Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Je houdt je hart vast!

Bijna driekwart van de Nederlanders weet niet goed wat te doen als iemand een hartstilstand krijgt en maar een derde is bereid een reanimatie te starten. Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.


Het onderzoek werd uitgevoerd door het Rode Kruis in het kader van de Rode Kruisweek, die van 14 tot 20 juni duurt. Tijdens de week worden collectes gehouden, waarvan een deel bestemd is voor reanimatiecursussen. Dat die nodig zijn, is duidelijk. Je houdt je hart vast bij het lezen van de schrikbarende cijfers:    

74 procent van de Nederlanders weet namelijk niet welke handelingen er verricht moeten worden bij een persoon die getroffen wordt door een hartstilstand. Bovendien weet bijna 60 procent niet waar de dichtstbijzijnde automatische externe defibrillator (AED) hangt. Dit draagbare apparaat helpt door middel van gesproken opdrachten bij de reanimatie.  

Ook is slechts 29 procent van de Nederlanders bereid om zelf een reanimatie op te starten, maar de helft daarvan doet dat alleen als er niemand anders in de buurt is die in zijn of haar plaats zou kunnen reanimeren.  

Volgens de hulporganisatie wordt de overlevingskans met 50 procent vergroot als binnen zes minuten wordt gereanimeerd met behulp van de AED. Daarom lanceert de organisatie ook een app, waar onder meer tips in staan en de locatie van de dichtstbijzijnde AED. In de app zijn 22.000 AED’s opgenomen.  

Elke week hebben driehonderd Nederlanders een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers is 66 jaar.  

Attaque! – Miquel Bulnes
De Nederlands Spaanse auteur Miquel Bulnes studeerde Geneeskunde in Utrecht en werkt als arts/onderzoeker. In 2012 werd hij met zijn roman Het bloed in onze aderen genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Eerder schreef hij echter Attaque!, over een cardioloog in opleiding:  

Daniël Vliegenthart is negenentwintig, cardioloog in opleiding, sociaal gehandicapt en doet hard zijn best voor de wereld verborgen te houden dat hij aan epilepsie lijdt. Dit laatste mislukt natuurlijk hopeloos, en wanneer hij tijdens een van zijn diensten een aanval doormaakt, wordt hij op staande voet ontslagen. Hierop vertrekt hij naar Spanje om leiding te geven aan het familiebezit: een op de rand van het faillissement verkerend psychiatrisch ziekenhuis, waar het personeel zich met name onderscheidt door de witte jassen. Vanaf het eerste moment moet Daniël het opnemen tegen personeel dat hem niet vertrouwt, familieleden die hem willen ontslaan en projectontwikkelaars die het ziekenhuis tegen de vlakte willen gooien.  


Bronnen: Nu.nl, PowNed, RTL Nieuws 

Hier vind je een overzicht van alle Hebban Vandaag-artikelen en inspiratieboeken.Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Je houdt je hart vast!

 

Gerelateerd

Over

Miquel Bulnes

Miquel Bulnes

Miquel Bulnes (1976) is schrijver en arts. Hij studeerde geneeskunde in Utrecht ...

Gesponsorde boeken