Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Interview met Sabrina Ghayour, auteur van Persiana

Sabrina Ghayour, auteur van het prijswinnende* boek 'Persiana' was in Nederland voor een kort promotiebezoek in de vorm van een diner en twee meet & greets.
Natascha van der Stelt sprak met haar tijdens de Meet&Greet in kookwinkel Oldenhof in Hilversum.


Mijn vraag of ze al vaker in Nederland was geweest, antwoordde ze bevestigend. Ze was al zo'n dertig keer in Amsterdam geweest, meestal voor vakantie. Net als Londen vindt ze Amsterdam een fijne stad omdat er zoveel diversiteit is, onder andere wat betreft uit eten gaan. Er zijn zoveel verschillende keukens om uit te kiezen. Sabrina kwam voor het eerst in Amsterdam als tiener. Toen kwam ze voor andere redenen, zei ze met een knipoog. Nu komt ze er graag met haar familie. Ze noemde Vondelpark als een van de plaatsen waar ze graag komt. Het grote verschil voor haar tussen Londen en Amsterdam is dat de mensen in Amsterdam zo relaxed zijn, dit in tegenstelling tot in Londen. Zowel in Londen als in Amsterdam kan je volgens Sabrina heel prettig wandelen, onder meer omdat veel leuke dingen op loopafstand van elkaar zijn.

Ondanks dat ze opgegroeid is met de Perzische keuken is de Chinese en dan met name de Kantonese keuken de eerste die ze leerde koken. Dit leerde ze van Ken Hom en zijn tv programma's. Ook nu kijkt ze graag naar culinaire programma's op tv. Niet de instructieve kookprogramma’s want ze weet nu wel hoe ze een salade niçoise moet klaarmaken.
Haar signature dish is lamsvlees. Omdat je er zo veel lekkere dingen mee kan maken. Ze is dol op de Perzische en midden oosten keuken vanwege alle geurige specerijen die worden gebruikt.

Persiana is eerste kookboek van Sabrina. Misschien komt er een nieuw kookboek maar daar mocht ze helaas nog niets over vertellen.
Ze geeft kookcursussen, workshops, demonstraties op foodfestivals en doet cateringklussen. Daarnaast is ze geregeld op de Engelse tv te zien in BBC Good Food Show, Taste of London en Jamie Oliver’s The Big Feastival. Vaak als ze 's avonds thuiskomt is haar eerste reactie om eten te laten thuisbezorgen. Daarna bedenkt ze zich dat dat duurder en minder lekker is dan zelf koken, en gaat ze toch zelf iets klaarmaken. Thuis kookt ze gerechten uit de hele wereld: Perzisch, Midden-Oosters maar ook Vietnamees, Chinees, Italiaans etc.

Haar andere passie naast eten en koken is reizen. Zelf zegt ze hierover “I spend every penny on traveling”. Ze raadde twee andere bezoekers van de meet & greet aan om beslist naar Cambodja te gaan. Ze was net terug uit Cambodja waar het weliswaar warm was, maar nog niet overvol met toeristen. De mensen zijn er vriendelijk en het eten is er heerlijk. Sabrina reist ook graag naar Thailand. Bangkok is voor haar een stad waar ze zo zou kunnen wonen. Aardige mensen, lekker Streetfood, immens grote stad, waar je toch verrassend snel uit kan zijn, alles goed geregeld. Rondlopen in Rome was voor haar als lopen in een openluchtmuseum. Ze bekende dat ze Amerika niet zo geweldig vond. Dit ligt aan de volgens haar geleende cultuur in Amerika, alles is er nieuw en geleend van andere culturen.

Ze hoopt binnenkort op promotiebezoek te gaan naar onder meer Spanje en Italië omdat haar boek daar net uit is of op punt van verschijnen staat. En dat brengt ons terug naar haar bezoek aan Nederland. Gisteravond was ze te gast bij een diner dat ter harer ere was gekookt door Jonah Freud in een pop-up hotel in Amsterdam door. Ze vond het heel bijzonder om haar zelfbedachte gerechten te eten terwijl ze ze niet zelf had klaargemaakt. Haar aanbod om mee te helpen in de keuken had Jonah Freud vriendelijk afgewezen. Sabrina had genoten van zowel het eten als het gezelschap.

Na het bezoek aan Hilversum en Utrecht vliegt ze terug naar Londen. Waarschijnlijk komt ze later dit jaar wederom naar Nederland. Deze keer om een supperclub te organiseren bij een vriend met een restaurant in Amsterdam. We houden je op de hoogte!

*Persiana is door de Observer Foodmonthly uitgeroepen tot Best New Cookbook 2014.Over de auteur

Natascha van der Stelt

462 volgers
839 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: Interview met Sabrina Ghayour, auteur van Persiana

 

Gerelateerd

Over

Sabrina Ghayour

Sabrina Ghayour

Sabrina Ghayour (1976) is een Brits-Iraanse kok en culinair auteur. Ze is e...

Gesponsorde boeken