Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Mel Wallis de Vries: 'Soms denk ik dat ik iemand door het huis hoor sluipen'

door Eva Krap
Crimezone selecteerde 16 YA- en jeugdthrillers van Nederlandse en Vlaamse auteurs voor de stemlijst van de derde editie van de Beste YA-thriller van het Jaar-verkiezing. Inmiddels zijn de verkiezingen vannacht om 0:00 uur gestart en eindigen deze op 5 oktober om 23:59 uur.

Wie weet twijfel je nog op wie te stemmen of ben je benieuwd wie de auteurs precies zijn. Dat komt goed uit, de komende dagen stellen wij de genomineerde auteurs aan je voor. Vandaag is het de beurt aan Mel Walles de Vries, genomineerd met haar boek Wreed.

Hoe zou jij jezelf omschrijven als je een vriend(in) van jezelf was?
Lief, vrolijk en spontaan. Maar ook een beetje lui, slordig, onzeker en bij vlagen labiel…

Wat heeft jou doen besluiten om te gaan schrijven?
Ik liep al met een notitieblok (en plannen voor mijn eerste boek) rond toen ik zes was. Het is dus iets waarmee ik volgens mij ben geboren. Ik heb alleen jaren (tot mijn 31e) moeten wachten op een uitgever die mijn eerste boek wilde uitgeven.

Je bent genomineerd voor de Beste YA-thriller 2014 van Crimezone. Nagelbijten voor de uitslag of sowieso al een eer?
Allebei een beetje. Ik vind het een enorme eer, maar ik vind het ook heel spannend.

Vertel eens. Waar gaat Wreed in het kort over?
Danielle ligt vastgebonden en geblinddoekt op een bed. In de kamer sluipt haar ontvoerder rond. Danielle voelt dat haar ontvoerder iets van plan is. Kan ze nog ontsnappen? Of is het te laat?

Wat voor reacties heb jij op Wreed gehad?
Dit is een van de leukste reacties die ik heb gekregen: ‘Wreed was zo spannend dat ik de hele nacht heb doorgelezen waardoor ik een 1 voor Aardrijkskunde heb gehaald. Maar het was het waard!’

Waar haalde je de inspiratie voor Wreed vandaan?
Ik ben 41, maar nog steeds bang in het donker... Als ik ‘s nachts in bed lig (en mijn man voor zijn werk in het buitenland is), dan denk ik soms dat ik iemand door het huis hoor sluipen. Die gedachte is meestal niet zo goed voor mijn nachtrust ;-) Maar ik heb deze angst wel heel goed voor Wreed kunnen gebruiken.

Waarom koos je ervoor om voor de doelgroep YA te schrijven?
Ik droom nog heel vaak dat ik jong ben. Dat ik mijn eindexamen moet halen. Of mijn eerste zoen krijg. Of spijbel. Blijkbaar heeft mijn middelbare schooltijd een enorme impact op me gehad.

Een gemene vraag, waarmee ik terugkom op je nominatie. Waarom vind jij dat men op jou moet stemmen?
Omdat ik ze anders vastbind op een bed, blinddoek en martel. Haha, nee, iedereen moet voor zijn/haar eigen favoriete boek kiezen, dat is heel persoonlijk. 

Op wie zou jij stemmen als je niet genomineerd was?
Oei, jeetje, dat is inderdaad een lastige vraag. Ik heb namelijk maar twee boeken van de lijst gelezen, dus dat zou geen eerlijke vergelijking worden. Maar ik gun het iedereen heel erg. Alle schrijvers op dit lijstje werken er namelijk heel hard voor. En geloof me, de keuze om schrijver te worden is niet altijd de makkelijkste. Ik duim dus voor iedereen!

Wat kunnen we in de toekomst van jou verwachten?
Nog veel meer spannende boeken en een bioscoopfilm van mijn boek Vals. Maar als ik morgen onder een auto zou lopen, dan ben ik als een gelukkig mens gestorven. Hier had ik als 6-jarig meisje nooit van kunnen dromen…    Over de auteur

Eva Krap

174 volgers
37 boeken
5 favoriet


Reacties op: Mel Wallis de Vries: 'Soms denk ik dat ik iemand door het huis hoor sluipen'

 

Gerelateerd

Over

Mel Wallis de Vries

Mel Wallis de Vries

Mel Wallis de Vries (1973) is een van de succesvolste jeugdthrillerauteurs ...

Gesponsorde boeken