Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Video /

Jan Siebelink: 'Volgens mij heb ik een groot gevoel voor vrouwen'

Het voorwoord van de Boekenweek Live is een inspirerende reeks ontmoetingen tussen auteurs. Live vanuit De Kleine Komedie gaan twee schrijvers met elkaar in gesprek: een oud-Boekenweekauteur én een schrijver van een jongere generatie. Geheel in het Boekenweekthema 'Tweestrijd' leggen zij elkaar 20 minuten lang vragen en dilemma’s voor.

In de klas

Tijdens de Literatour gaan jongeren in gesprek met auteurs en bespreken ze literatuur in de klas. Het bijbehorende lesmateriaal van deze video én alle andere video's van Het Voorwoord Live vind je hier.

In deze aflevering

Jan Siebelink en Elfie Tromp spreken elkaar in deze aflevering over sierlijkheid en flamboyantie, over de muziek van de taal en over de invloed van een hond op het schrijven. Het is niet de eerste keer dat de auteurs elkaar treffen. Ze spraken elkaar al vaker op de radio, wat dit gesprek een amicaler randje geeft. Het gesprek komt vlot op gang en de auteurs pakken al snel een vragenkaartje. 'Schrijf je graag over de liefde?' vraagt Siebelink aan Tromp. 'Niet per sé, maar soms is het onvermijdelijk,' vertelt ze.

'Zeker de wreedheid van de liefde. Nu ben jij natuurlijk al jaren gelukkig getrouwd, maar ik zie mezelf een beetje als een liefdesmonster, Jan. Het is zelden genoeg. Ik vind de liefde ook heel vrijblijvend in deze tijd.'

Vrouwen

Beide auteurs zijn bezig aan een nieuw boek. 'Het gaat over een oude dame die een vriendin heeft gehad waar ze lang mee is opgetrokken. Die vriendin is uit haar leven verdwenen,' vertelt Siebelink. 'Nu ze oud is denkt ze na over hoe dat gegaan is.' Tromp klinkt verbaasd: 'een vrouwenvriendschap? Ik vind dat heel spannend, Jan, want je schrijft niet zo vaak over vrouwen.' Siebelink denkt even na. 'Ik heb Vera geschreven, en een boek over Margaretha van Parma. Dus ik vind het wel leuk om over vrouwen te schrijven.' 'Nou,' zegt Tromp. 'In een oeuvre van meer dan dertig boeken komen ze er zuinigjes vanaf.' Siebelink antwoordt snel dat ze er wel in voor komen. 'Ja, goddank,' zegt Tromp.

Ze is nog niet klaar met het onderwerp. 'Het kritiek op je Boekenweekgeschenk is dat er geen vrouwen in voor kwamen, meer als een soort lijdend voorwerp.' Siebelink legt uit dat er drie vrouwen in voor komen, dat het steeds over hen gaat. 'Volgens mij heb ik een groot gevoel voor vrouwen, kan ik ze goed beschrijven en voel ik ze aan.' Waarom hij over vrouwen wil schrijven?

'Omdat zij mij interesseren, hoe ze doen en met elkaar omgaan.'

Tromp vraagt wat dan het verschil is in een vriendschap tussen mannen of vrouwen. 'Of zit daar volgens jou geen verschil in?' 'Nee,' zegt Siebelink, 'ik denk niet dat daar zo’n groot verschil in zit.'

Kijk alle uitgezonden afleveringen van Het voorwoord Live hier terug.

De podcast

Beluister alle eerder uitgezonden podcastafleveringen hier terug op Spotify.

De auteurs

Jan Siebelink

Jan Siebelink debuteerde in 1975 met de verhalenbundel Nachtschade. In de jaren die volgden bouwde hij aan een omvangrijk oeuvre. Met het gigantische succes van het in 2005 verschenen Knielen op een bed violen brak Siebelink vervolgens door naar een groot publiek. Voor de Boekenweek van 2019 schreef hij het geschenk Jas van belofte.

Elfie Tromp

Elfie Tromp is schrijver, dichter, performer en presentator. Ze debuteerde in 2013 met de roman Goeroe en in 2018 verscheen haar poëziedebuut Victorieverdriet. In 2020 schreef ze het Zomergedicht 'Tot bloei!' Op Instagram brengt Tromp poëzie, glitter, dichters en drags bij elkaar in de show Dichter in Drag.

Het voorwoord van de Boekenweek

De Boekenweek vindt plaats van 29 mei tot en met 6 juni 2021. Omdat je het boek nooit genoeg kunt vieren en jouw favoriete boekhandel ook de komende tijd alle steun kan gebruiken, inspireren we je en laten we je genieten van auteurs en boeken(tips) in de aanloop naar de Boekenweek. Hoofdsponsor NS is in 2021 twintig jaar verbonden aan de Boekenweek. Kijk voor meer leesinspiratie op www.ns.nl/treinlezer.

Naar het kanaalOver de auteur

Hebban Crew

2529 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Jan Siebelink: 'Volgens mij heb ik een groot gevoel voor vrouwen'

 

Gerelateerd