Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Natasza Tardio: 'Kleine dingen kunnen grote gevolgen hebben'

door Eva Krap 1 reactie
Crimezone selecteerde 16 YA- en jeugdthrillers van Nederlandse en Vlaamse auteurs voor de stemlijst van de derde editie van de Beste YA-thriller van het Jaar-verkiezing. Inmiddels zijn de verkiezingen vannacht om 0:00 uur gestart en eindigen deze op 5 oktober om 23:59 uur.

Wie weet twijfel je nog op wie te stemmen of ben je benieuwd wie de auteurs precies zijn. Dat komt goed uit, de komende dagen stellen wij de genomineerde auteurs aan je voor. Vandaag is het de beurt aan Natasza Tardio, genomineerd met haar boek ‘Onzichtbaar’.

Hoe zou jij jezelf omschrijven als je een vriend(in) van jezelf was?
Iemand die altijd klaarstaat om te helpen, moeilijk nee kan zeggen, gevoelig, meelevend en attent is, maar ook altijd erg druk, waardoor het soms lastig is om gezellig iets samen te doen.

Wat heeft jou doen besluiten om te gaan schrijven?
Ik schrijf al sinds ik een potlood kan vasthouden en mijn eerste letters leerde schrijven rond mijn vierde jaar, het moment dat ik begon met lezen. Ik las al vanaf zeer vroege leeftijd en al snel verzon ik zelf allerlei verhalen die ik dan vertelde aan mijn zusje of vriendinnen. Mijn moeder maakte schoon bij een lerares Nederlands die ook schrijfster was, sinds mijn zevende was ik daar kind aan huis. Ze had ontzettend veel boeken en je kon mij altijd vinden bij haar boekenkast. Ze was erg streng en als ik haar iets te lezen gaf wat ik had geschreven, dan behandelde ze mij als een volwassene en streepte met rode pen alles door wat niet goed was. Ook al was ik nog maar zeven jaar, haar kritiek was niet mis. Van haar heb ik veel geleerd, zowel op het gebied van literatuur en schrijven, als op het gebied van klassieke muziek. Peter en de Wolf hoorde ik bij haar thuis voor het eerst. Het verhaal gecombineerd met de muziek vond ik geweldig. Een jaar voor ik debuteerde met mijn eerste boek (non-fictie) is zij overleden op 83-jarige leeftijd. Ze heeft dit helaas dus niet meer mogen meemaken.

Je bent genomineerd voor de Beste YA-thriller 2014 van Crimezone. Nagelbijten voor de uitslag of sowieso al een eer?
Zeker een eer. Nagelbijten probeer ik niet te doen ;-). Ziet er niet echt fijn uit als je boeken moet signeren, hahaha. Maar om terug te komen op je vraag. Elke waardering voor een boek dat je hebt geschreven is geweldig. Of het nu gaat om een e-mail van een enthousiaste lezer, een filmpje over je boek dat gemaakt is door een scholier, het winnen van de Jonge Jury Debuutprijs of een nominatie voor de Crimezone Beste Young Adult thriller 2014. Het feit dat jouw werk door anderen wordt gewaardeerd en in aanmerking komt voor een prijs, is wat mij betreft een bekroning op mijn werk. Ik ben dan ook heel blij met de nominatie.

Vertel eens. Waar gaat Onzichtbaar in het kort over en waarom koos je dit onderwerp?
Onzichtbaar gaat over Ana, een meisje dat meedoet aan een landelijke schrijfwedstrijd. Hoewel ze eerst heel erg twijfelt over haar deelname, besluit ze uiteindelijk haar verhaal - De dag dat alles anders werd - in te sturen. Haar moeder is hier heel boos over. Het verhaal gaat namelijk over de moord op haar 5-jarige broertje Daniël en rakelt veel verdriet en nare herinneringen op. De jury is echter heel enthousiast en Ana wordt uitgekozen om mee te doen met de wedstrijd. Een wedstrijd waarin ze steeds verder komt, ondanks de vreemde en steeds gevaarlijkere dingen die om haar heen gebeuren. De vraag is: Wie heeft het op Ana gemunt? Is het iemand van haar vrienden? Is het misschien de knappe en talentvolle Thomas die ook meedoet aan de wedstrijd, of is het een vreemde? Iemand die Ana helemaal niet kent.

Wat voor reacties heb jij op Onzichtbaar gehad?
Hele positieve en leuke reacties. Lezers vonden het spannend en bleven tot het eind toe geboeid. Ook de link met Moordvrienden, mijn vorige jeugdthriller, vonden veel lezers leuk. Ana is namelijk de oudere zus van Daniël, het jongetje dat in Moordvrienden wordt vermoord. Dit verhaal speelt zich twee jaar later af en hoewel dit een compleet nieuw en losstaand verhaal is, laat het goed zien wat de impact van zo’n groot verlies heeft op een gezin.

Waar haalde je de inspiratie voor Onzichtbaar vandaan?
Onzichtbaar is geïnspireerd door de waargebeurde Facebookmoord. Deze moord vindt plaats na een ruzie op Facebook. Een meisje wordt vermoord en haar vader wordt neergestoken. Onzichtbaar is hierop gebaseerd, maar daar blijft het bij, het is een compleet ander verhaal. Wat ik echter wilde laten zien in deze thriller, is dat kleine dingen grote gevolgen kunnen hebben en dat wat voor ons volwassenen nietszeggend lijkt, voor jongeren wel eens heel anders kan voelen. Iets waar zeer heftig op gereageerd kan worden. Veel heftiger dan wij volwassenen ons kunnen voorstellen.

Waarom koos je ervoor om voor de doelgroep YA te schrijven?
Omdat jongeren eerlijk zijn, dicht bij hun emoties zitten, nog niet geleerd hebben om politiek correct te handelen, maar vooral omdat het een hele bijzondere groep is om voor te schrijven. Ik vind het leuk om met jongeren te praten en mij in te leven in hun manier van denken en hun beleving van de wereld om hen heen. Volgens mij kunnen wij daar soms best nog wel eens iets van leren. 

Een gemene vraag, waarmee ik terugkom op je nominatie. Waarom vind jij dat men op jou moet stemmen?
Poe, dat is inderdaad een gemene vraag, maar eerlijk gezegd vind ik niet dat iemand op mij moet stemmen. Als iemand op Onzichtbaar stemt omdat hij of zij dit een te gek boek vindt, dan is dat natuurlijk helemaal geweldig, maar ik gun het de andere auteurs net zo goed. Mijn oudste zoon (19) zei afgelopen week dat Mel Wallis de Vries waarschijnlijk wel gaat winnen. Ik zei toen dat ik dat helemaal niet erg vind en dat ik haar dat heel erg gun omdat ik haar een goeie schrijfster vind, maar ook omdat Mel een hele sympathieke vrouw is. Hij moest toen lachen en zei: ‘Dat vind ik nou zo leuk aan jou. Je gunt het anderen altijd zo. Je vindt het helemaal niet erg om niet te winnen en bent al blij met een nominatie.’ Na zo’n opmerking voel ik me eigenlijk al een winnaar.

Op wie zou jij stemmen als je niet genomineerd was?
Jeetje, nog zo’n lastige vraag. Ik heb niet alle boeken gelezen, maar wil er zeker nog een flink aantal van deze lijst op mijn NTLL (Nog Te Lezen Lijst) zetten. Klem van Mel Wallis de Vries vind ik een geweldige thriller, maar ook Stille Getuige van Eva Burgers is zeker een aanrader. En dan is er nog Vrees van Helen Vreeswijk. Een boek dat ik nog moet lezen, maar dat mij zeer trekt. Maar ja, dat geldt ook voor de andere thrillers. Soms kun je gewoon heel moeilijk een keuze maken.

Wat kunnen we in de toekomst van jou verwachten?
Op dit moment schrijf ik aan mijn volgende jeugdthriller. Eind van deze maand moet ik de eerste versie inleveren bij uitgeverij Kluitman. De planning is dat deze in het voorjaar van 2015 in de winkel ligt. De eerste zeven hoofdstukken en de proloog zijn net gelezen door één van mijn proeflezers die erg enthousiast is. Ze heeft de hoofstukken wel zes keer overgelezen, maar kon niets vinden wat ze anders zou doen. Dat is natuurlijk geweldig om te horen. Uiteraard is het weer een actueel onderwerp, iets dat momenteel enorm speelt in de samenleving. Dat hoort nu eenmaal bij mij. Het is echter ook een heel gevoelig onderwerp, dus ik ben zeer benieuwd hoe de lezers erop gaan reageren.  Over de auteur

Eva Krap

174 volgers
37 boeken
5 favoriet


Reacties op: Natasza Tardio: 'Kleine dingen kunnen grote gevolgen hebben'

 

Gerelateerd

Over

Natasza Tardio

Natasza Tardio

Natasza Tardio debuteerde in 2012 als Young Adult schrijver met de jeugdthriller...

Gesponsorde boeken