Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Olga Hoekstra

door Natasza Tardio 1 reactie
Auteur Olga Hoekstra komt binnenkort uit met haar New Adult thriller 'Hitte', een chicklit-achtig Young Adult Boek. Natasza Tardio interviewde de veelzijdige schrijfster voor Hebban Young Adult en sprak met haar over schrijven, New Adult en natuurlijk haar boek 'Hitte'.

Kun je de lezers in het kort iets over jezelf vertellen?
Ik ben Olga Hoekstra, 34 jaar en moeder van 2 jonge meiden. Ik schrijf thrillers en onder het pseudoniem Lis Lucassen schrijf ik verhalen in de genres young adult en new adult. Samen met mijn gezin en twee katten woon ik in Twente, vlakbij de Duitse grens. Ik kom oorspronkelijk uit Friesland, Leeuwarden. In een ver verleden studeerde ik strafrecht en journalistiek en heb al meer dan 9 jaar mijn eigen tekstbureau, Meesterlijke Teksten. Ik schrijf, lees en kijk films en series. Eigenlijk houd ik van alles wat met verhalen te maken heeft, in welke vorm dan ook.  

Je hebt meerdere boeken geschreven in meerdere genres, welk genre spreekt je het meest aan?
Ik schrijf dan wel in meerdere genres - thriller, paranormal romance, young adult en new adult -, maar eigenlijk schrijf ik in essentie hetzelfde, namelijk een spannend verhaal over mensen die in situaties verzeild raken waarin ze zich geconfronteerd zien met hun eigen mogelijkheden en tekortkomingen. Mijn verhalen gaan over karakters waar iets mee is, die niet alleen goed of alleen slecht zijn. En die aan het begin van het verhaal anders zijn dan aan het einde. Dus, om je vraag te beantwoorden, ik schrijf wel in meerdere genres, maar zou geen keuze kunnen maken.  

Je nieuwste boek Hitte valt in het subgenre New Adult (onderdeel van het genre Young Adult). Waarom dit genre?
Ik hou van romantische verhalen met conflict, spanning. Lees daarom ook graag young adults. Op een gegeven moment kwam ik uit bij Jessica Sorensen. Ik las haar boek The coincidence of Callie en Kayden, in het Nederlands Het lot van Callie en Kayden, uitgegeven via Xander Uitgevers. Ik was zo onder de indruk van dit boek, van de thematiek en de schrijfstijl en van het romantische, sexy verhaal, dat het kwartje viel: in dit genre wil ik ook schrijven! Ik had met Dodenweg al een thriller geschreven waarin ook de beladen relatie tussen de hoofdpersonen een belangrijke rol speelt, dus helemaal 'nieuw' was het niet. Al snel vormden zich meerdere ideeën, plots, voor verhalen die meer richting New Adult gingen en kwam ik in gesprek net Natasja Storm van Storm Publishers. Ik pitchte een van mijn ideeën en schreef een synopsis. Zij was enthousiast en wilde het wel uitgeven. Toen viel afgelopen mei, tijdens mijn vakantie op Mallorca, het idee voor Hitte binnen. Dat verhaal brandde een gat in mijn hoofd en ik wist dat dat er eerst uit moest. Dus heb ik Natasja geappt dat het andere boek even 'on hold' kwam. In juni/juli begon ik te schrijven aan Hitte.  

Waar gaat Hitte over?
Hitte gaat over Daan van bijna 20, die samen met zijn ouders en jongere broertje op vakantie moet en over Lynn, die net is geslaagd voor het VWO en als lid van het kinderanimatieteam in het hotel werkt, waar Daan logeert. Al snel blijkt dat zowel Lynn als Daan op de vlucht is voor iets dat ze hebben meegemaakt in hun verleden. Ze gaan alle twee op dezelfde manier om met hun trauma, door zich ervoor te verstoppen, en herkennen dat in de ander. Langzaam groeien ze naar elkaar toe.  

Wat vond je zelf lastig bij het schrijven van dit boek?
Hetzelfde als wat ik lastig vind aan het schrijven van al mijn boeken: de innerlijke twijfel uitzetten. Op een gegeven moment zit je op dat punt in het verhaal, waar die twijfel toeslaat. Keihard en genadeloos. 'Is dit wel wat?' 'Is dit wel leuk genoeg?' 'Wie ben ik om te denken dat ik een leuk verhaal kan schrijven.' Dat soort gedachten. Wat ook een uitdaging is, is om de karakters een eigen stem te geven. Ik schrijf in wisselend perspectief, dus zowel Daan als Lynn komen aan bod. Dan is het zoeken naar die stem.  

Je schrijft onder het pseudoniem Lis Lucassen. Waarom heb je hiervoor gekozen?
Onder mijn eigen naam schrijf ik thrillers die, volgens lezers, soms best expliciet, gruwelijk en hard zijn. Een heel ander genre met andere lezers. Ik merkte dat mensen die Dodenweg lazen en vervolgens mijn paranormal young adult Engelenveer gingen lezen, dit niet helemaal konden plaatsen. Het was niet wat ze verwachtten, na Dodenweg. Daarom heb ik gekozen voor een pseudoniem. In Amerika wordt dit wel vaker gedaan door auteurs die New Adult schrijven, bijvoorbeeld Jennifer Armentrout. Zij schrijft Young Adult onder haar eigen naam en onder pseudoniem J. Lynn schrijft ze new adult. Wacht op mij van haar is trouwens een absolute aanrader als je meer wilt lezen in het new adult genre.

Storm Publishers is de uitgever. Vanwaar deze keuze?
Ik had bij deze uitgever al een paar novelles uitgegeven in het young adult genre. Een van die novelles is bijvoorbeeld een dystopisch verhaal Het Tribunaal dat staat in de bundel In Opstand. Ik pitchte mijn idee voor een New Adult bij Natasja, de uitgever, en zij was direct enthousiast. Daarbij richt Storm Publishers zich als nieuwe uitgeverij op dit relatief nieuwe genre. Ik vond het een eer om daaraan mee te mogen werken, aan het begin van een nieuwe uitgeverij staan met Hitte als eerste New Adult titel. Niet alleen voor de uitgeverij, maar ook voor heel Nederland. Bij mijn weten is Hitte namelijk de allereerste New Adult die in Nederland uitkomt en niet is vertaald. Van eigen bodem dus.  

Wat lees je zelf graag?
Ik schrijf wat ik zelf graag lees, dus thrillers, chicklit, Young en New adult, paranormal romance en urban fantasy. Eerlijk is eerlijk, ik ben geen grote literatuurlezer. Daar heb ik nog een behoorlijke inhaalslag te maken.  

Wat waren / zijn jouw favoriete Young Adult boeken?
Da's een makkelijke. In het genre Young Adult staat met stip op 1 The Hunger Games trilogie. Die boeken heb ik verslonden! Op mijn eerste vakantiedag in Boston ben ik naar de boekhandel gerend (echt letterlijk gerend, gelukkig zat ie dicht bij ons hotel) en heb ik Catching Fire gekocht, die die dag uitkwam. Ik wilde het boek bewaren voor de terugreis in het vliegtuig. Dat is helaas niet gelukt. Op een eerdere Amerikareis belandde ik in Powell's City of Books, in Portland, Oregon. Da's geen boekwinkel, dat is een boekenstraat. Denk Bijenkorf of V&D met alleen maar boeken (ja! Echt!). Daar maakte ik kennis met de Young Adults van Simone Elkeles (Perfect Chemistry). Zeker ook een aanrader voor liefhebbers van een romantische, hedendaagse Young Adult.  

Wat kunnen we nog meer van jou verwachten?
Van alles. In ieder geval Dodenweg, mijn thriller die wordt heruitgegeven door Xander Uitgevers en in 2015 het vervolg daarop, Vader. Na Hitte ga ik aan de slag met een nieuwe New Adult, die ik ook weer onder het pseudoniem Lis Lucassen ga uitbrengen. En het slot van mijn Young Adult trilogie Het Hemels Leger. Ik heb nog genoeg verhaalideeën, wil nog graag eens een chicklit schrijven en een paranormal romance voor volwassenen. Kortom, er gaat nog heel wat komen.  

Heb je zelf nog iets toe te voegen?
Ontzettend bedankt voor dit interview. Ik vond het erg leuk om mee te werken. En hierbij een bedankje aan alle enthousiaste lezers. Ik vind het iedere keer weer bijzonder om te horen dat niet alleen ik plezier beleef aan het schrijven van de verhalen, maar dat ook anderen het leuk vinden om ze te lezen.  

Lees ook het eerder gepubliceerde artikel 'New Adult Boeken', verschenen op 3 september op de Hebban Young Adult Portal: Klik hier voor het artikel 'New Adult Boeken'.Over de auteur

Natasza Tardio

259 volgers
280 boeken
34 favoriet
Auteur


Reacties op: Olga Hoekstra

 

Gerelateerd

Over

Olga Hoekstra

Olga Hoekstra

Ik schrijf verhalen. Je kunt ze lezen. Of kopen. In de vorm van een boek. Met ee...

Lis Lucassen

Lis Lucassen

Lis Lucassen is het pseudoniem van thrillerschrijfster Olga Hoekstra. Lis Lucas...

Simone Elkeles

Simone Elkeles

Simone Elkeles is een Amerikaanse auteur van young adult romans. Ze is vooral be...

Jessica Sorensen

Jessica Sorensen

Jessica Sorensen (1983) schreef verschillende boeken die op de Bestsellerli...