Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Mirjam Mous: 'Ik houd van afwisseling'

door Eva Krap
Crimezone selecteerde 16 YA- en jeugdthrillers van Nederlandse en Vlaamse auteurs voor de stemlijst van de derde editie van de Beste YA-thriller van het Jaar-verkiezing. Inmiddels is de stemlijst bekend. De verkiezingen starten 15 september om 0:00 uur en eindigen op 5 oktober om 23:59 uur.

Wie weet twijfel je nog op wie te stemmen of ben je benieuwd wie de auteurs precies zijn. Dat komt goed uit, de komende dagen stellen wij de genomineerde auteurs aan je voor. Vandaag is het de beurt aan Mirjam Mous, genomineerd met haar boek Test.

Hoe zou jij jezelf omschrijven als je een vriend(in) van jezelf was?
Perfectionistisch, kritisch, begaan, geïnteresseerd en zorgzaam. Iemand die veel ruimte en tijd voor zichzelf opeist om te kunnen schrijven en graag regelmatig alleen is.

Wat heeft jou doen besluiten om te gaan schrijven?
Vanaf het moment dat ik kan lezen, wil ik al schrijfster worden. Dat was geen besluit. Het zit in mijn genen.

Je bent genomineerd voor de Beste YA-thriller 2014 van Crimezone. Nagelbijten voor de uitslag of sowieso al een eer?
Het is altijd leuk om genomineerd te worden. Dat voelt als een stevige schouderklop voor je werk. Sowieso al een eer dus.

Vertel eens. Waar gaat Test in het kort over en waarom koos je dit onderwerp?
Test speelt in Engeland. Elvis Long moet allerlei verschrikkelijke, walgelijke, gevaarlijke opdrachten uitvoeren, wil hij zijn verdwenen vader ooit nog terugzien. Een soort test dus. Als ik een thriller ga schrijven, kies ik nooit van tevoren een onderwerp. Ik bedenk alleen een spannende beginsituatie. De rest van het verhaal ontstaat al schrijvende.

Wat voor reacties heb jij op 'Test' gehad?
Iedereen vindt het een spannend boek. Sommigen schrikken wel een beetje van het einde. Anderen vinden het juist geweldig om uit hun stoel geblazen te worden.

Waar haalde je de inspiratie voor 'Test' vandaan?
Mijn vakanties in Engeland. Sommige plaatsen, mensen en situaties bestaan echt - zoals bijvoorbeeld No Worries en het Aziatische meisje uit het Chinees restaurant. De zwerver die ik op mijn dagelijkse wandeling tegenkom, is de zwerver die Elvis het briefje geeft, waarop staat dat zijn vader is ontvoerd. Mijn angst voor kleine ruimtes heb ik op Elvis overgedragen. Veel dingen uit mijn echte leven dus.

Waarom koos je ervoor om voor de doelgroep YA te schrijven?
Ik schrijf niet alleen YA-boeken en ook niet alleen thrillers want ik houd van afwisseling en ik wil een grote doelgroep aanspreken. YA-thrillers ben ik pas gaan schrijven toen jongeren me dat tijdens een lezing vroegen. Ze wilden graag dat ik een heel spannend boek zou schrijven met een jongen als hoofdpersonage. Dat werd Boy 7 - een boek dat enorm veel lezers bleek aan te spreken. Toen ben ik nog meer thrillers gaan schrijven.

Een gemene vraag, waarmee ik terugkom op je nominatie. Waarom vind jij dat men op jou moet stemmen?
Ik heb een hekel aan het woordje 'moet'. Iedereen mag zelf weten op wie hij/zij stemt. Wat ik mijn grootste verdienste vind, is dat ik met mijn thrillers zelfs jongens aan het lezen krijg. Ook jongens, die denken dat ze niet van lezen houden.

Op wie zou jij stemmen als je niet genomineerd was?
Ik lees best veel, maar aan de genomineerde boeken ben ik (nog) niet toegekomen. Oké, ik zal het maar bekennen: ik lees zelden thrillers. Ik vind het erg leuk om ze te schrijven, maar ik lees liever gewone romans.

Wat kunnen we in de toekomst van jou verwachten?
Ik ben nu bezig met mijn vijfde YA-thriller: Virus. Het boek verschijnt in het voorjaar van 2015. De hoofdpersoon lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette. Hij is met zijn neef Hopper op vakantie in Spanje. Na een vreselijk ongeluk komen ze in een afgelegen bergdorp terecht. Waar het natuurlijk helemaal niet pluis is...Over de auteur

Eva Krap

174 volgers
37 boeken
5 favoriet


Reacties op: Mirjam Mous: 'Ik houd van afwisseling'

 

Gerelateerd

Over

Mirjam Mous

Mirjam Mous

De Nederlandse Mirjam Mous is schrijfster van jeugdboeken voor zowel jonge als i...

Gesponsorde boeken