Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

"In mijn hart ben ik een taartenmens"

In 1972 verscheen het eerste kookboek van Ruth Reichl, 'Mmmm a feastirary'. Op haar website schreef ze over dit boek: “Ik schreef dit boek in 1971, toen ik in een loft woonde op de hoek van Rivington Street en de Bowery (in die tijd een redelijk enge buurt). Toen ik geen baan kon vinden die ik wilde doen, zei mijn vriend Pat: ‘Je bent zo’n goede kok. Waarom schrijf je geen kookboek?’”
Na dit boek zouden nog vele boeken volgen van Ruth Reichl. Zo schreef ze onder meer een viertal culinaire memoires. Ze was gedurende tien jaar hoofdredacteur van het culinair tijdschrift 'Gourmet'. Voor 'The New York Times' en de 'Los Angeles Times' schreef ze restaurantkritieken.
Het enige wat ze nog niet had gedaan was een culinaire roman schrijven. Haar debuutroman 'Verrukkelijk!' verscheen vorig jaar mei in Amerika onder de naam 'Delicious!'.


Verrukkelijk! is je eerste roman, maar niet het eerste boek dat je schreef. Kwam het idee om een roman te schrijven pas onlangs bij je op of was het iets dat je altijd al wilde doen?
"Mijn vader was een grafisch vormgever (hij deed de vormgeving van duizenden boeken, waaronder de Amerikaanse editie van Ulysses) en in bij mijn ouders thuis werd fictie het hoogst gewaardeerd. Ik heb altijd een roman willen schrijven. Ik zei altijd dat als ik geen negen tot vijf baan had, dat ik een poging zou wagen. En toen…had ik geen negen tot vijf baan."

Hoe was het om een roman in plaats van een non-fictie boek te schrijven? Eenvoudiger of juist moeilijker?
"Het was gewoon anders. In sommige opzichten was het moeilijker; je moet alle karakters bedenken en zorgen dat je ze echt leert kennen. Maar in andere opzichten was het vooral leuker om te doen; ik vond het geweldig om niet gebonden te zijn aan harde feiten, en om een eigen werkelijkheid te verzinnen."

Heeft je boek autobiografische elementen?
"Het was mijn keuze om het verhaal zich te laten afspelen in een omgeving die ik kende – de wereld van het eten. Maar ik besloot ook om de heldin zo veel mogelijk anders te laten zijn dan ik ben. Ze is jong, verlegen en bezorgd. Ik ben geen van drieën. Ze heeft een zus, ik niet. En ze heeft een perfecte smaakzin, wat ik zeker graag zou willen hebben (ik heb het niet). Het enige echte ware element in het boek is het tijdschrift: Delicious! Het lijkt erg op het culinaire tijdschrift Gourmet."

Je bent gedurende lange tijd een restaurantcriticus geweest. Je stopte op een gegeven moment omdat je weer voor je gezin wilde koken. Hoe gaat het nu als je dineert in een restaurant? Kan je dan daar zitten en eten net als de andere gasten of schuilt er nog steeds een criticus in je?
"Ik denk niet dat ik van nature een criticus bent. Ik neig er naar de dingen te nemen zoals ze komen. De pet van de criticus opzetten voelt als werk voor mij; ik wil juist liever genieten van de ervaring. Het was daarom een opluchting om weer gewoon uit eten te kunnen gaan, in plaats van in het restaurant te zitten en ieder hapje te analyseren. Ik word er blij van als eten verrukkelijk is. En wanneer dat niet zo is…dan is er altijd de volgende maaltijd."

Je hebt veel boeken over eten en de geschiedenis van eten en koken op je naam staan. Hoe ziet jouw onderzoek er uit?
"Ik heb een grote eigen bibliotheek tot mijn beschikking; ik neig er naar om ieder boek te kopen over culinaire geschiedenis dat op mij pad komt. Ik stroop geregeld antiquarische boekhandels af. Aan de andere kant is er tegenwoordig zoveel beschikbaar via internet dat je wekenlang kan rondsurfen, en onderweg de meest fantastische feiten kan ontdekken die je nog niet wist."

Wat is je favoriete eten/keuken om te koken? En om te eten?
"Ik ben een gemakkelijke eter: ik eet alles. En wat ik wil eten hangt erg af van mijn stemming. Het eten dat ik kook is afhankelijk van voor wie ik kook. Net als de meeste koks, wil ik graag mijn gasten een plezier doen."

Wat is je signature dish? Is het de geweldige kruidige cake die in Verrukkelijk! staat?
"Ik ben dol op die cake, maar in mijn hart ben ik een taartenmens. Mijn signature dish is waarschijnlijk mijn abrikozentaart."

Wat is jouw levensmotto?

"Vergeet niet het gewone; er is veel vreugde te beleven aan stilstaan bij dagelijkse gebeurtenissen."

‘Food’ is zo te zien het sleutelwoord in je leven. Je heb gewerkt voor kranten en tijdschriften, je hebt boeken geschreven en je hebt verschillende tv-programma’s gedaan. Welk medium heeft jouw voorkeur?
"Ik vond het allemaal leuk! Maar de manier van samenwerken bij Gourmet vond ik bijzonder prettig."

Wordt je volgende boek een roman of een non-fictie werk?
"Ik ben net klaar met een kookboek/memoires genaamd My Kitchen Year: 136 Recipes that Saved my Life. Het zal in september in Amerika verschijnen. Daarnaast leg ik de laatste hand aan de memoires over de Gourmetjaren en schrijf ik mijn nieuwe roman." Over de auteur

Natascha van der Stelt

462 volgers
839 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: "In mijn hart ben ik een taartenmens"

 

Gerelateerd

Over

Ruth Reichl

Ruth Reichl

Ruth Reichl is de auteur van vier New York Times-bestseller-memoires Garlic and ...

Gesponsorde boeken