Hebban vandaag

Lezen /

Je eigen stem vinden in het grotere verhaal van je volk: 'Het Grote Niets'

Debuutauteur Nadav Vissel laat met zijn semi-autobiografische roman zien hoe het voelt om op te groeien met een oorlog die je nooit hebt meegemaakt. Het is een innemend portret van een jongen die in de schaduw van het verleden probeert zijn eigen stem te vinden. Lees een sneak preview van 'Het Grote Niets' op Hebban.

Nadav Vissel groeide op in een Joods gezin in een overwegend gereformeerde/protestante omgeving. Na een studie sociaalwetenschappelijke informatie volgde hij een opleiding tot documentairemaker, en won de VERS-publieksprijs met zijn eindfilm. In deze zelfde periode begon hij met schrijven. Naast zijn werk als camerajournalist en auteur werkt hij ook aan een stand-up voorstelling waarin veel thema's uit het boek terugkomen.

'Vissel maakt de kinderwereld toegankelijk op een specifieke manier die toch universeel is en weet humor met tragiek te verbinden.' – Auteur Sophie Zijlstra

Steeds vaker komen er verhalen voort uit en over de jongere Joodse generatie, die meer dan 75 jaar na de bevrijding laat zien hoe sterk de Tweede Wereldoorlog nog leeft in hun families. Verhalen gedomineerd door een oorlog die ze zelf niet meemaakten, maar die wel een stempel drukte op hun levens. Vissel voegt dat van hem toe aan stemmen als Judith Fanto met Viktor en Maurits de Bruijn met Ook mijn holocaust. Dat doet hij wél met een heel eigen geluid, waarmee hij de tragiek aan het komische weet te verbinden.

Het Grote Niets

Op zijn zevende wordt Naff verteld dat hij niet zomaar een losstaand iemand is, maar tot een volk behoort. Een volk met een eindeloos verleden, dat recent een oorlog heeft overleefd. Dat ‘Ding’, die oorlog, krijgt iets mythisch voor Naff en hij gaat aan de haal met de verhalen die hij erover hoort. Hij hoopt dat zijn familie en zijn volk, wanneer hij maar het juiste verhaal vertelt, de oorlog voorgoed achter zich kunnen laten. Maar dat wordt niet altijd goed ontvangen. Integendeel. Wanneer Naff op zijn zeventiende voor een cursus ‘Schrijven over de Shoah’ naar Tel Aviv gaat, leert hij wat die geschiedenis voor hem betekent.

Online boekpresentatie

Op 16 februari verschijnt Het Grote Niets, het eerste exemplaar wordt bij Boekhandel Scheltema overhandigd aan auteur en literair criticus Arie Storm. Uitgeverij Signatuur en Nadav Vissel nodigen alle geïnteresseerden uit om via de livestream online mee te kijken. De boekpresentatie is op 16 februari van 15.00-16.00 uur. Hier vind je de link, en ook kun je meekijken via de Facebookpagina van Boekhandel Scheltema.

'Het Grote Niets gaat ergens over, en toch is het een licht en heel prettig te lezen verhaal. Mooie ontroerende scènes wisselen af met hilarische situaties. Ik raad het iedereen aan!' – Vooruitlezer

Leesfragment

Ben je benieuwd geworden naar de manier waarop Vissel zijn humor heeft verweven met het tragische verhaal van een voortslepend oorlogstrauma? Lees hieronder een sneak preview van zijn semi-autobiografische roman Het Grote Niets.

Lees hier de eerste twee hoofdstukken

Houd Hebban goed in de gaten, want binnenkort verschijnt er een interview met Nadav Vissel!Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Je eigen stem vinden in het grotere verhaal van je volk: 'Het Grote Niets'

 

Gerelateerd

Over

Nadav Vissel

Nadav Vissel

Nadav Vissel groeide op in een Joods gezin in het overwegend gereformeerde/prote...


Gesponsorde boeken