Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Ivo van Hove doet Louis Couperus bij TGA

De Toneelgroep Amsterdam gaat de komende jaren drie romans van Louis Couperus op het toneel brengen. Het eerste project, 'De stille kracht', gaat in september 2015 in première.

Regisseur Ivo van Hove heeft al veel 'verboekingen' op het toneel gebracht. Daar komen nu een drietal romans van de Haagse meester bij. Eric de Vroedt bewerkt De Stille kracht. Later volgen nog Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan en De boeken der kleine zielen.

'Voor mij is Couperus de meest mondiale schrijver uit de Nederlandse literatuur,' aldus Van Hove. 'Hij behandelt thema's die de Nederlandse grens ver overstijgen en de wereld aanbelangen. Als een ware kosmopoliet schrijft hij met open blik over mensen die vaak een te nauwe blik op het leven en de maatschappij hebben. Juist nu heeft de wereld schrijvers als Couperus nodig.'

Couperus' De stille kracht (1900) is een visionaire roman die de westerse cultuur als onverzoenbaar tegenover de oosterse plaatst. De Nederlandse kolonisator kan niet op tegen de oosterse 'stille kracht' die onderhuids aanwezig is en een trage slijtage aanricht.

In de psychologische thriller
Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan (1906) (nog steeds Crimezone-award waardig) wordt een familie achtervolgd - verpletterd zelfs - door een mysterieuze misdadige gebeurtenis uit een ver verleden.Over de auteur

Dirk Koppes

39 volgers
4 boeken
0 favorieten


Reacties op: Ivo van Hove doet Louis Couperus bij TGA

 

Gerelateerd

Over

Louis Couperus

Louis Couperus

Louis Couperus was een van Nederlands grootste romanciers en een van de eerste v...