Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Hebban vandaag

Interview /

Interview: Stefan Struik, de ongekroonde koning van Elfia

Stefan Struik is de bedenker en organisator van het grootste fantasyevenement van Europa: Elfia (voormalig Elf Fantasy Fair). Jaarlijks zijn er twee edities, in april bij kasteel de Haar, bij Utrecht en in september bij kasteel Arcen.

Woensdag ging de winactie van Hebban Fantasy en Elfia al van start. Vandaag een interview met de man achter Elfia. We krijgen hem aan de lijn, als hij net in een busje stapt, om tussen flessen onkruidbestrijdingsmiddelen naar een onbekende locatie te worden afgevoerd. Nee, hij wordt niet ontvoerd en waarschijnlijk weet hij wel waar hij heen gaat... ergens in Singapore in elk geval. Enigszins gehinderd door een haperende verbinding, spreken we met Stefan Struik aan de andere kant van de wereld.

Wat is Elfia?

Elfia is de nieuwe naam van de Elf Fantasy Fair, die we al sinds 2001 in Haarzuilens organiseren. Vanaf 2009 is daar het evenement in Arcen bijgekomen. Elfia in Arcen duurt twee dagen (20 en 21 september) en het zijn volle dagen met muziek, optredens, workshops, shows en overal kraampjes met fantastische waar. De bezoekers dossen zich uit in kostuums uit allerlei films, boeken, TV-series, strips enzovoort.

Wie is Stefan Struik?

Ik ben sinds een tijdje bezig een Cacaoplantage op te zetten in Cambodja. Daarnaast ben ik ondernemer en auteur in Singapore en evenementenorganisator in Nederland. Twee keer per jaar ben ik een maand in Nederland: in april en september, rondom de beide Elfia evenementen.

Het grootste deel van het jaar ben je dus in Azië. Hoe bevalt het daar?

Ik sprak onlangs in een bar in Phnom Penh een Zwitser die ook in Cambodja woont en met hem had ik daar toevallig een gesprek over. Of we nog ooit weer in Europa zouden willen wonen. Hij gaf aan wel terug te willen naar Zwitserland, maar het nog zeker een tijd uit te stellen. Zelf denk ik niet dat ik ooit weer helemaal terug zou gaan. Daar zijn voor de hand liggende redenen voor te geven, zoals het klimaat. Maar misschien nog wel veel belangrijker is de stemming. Die is in Nederland en Europa iets depressiever, terwijl men in Azië en zeker in Cambodja redelijk positief naar de toekomst kijkt. Mensen durven te investeren, vervangen hun houten of strooien onderkomens door stenen huizen. Dat doe je niet als je geen vertrouwen in de toekomst hebt. De toekomst ziet er beter uit dan het heden. Het is erg leuk om in zo'n positieve omgeving te wonen.

Hoe past Elfia daar in?

Met Elfia bereik ik 25.000 a 30.000 mensen, waarop ik een positieve invloed kan uitoefenen. Elfia geeft mensen een soort vakantiegevoel. Nou zijn er elk jaar weer kranten die vragen of het niet gewoon escapisme is. Je kent die vragen wel, altijd een beetje denigrerend. Terwijl ik merk dat mensen die van fantasy houden doorgaans wat meer verstand in hun bovenkamer hebben, die beseffen dat ze een uitstapje kunnen maken naar een wereld die ze ook nog eens zelf kunnen creëren. Dus een soort vakantie, waarbij je zelf in de hand hebt dat er leuke dingen gebeuren. En daar draag ik graag aan bij.

Wat zijn de belangrijkste acts van Elfia dit jaar?

In Arcen vind ik dat het Quidditch toernooi, dat hebben we ook in Haarzuilens al gedaan en dat was erg leuk en succesvol. Een gave insteek is dat we nu gaan proberen de finale die we bij het WK voetbal hebben gemist nu te gaan regelen in Arcen: Nederland - Duitsland. Zeker in Arcen, met heel veel Duitse bezoekers tussen de Nederlanders, lijkt ons dat een mooi event.

Hoe staat het met de muziek?

We hebben een Amerikaanse band: Woodland, daarnaast Harmony Glen, Finvarra, Mythemia en vele anderen. Het is weer een mooie line up.

Heb je nog een leuk nieuwtje?

In Haarzuilens krijgen we als zaterdagavondoptreden de Amerikaanse steampunkband Abney Park.

Het Elfia Guards en Elfia Paspoort idee werken we verder uit, dat wordt heel gaaf. Onlangs hebben we daar ook een leuk filmpje van gemaakt: de Guards met blauwe helmen op vredesmissie naar Castlefest, een idee van Jan de Bruijn. Je hoort af en toe nog wel dat er allerlei concurrentie is tussen verschillende groepen, maar het blijkt toch allemaal wel aardig met elkaar overweg te kunnen en naast elkaar te kunnen bestaan. De haat en nijd voorbij.

Op die positieve noot sluiten we af. Wil je kaartjes winnen voor Elfia in Arcen? Schrijf je dan in voor onze winactie.Over de auteur

Martijn (Hebban Crew)

529 volgers
916 boeken
31 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Interview: Stefan Struik, de ongekroonde koning van Elfia