Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Japanse voetbal

Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij. Vandaag herdenkt Japan de slachtoffers van de verwoestende tsunami een zeebeving van vier jaar geleden.

11 maart 2011 is een datum die in ieders geheugen gegrift zal zijn. Op die dag, vandaag precies vier jaar geleden, verwoestte een zeebeving en de daaropvolgende tsunami een groot deel in het noordoosten van het land, de kerncentrale bij Fukushima en kwamen er ongeveer 19.000 mensen om het leven. De kerncentrale in Fukushima werd zwaar getroffen en voor een groot gedeelte verwoest. Een zogeheten meltdown was het gevolg en radioactief materiaal werd verspreid. Het was het ergste nucleaire incident sinds de ramp van Tsjernobyl in 1986. Schoonmaken van de de centrale en z'n omgeving zal zeker nog tientallen jaren duren. Vandaag wordt in Japan deze verwoestende dag herdacht.

Sinds de wereld in 2004 werd opgeschrikt door de verwoestende effecten van een tsunami in Zuidoost-Azië zijn we doordrongen van het gevaar ervan. De gevolgen zijn afschuwelijk: families waren verscheurd, er werden familieleden vermist, het land was verwoest, mensen waren van het een op het andere moment dakloos en alles kwijt. Nog nooit had een natuurramp zo'n grote impact op de wereldbevolking. Het leek een ieder van ons te raken. Er zijn boeken vol geschreven over de tsunami en de gevolgen ervan; van ooggetuigenissen en slachtoffers tot prakitische boeken als hoe overleef ik een tsunami? Hebban Vandaag heeft vandaag gekozen voor een jeugdroman over de gevolgen van de tsunami in Japan, want hoewel het alweer vier jaar geleden is, leven we nog altijd met de gevolgen ervan. In februari van dit jaar lekte er nog radioactief water in de zee bij Fukushima.

Doodgraag - Gerda van Erkel

Dorian is achttien en geniet van een onbezorgd leventje. Hij is dol op Alisha, zijn vriendin, en op de ruige natuur van Middleton Island, een klein desolaat eiland voor de kust van Alaska waar zijn vader werkt. Op een dag vindt hij er een aangespoelde voetbal, waar Japanse tekens op staan. Dorian is ervan overtuigd dat de bal te maken heeft met de tsunami die in 2011 de kust van Japan verwoestte. Vanaf dan neemt de bal zijn leven over. Dorian moet en zal de eigenaar vinden en hem de bal terugbezorgen.Over de auteur

Victoria Farkas

126 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Japanse voetbal

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken