Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Johannes van Damprijs naar oprichter Slow Food beweging

Carlo Petrini, oprichter van de internationale Slow Food-beweging, ontvangt de Johannes van Damprijs 2014. Deze oeuvreprijs wordt door de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam toegekend aan een auteur die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie.

Carlo Petrini (1949) is de grondlegger van de internationale organisatie Slow Food. Wat begon als een protestactie tegen de opening van een filiaal van fastfoodketen McDonald’s in Rome, groeide uit tot een wereldwijde beweging. Hoewel er ook kritiek was op het elitaire karakter van Slow Food, heeft Petrini onmiskenbaar een enorme internationale bijdrage geleverd aan de voedselcultuur en de waardering voor de lokale gastronomie.

Slow Food is in Nederland, net als in vele andere landen, een bekend en gewaardeerd fenomeen geworden en heeft de belangstelling aangewakkerd voor lokale producten en gerechten. Volgens de jury is een hele generatie van jonge koks, culinair journalisten en gastronomen sterk beïnvloed door de inzichten en ideeën van Petrini. De Youth Food Movement (YFM), de Nederlandse tak van de interantionale jongerenbeweging van Slow Food, behoort tot de actiefste ter wereld.

Eerdere winnaars van de Johannes van Damprijs, die vernoemd is naar de overleden culinair journalist, zijn kookboekschrijfster Claudia Roden (2012) en culinair wetenschapper Harold MacGee (2012).

Bij uitgeverij Fontaine verschijnt een nieuwe editie van Petrini's boek Slow Food. Over het belang van smaak. De prijs zal op vrijdag 16 januari worden uitgereikt tijdens de Gala van het Kookboek.

Lees meerOver de auteur

Hebban Culinair

106 volgers
1 boek
0 favorieten


Reacties op: Johannes van Damprijs naar oprichter Slow Food beweging

 

Gerelateerd

Over

Johannes van Dam

Johannes van Dam

Johannes van Dam was culinair journalist voor onder meer Het Parool, Elsevier en...