ging ik nu toch met gemak halen. Het duurde niet lang of een gi-gan-tisch schuldgevoel kwam opzetten. Afschuwelijk! Ik heb het mijn vader nooit durven vertellen, bang voor de teleurgestelde blik in zijn ogen. Tja, toen ik debuteerde met Examendeal moest ik wel… O ja, vlak voor de publicatiedatum van Examendeal gebeurde die grootste examenfraude in Rotterdam en dacht ik: Zie je wel?

Wat voor reacties heb jij op Geraakt en Examendeal gehad?
De reacties op mijn boeken vind ik zo leuk! Dat ze lekker vlot lezen en veel vaart hebben. Dat ik de wereld van jongeren goed van binnenuit weet te beschrijven en dus goed in hun huid kan kruipen. Heel fijn!

Waar haalde je de inspiratie voor je boeken vandaan?
Het triggert me dat er echt nare dingen kunnen gebeuren, zonder dat er van tevoren opzet in het spel is. Er wordt niet altijd nagedacht of je iets beter wel of niet kunt doen. Je doet het gewoon: impulsief, vanuit onzekerheid of in een split second. Of omdat iemand anders je overrulet. Maar ben je meteen in- en inslecht als de gevolgen van je actie dramatisch zijn? Ik denk van niet en daarover wil ik schrijven. Je weet niet wat er achter iemand schuilt, wat de thuissituatie is, wat iemand heeft meegemaakt. Je weet het simpelweg niet.

Waarom koos je ervoor om voor de doelgroep YA te schrijven?
Al jaren ben ik leerkracht van – bijna - Young Adults. Ik denk dat ik van mezelf wel mag zeggen dat ik een fijne leerkracht ben. Ieder jaar wil ik weer bereiken dat mijn leerlingen een goed gevoel over zichzelf hebben en/of krijgen. Tja en dat betekent dat je veel met elkaar moet praten, lachen en huilen. Op een oprechte, warme en betrokken manier. Dat ik voor deze leeftijd en iets ouder wil schrijven is eigenlijk bijna vanzelfsprekend.

Een gemene vraag, waarmee ik terugkom op je nominatie. Waarom vind jij dat men op jou moet stemmen?
Ik vind dat ze alleen op mij ‘moeten’ stemmen, als ze dat echt willen. Omdat ze mijn boeken graag lezen, want dat is wat ik graag wil natuurlijk. (Tjonge jonge, wat een diplomatiek antwoord, zeg!) Maar ik meen het wel.

Op wie zou jij stemmen als je niet genomineerd was?
Cis Meijer, ik vind haar debuut stik goed! En Danielle Bakhuis, prachtig en echt boek over pesten. Ik haat pesten en ik zou wensen dat iedereen dit boek leest.

Wat kunnen we in de toekomst van jou verwachten?
Ik ben volop bezig met mijn volgende boek Kater! Stiekem werkt het dus echt zo…door deze nominatie heb ik een enorme boost gekregen om me op te sluiten in mijn piepkleine schrijf/washok.  En de drive om te schrijven was al zo groot. Mocht je meer willen weten, ik ben te volgen op Facebook via: www.facebook.com/margjewoodrow    Over de auteur

Eva Krap

174 volgers
37 boeken
5 favoriet


Reacties op: Margje Woodrow: 'Je weet niet wat iemand heeft meegemaakt'

 

Gerelateerd

Over

Margje Woodrow

Margje Woodrow

Margje Woodrow (1975) is leerkracht en schrijfster. Haar werk als docent ko...