Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Interview Peter James

Op 20 oktober verschijnt Ten dode opgeschreven, de negentiende titel van de hand van Peter James en de vijfde die in het Nederlands is vertaald. Ten dode opgeschreven behandelt het zeer actuele thema orgaandonatie, en neemt ons mee naar gewetenloze goudzoekers die gebruik maken van de ellende van anderen. In Engeland gooit het boek inmiddels, net als de andere titels van Peter James, hoge ogen. Er is geen ‘hitlijst’ waar Dead Tomorrow niet in te vinden is.


De andere kant
Peter James is geen man die over één nacht ijs gaat. Ook voor dit boek heeft hij weer veel onderzoek gedaan. Dat hij daar nog tijd voor heeft, zal iedereen die de site van Peter James wel eens bezoekt, verbazen. Het lijkt wel of zijn dagen dubbel zo lang zijn als die van normale stervelingen. Peter James schrijft – minstens elk jaar een boek; hij twittert elke dag (o.a. te lezen op zijn site); hij rijdt regelmatig races met sportauto’s; hij verschijnt overal en nergens om met fans te spreken en handtekeningen uit te delen; hij produceert films en daarnaast heeft hij nog tijd om per e-mail vragen van Crimezone.nl te beantwoorden.
Voorwaar een drukbezet man. In november 2007 interviewde Bert Peene de schrijver al, waarbij de nadruk lag op het hoe en waarom van zijn auteurschap. Naar aanleiding van het uitkomen van Ten dode opgeschreven ging Crimezone op zoek naar de andere kant van Peter James.

Druk, druk, druk
Peter James reist nog steeds veel, heel veel. Hij is nu eenmaal populair in veel verschillende landen. Voor hij op reis gaat bespreekt hij uiteraard het schema met zijn agent, Carol Blake. Vaak gebruikt hij de tijd tussen het ontmoeten van lezers door om nog wat onderzoek te doen voor een volgend boek, zoals bij zijn bezoeken aan New York en Melbourne. In Ten dode opgeschreven spelen enkele scènes zich af in Roemenië en ook daar is Peter James zelf geweest om de sfeer op te snuiven en onderzoek te doen. En met een knipoog laat hij weten: ‘Ik zou ook eens een scène in Nederland moeten laten spelen…’.
Wie de agenda van Peter James bekijkt, zal zich zonder twijfel afvragen of hij nog aan slaap toekomt. Een zo intens druk leven is haast onmogelijk vol te houden. Hoe ziet hij kans naast al het andere dat hij doet een boek per jaar af te leveren? Peter James ziet het niet als een grote last. Het is gewoon een kwestie van discipline: “Ik schrijf ongeveer zeven maanden lang zes dagen per week en dan heb ik het eerste concept af. Ik dwing mezelf om elke dag minimaal 1000 woorden te schrijven. Dat doet ik graag ’s avonds, zo tussen 18.00 en 22.00, met de telefoon en de e-mail uit.”

Website
Dat brengt ons op het onderwerp ‘mail en website’. Peter James is een van de zeer weinige auteurs die een site heeft in diverse talen en voor diverse landen. Ook Nederland, mét de recensies op Crimezone en niet te vergeten het interview van Bert Peene, is hier te vinden. Dit deel van zijn site wordt bijgehouden door zijn secretaresse, met informatie van de respectievelijke buitenlandse uitgevers. Als ik hem erop attent maak dat het Nederlandse deel niet helemaal actueel is, belooft hij om er direct werk van te maken.

Top Gear en race-eendjes
Naast schrijven en het produceren vindt Peter James ook nog tijd voor het rijden van autoraces. In juni van dit jaar (2009) heeft hij echter een flinke klap gemaakt. Hij kwam er zonder kleerscheuren vanaf, maar van de auto, een 2CV, was niet veel meer over.
Peter zelf zegt hierover: ‘Het is gek, maar ik was toen het gebeurde niet zozeer bang voor mezelf, als wel voor de bestuurder van de auto die ik met 115 km/h raakte! Ik kan me nog herinneren dat toen de auto omsloeg, ik dacht, goh, da’s interessant, om de weg van zo dichtbij te zien. Toen de auto stillag was ik even bang dat ik geraakt zou worden door een van de andere deelnemers maar gelukkig waren er genoeg mensen van de organisatie om er voor te zorgen dat dat niet gebeurde. Ik was heel opgelucht toen ik de andere bestuurder heel uit de auto zag stappen. Ik ben voornamelijk erg geschrokken en dat gevoel heb ik nog wel een paar weken gehouden.’
Het ligt voor de hand dat een autoliefhebber als James ook dol is op het originele tv-programma Top Gear. Wat vond Peter van het feit dat men in Top Gear de identiteit heeft onthuld van ‘The Stig’, de geheimzinnige gehelmde coureur? In het programma deed men het voorkomen alsof de geheimzinnige coureur Michael Schumacher was geweest. “Nou, dat is dus pertinent niet waar, zegt Peter. Het is gewoon weer een goede grap van de programmamakers.” Peter hoopt overigens om zelf ooit eregast te mogen zijn in de show. Hij heeft onlangs Jeremy Clarkson nog gezien, maar: “Toen zat ik net op de achterbank van een politie-auto dus kon ik moeilijk even naar Jeremy roepen: ‘Mag ik in je show?’

Al Pacino
Naast het schrijven en autoracen wordt de meeste tijd van Peter in beslag genomen door het produceren van films. Hoe weet iemand nu of hij een bepaalde film wil produceren of niet? “Ach, zegt Peter, ik doe dat voornamelijk op gevoel. Net als met het schrijven volg ik mijn hart. Als ik het script leuk vind en ik vind het een goede regisseur, dan doe ik mee. In het geval van ‘Merchant of Venice’ werd ik benaderd omdat een van mijn favoriete acteurs, Al Pacino, meespeelde. Ik hoefde maar 10 seconden na te denken uiteraard, voor ik ja zei. Momenteel werk ik maar aan een film, een nogal eng verhaal waarin het Vaticaan voorkomt, maar eigenlijk concentreer ik me dus het liefst op mijn schrijfwerk, waar ik toch het beste in ben.”

Sharon Stone
Hoewel Peter James een standvastig man is die weet wat hij wil, heeft hij ook enkele wispelturige trekjes. Op de vraag met wie hij graag eens een avond zou willen eten, heeft hij meerdere keren een wisselend antwoord gegeven. Ook nu verrast hij weer. “Ik zou graag eens een avondje eten met Graham Greene, omdat hij mijn favoriete boek geschreven heeft. Ik ben gefascineerd door zijn beschrijving van het overleven van een spelletje Russisch roulette. Verder zou ik graag een hapje eten met Elmore Leonard, omdat hij mijn favoriete nog levende auteur is en omdat hij rookt, en het is heel belangrijk om dinergasten te hebben ‘die zich slecht gedragen’. Daarnaast Sharon Stone omdat zij de actrice is met wie ik het prettigst gewerkt heb en zij is altijd leuk om aan tafel te hebben. En natuurlijk Oscar Wilde, ik zou zó graag een avond met Oscar Wilde willen praten. En dan als laatste Peter Cook, omdat hij zo origineel was.”

Ten dode opgeschreven
In het laatste boek van James, Ten dode opgeschreven zit een scene die van de lezer een bijzonder sterkere maag vergt. Het gaat om een zeer realistisch beschreven verkrachtingsscène. Hoe is een mannelijke schrijver in staat om zich de gevoelens van een vrouw voor te stellen en hoe voorkom je dat een dergelijke scene plat en ordinair wordt?
“Dat was ook moeilijk. Het is lastig om een dergelijke scène zo te schrijven dat je het voor je ziet, zonder dat het erotisch wordt.” Schokkend en erotisch, zo zegt Peter, kunnen dicht naast elkaar liggen. Het kost veel zorgvuldig denkwerk.” In mijn volgende boek over Roy Grace komt ook een dergelijk soort scène voor. Daarin wordt een aantal vrouwen verkracht. Maar ik doe mijn uiterste best om de verkrachting te beschrijven zonder dat het prikkelend overkomt. Daar is het veel te ernstig voor.”

Tot slot
Dat de kwaliteiten van Peter James ver gaan, bewijst het feit dat hij op 30 juli 2009 een eredoctoraat heeft ontvangen van de Universiteit van Brighton! Een waardering waar hij enorm blij mee is. Overigens is James van plan om zijn regelmatig terugkerende hoofdpersoon Roy Grace ooit eens betrokken te laten raken bij een zaak die zich in Nederland afspeelt. Absoluut iets om naar uit te zien. Als het zover is zal James ons waarschuwen. Want ook promotie ziet vakman James als één van zijn vele taken.Over de auteur

Jannelies Smit

50 volgers
30 boeken
23 favoriet


Reacties op: Interview Peter James

 

Gerelateerd

Over

Peter James

Peter James

Peter James (1948) is een Britse filmproducent en auteur van misdaadromans. Zijn...