Hebban vandaag

Nieuws /

J.M. Coetzee is 'De Grootste Schrijver Van Deze Tijd'

door Hebban Crew 3 reacties
J.M. Coetzee, winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur en twee Bookerprijzen, is De Grootste Schrijver Van Deze Tijd. Dat vindt althans een meerderheid van de veertig literaire auteurs uit het Nederlandse taalgebied, die daarover door weekblad Humo zijn ondervraagd.

Tien jaar geleden vroeg Humo aan 25 literatoren wie de grootste schrijver aller tijden was. Nu peilde het Vlaamse magazine onder veertig auteurs wie de grootste - nog levende - schrijver van dit moment is.

De tot Australiër genaturaliseerde Zuid-Afrikaan J.M. Coetzee won op punten. Van de veertig ondervraagden zetten alleen Tom Lanoye, Daan Heerma van Voss en Griet op de Beeck hem op de eerste plaats. 'Het oeuvre van Coetzee bestaat uit rijke, absoluut meesterlijke romans, die alvast één ding gemeen hebben: ze móésten er zijn', luidt het commentaar van Heerma van Voss. 'Elke zin van Coetzee is een klets in je gezicht', vindt Op de Beeck.

Op de tweede plaats staat Michel Houellebecq, gevolgd door Philip Roth en Haruki Murakami. Op plek 5 vinden we de eerste auteur uit het Nederlandse taalgebied: Remco Campert. Dichteres Hagar Peeters geeft als commentaar: 'Wat mij betreft bezet hij de eerste tot en met de vijfde plaats.' In de lijst vinden we nog twee andere in het Nederlands schrijvende auteurs: Jeroen Brouwers en Tom Lanoye.  

De lijst:

1. J.M. Coetzee
2. Michel Houellebecq
3. Philip Roth
4. Haruki Murakami
5. Remco Campert
6. Dave Eggers
7. Ian McEwan
8. Paul Auster
9. Thomas Pynchon
10. Julian Barnes

11. Jeroen Brouwers
12. Toni Morrison
13. Don DeLillo
14. Tom Lanoye
15. Milan Kundera
16. Patrick Modiano
17. Martin Amis
18. Kenzaburo Oë
19. Douglas Coupland
20. Zadie Smith

21. Bret Easton Ellis
22. V.S. Naipaul
23. Edgar Hilsenrath
24. Alice Munro
25. Margaret Atwood
26. Jennifer Egan
27. Lydia Davis
28. David Mitchell
29. Joyce Carol Oates
30. Edward St. Aubyn

In het panel zaten onder anderen: Kader Abdolah, Hanna Bervoets, Herman Brusselmans, Saskia de Coster, Joost de Vries,  Ronald Giphart, Paul Baeten Gronda, Daan Heerma van Voss, Kristien Hemmerechts, Philip Huff, Herman Koch, Tom Lanoye, Griet Op de Beeck, Gustaaf Peek, Elvis Peeters, Hagar Peeters, Marnix Peeters, Roderik Six, David Van Reybrouck, Christophe Vekeman, Annelies Verbeke, Peter Verhelst, Christiaan Weijts en Maartje Wortel.

Bron: HumoOver de auteur

Hebban Crew

2129 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: J.M. Coetzee is 'De Grootste Schrijver Van Deze Tijd'

Gesponsorde boeken