Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

James Salter, auteur van 'Alles wat is', overleden

Op 88-jarige leeftijd, na tientallen jaren afwezigheid, brak James Salter door met zijn roman 'Alles wat is'. Gisteren, twee jaar nadat zijn boek de wereld veroverde, overleed Salter op de respectabele leeftijd van negentig jaar.

Zijn vrouw maakte zijn overlijden vandaag bekend. Hij overleed negen dagen na zijn negentigste verjaardag tijdens fysiotherapie in Sag Harbor in New York.

Na een carriére bij de Amerikaanse luchtmacht, legde hij zich in 1957 volledig toe op het schrijven. Zijn eerste roman De Jagers, over gevechtspiloten in de Koreaanse Oorlog, werd een succes. Salter schreef filmscenario's, korte verhalen en was vooral geliefd onder schrijvers. Commercieel succes bleef na deze tijd uit. Pas in 2013, met het verschijnen van All that is (in Nederlandse vertaling als Alles wat is) veroverde hij de wereld. In april van dit jaar werden zijn memoires uit 1997 heruitgegeven: Dwars door de dagen.

Alles wat is (2013)
Na de Tweede Wereldoorlog keert marinier Philip Bowman terug naar Amerika, waar hij al snel als redacteur aan de slag gaat. In die periode was de uitgeverswereld nog kleinschalig een tijd van bijeenkomsten in chique appartementen en feestjes die steevast uit de hand liepen. Bowman dompelt zich onder in deze wereld van vluchtige intimiteiten en onverwachte veroveringen. Maar er is één verovering die hij vergeefs najaagt: die van de liefde. Eén huwelijk mislukt, een ander vindt nooit plaats en hij raakt in de ban van een vrouw die hem verraadt. Plotseling bevindt Bowman zich op een pad dat hij nooit verwacht had in te slaan. 
Alles wat is is geschreven in Salters kenmerkende poëtische stijl. Het is een meeslepend en verleidelijk liefdesverhaal over de passies en teleurstellingen die een man in zijn leven meemaakt.

Lichtjaren (2014)
Het leven van het echtpaar Nedra en Viri bestaat uit luxueuze etentjes met hun benijdenswaardige vrienden, ingenieuze spelletjes met hun kinderen en tot in de puntjes georganiseerde dagen die ze doorbrengen met schaatsen of zonnen op het strand. Maar er zitten barstjes in het ogenschijnlijk perfecte oppervlak, tekortkomingen die onherroepelijk tot het verval van hun relatie zullen leiden.

Dwars door de dagen (2015)
Een herpublicatie van Salters in 1997 verschenen memoires. In Dwars door de dagen beschrijft James Salter op fijnzinnige en lyrische wijze zijn leven, dat na een jeugd in Manhattan door twee hemelsbreed verschillende carrières bepaald is: die van gevechtspiloot bij de Amerikaanse luchtmacht en die van schrijver. Na zijn studie ging Salter het leger in; hij voerde meer dan honderd gevechtsvluchten uit tijdens de Koreaoorlog.
Daarna werkte hij tien jaar in de filmindustrie, waar hij kennismaakte met een groot aantal sterren, onder wie acteurs en producenten als Robert Redford en Roman Polanski, en waar hij ook de auteurs ontmoette die hem later zouden beïnvloeden.Dwars door de dagen is een onvergetelijke elegie van een schrijver die vertelt over zijn avonturen in de liefde, de oorlog en de literatuur.

Niet meer leverbaar
Andere publicaties, zoals de verhalenbundeling Alle verhalen (2008), De laatste nacht (2006), Schemering (1999), zijn niet meer leverbaar, maar de uitgeverij zal nu ongetwijfeld titels gaan heruitgeven. Samen met zijn vrouw Kat Eldredge schreef hij Smakelijk leven, een literaire eetkalender voor levensgenieters. In dit boek zoekt het Salter-echtpaar onder andere uit wat de gasten op de Titanic nuttigden op de fatale nacht.Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

941 volgers
407 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: James Salter, auteur van 'Alles wat is', overleden

 

Gerelateerd

Over

James Salter

James Salter

James Salter (1925-2015) was een Amerikaanse schrijver van romans en k...

Gesponsorde boeken