Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

We willen mensen inspireren in de keuken

Nina de Bruijn en Elise Gruppen van de populaire foodblog Chickslovefood.com hebben een hectische tijd achter de rug. Begin september verscheen hun eerste kookboek ´Chickslovefood 5 or less´, waarin ze lieten zien dat je om snel, makkelijk en lekker te koken hooguit 5 ingrediënten nodig hebt. Daarna volgden weken vol signeersessies bij boekhandels in het hele land en waren de chickslovefood te gast bij tv-programma’s zoals Koffietijd (RTL), EditieNL(RTL) en In de stad (AT5). Het boek stond wekenlang in de Bestseller60 en beleefde begin oktober een tweede druk. Kortom, hoog tijd voor een goed gesprek met Nina en Elise over hun blog, het ´5 or less´ kookboek en natuurlijk over eten en koken.

Wat is jullie favoriete gerecht uit jullie kookboek 5 or less?
E: Thaise kokossoep en Snickerstaart
N: zoete aardappelstamppotje

Hoe bedenken jullie de 5 or less recepten? Strippen jullie een bestaand recept tot de essentie of bouwen jullie een nieuw recept vanuit het niets?
Meestal gaat het zo dat we iets willen maken met een bepaald ingrediënt en daar dan vier andere dingen bij zoeken. Of we hebben een bepaald gerecht en bedenken een versie met 5 ingrediënten.

Wat zijn jullie uitgangspunten als jullie een nieuw recept bedenken?
De recepten op Chickslovefood zijn maandag tot en met zaterdag gezond; dat is ons eerste uitgangspunt. En daarnaast toegankelijkelijkheid: we houden van koken, maar we zijn allebei wel ‘makkelijke’ koks. Op zondag is het Sinner Sunday en dan is het recept juist niet gezond. Een keer in de week moet je even zondigen en dan écht met boter en suiker. Dan heb je maandag weer helemaal zin in gezonde dingen en zo houdt je gezond eten vol. Ook vinden we het belangrijk dat de recepten een tikje vernieuwend zijn, waardoor onze lezers geïnspireerd raken. Denk bijvoorbeeld aan hutspot met rijst of noedels met tempé en spruitjes. Maar niet extreem experimenteel hoor, we houden ook van een good old wentelteefje en dit soort recepten delen we ook.

Wie zijn jullie proefkonijnen?
Onze mannen!!
E: En soms ook al mijn zoontje Samuel.

Door wie of wat worden jullie geïnspireerd?
De eerste twee exemplaren van ons kookboek reikten we uit aan onze moeders. Zij hebben ons opgevoed met liefde voor eten en koken maar al te graag voor hun dochters. Dus allereerst komt onze inspiratie echt vanuit ons ouderlijk huis. Daarnaast bladeren we met veel plezier uren door kookboeken of op internationale receptensites. We nemen echter nooit een recept letterlijk over. Dat kunnen we ook niet, zijn we veel te eigenwijs voor. We zien een ingrediënt dat je inspireert om er iets mee te maken.

Welke koks/culinaire schrijvers zijn jullie voorbeelden?
E: Ik houd van Herman den Blijker. Een niet lullen maar poetsen-man, heerlijk!
N: Jamie Oliver, into Italiaans net als ik en hij maakt koken voor een breed publiek toegankelijk. Daarnaast zet hij zich in voor betere maaltijden voor kinderen en dat vind ik een mooi en nobel streven.

Wat is jullie favoriete keuken?
N: De Italiaanse
E: De Thaise en de Hollandse

Wat zijn jullie 5 favoriete kookboeken?
1. Ons eigen boek ;-)
2. Donna Hay boeken
3. Jamie Oliver boeken
4. Veg 
5. het Wagamama kookboek

Bij wie zouden jullie graag eens aan tafel willen aanschuiven? Wie mag er dan koken?
E: Ik zou wel graag een keer met Herman willen dineren, zonder dat een van ons kookt! Óf met John de Mol, dan kook ik en laat ik ‘m gelijk zien dat we heel goed koken ;-)
N:Bij koning Willem Alexander en zijn gezin. Ik ben wel benieuwd hoe het daar aan de eettafel aan toe gaat! En dan mag Maxima laten zien wat haar signature dish is!

Wat willen jullie bereiken met de blog Chickslovefood.com?
We willen mensen inspireren in de keuken. Gezond eten kan lekker, gemakkelijk en leuk zijn. En dat willen we toegankelijk maken voor een breed publiek.

Is koken in combinatie met bloggen voor jullie op dit moment een hobby of professie?
Het is inmiddels onze professie. Elise heeft er nog een zoontje van 1 jaar bij, dus die is ook mama er naast. En Nina werkt 1 dag erbij als freelance journalist. Onze hoofdbaan is Chickslovefood.

Wat doen jullie over 5 jaar?
Dan zitten we in een leuk pandje in Amsterdam waar we ons eigen kantoor hebben. Chickslovefood heeft dan een miljoen unieke bezoekers per maand, een zeer goedlopende webshop en we koken dan ook al een tijdje ook op TV. Én we hebben onze beste stagiaires van de afgelopen jaren in dienst genomen!

Wanneer verschijnt jullie volgende kookboek? Wordt het Sinner Sunday? Haha, zo snel mogelijk ;-) Al is het wel echt een hoop werk. Toch hebben we als doel om voor het einde van dit jaar een plan voor een boek 2 op papier te hebben. Dat weet de uitgeverij alleen nog niet haha.

Welke vraag hebben jullie het meest gehoord tijdens de afgelopen promotietoernee voor het 5 or less kookboek?
Zijn jullie lesbisch? Haha. Aw nee dat viel wel mee. Of we zusjes zijn, dat wordt vaak gevraagd. De meeste mensen vragen tijdens zo’n signeersessie inhoudelijke vragen over het boek en chickslovefood.com. En daarna hoe we elkaar kennen, wat onze opleiding is en welk gerecht onze favo is.Over de auteur

Hebban Culinair

99 volgers
1 boek
0 favorieten


Reacties op: We willen mensen inspireren in de keuken

 

Gerelateerd

Over

Elise Gruppen

Elise Gruppen

Elise Gruppen en Nina de Bruijn leerden elkaar kennen tijdens hun masterstudie j...

Nina de Bruijn

Nina de Bruijn

Elise Gruppen en Nina de Bruijn leerden elkaar kennen tijdens hun masterstudie j...

Gesponsorde boeken