Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

'Java' is genomineerd voor het Gouden Kookboek 2022

De vijf beste en smakelijkste kookboeken van het afgelopen jaar zijn gekozen en maken kans op het Gouden Kookboek. Het zijn dé cadeautips voor de feestmaand december, dus vertellen we je er graag meer over. Inclusief recept!

Het Gouden Kookboek is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek. Een vakjury kiest de vijf allermooiste, beste, meest verrassende kookboeken: de Zilveren Kookboeken. Het publiek kan vervolgens stemmen op Het Gouden Kookboek 2022, dat bekend wordt gemaakt aan de start van de Kookboekenweek. Van 4 tot en met 13 november staan het kookboek en de liefde voor gezellig koken en lekker eten centraal bij de boekhandel en bibliotheek.

Stem nu op het Gouden Kookboek 2022!

Java

In Java duikt bestsellerauteur Maureen Tan nog dieper in de Indonesische keuken. De Javaanse keuken is die van haar ouders; het is de keuken waar ze mee is opgegroeid. 'Eten is bij ons in de familie ontzettend belangrijk. Al mijn familieherinneringen zijn eraan verbonden.'

De Javaanse keuken is in te delen in drie gebieden: de West-Javaanse keuken. De West-Javaanse keuken is friszuur en pittig. In Midden-Java eten ze een stuk zoeter maar ook iets minder pikant. In Oost-Java is de keuken juist weer pikant en erg hartig, doordat er veel trassi en petis udang worden gebruikt.

Maureen Tan (1969) groeide op met de Indonesische keuken. Met haar kookschool Anak Bungsu, wat 'derde kind' betekent, leert Maureen iedereen authentiek Indonesisch koken. Zo eert ze niet alleen de Indonesische keuken, maar ook de recepten die haar moeder haar in vele kookschriftjes naliet.

Het recept: sayur oblok-oblok ikan

Bij elk genomineerd kookboek tonen we één heerlijk en bijzonder recept. Voor Java is dat 'sayur oblok-oblok ikan', oftewel gerookte makreel met tempé en tofu.

'De rokerige smaak van de vis, de zoet-pittige saus en de smaak en de geur van de petehbonen maken dit tot een bijzonder gerecht. "Als je niet van makreel houdt kun je ook grote garnalen gebruiken", schreef mijn moeder in haar recept. Als mijn zus Murly dit voor ons maakt wordt het stil aan tafel.

Krupuk rambak is kroepoek gemaakt van runderhuid en is te koop bij goed gesorteerde toko’s. Deze kroepoek wordt zacht zodra je het door het gerecht schept, maar dat hoort zo. Naast veel smaak geeft het een fijne textuur aan dit gerecht.' – Maureen Tan

Bekijk hier het recept

Ook genomineerd

Stem nu op het Gouden Kookboek 2022!Over de auteur

Hebban Crew

2529 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 'Java' is genomineerd voor het Gouden Kookboek 2022

 

Gerelateerd

Over

Maureen Tan

Maureen Tan

Maureen Tan (1969) groeide op met de Indonesische keuken. Met haar kookschool An...