Hebban vandaag

Community /

Jólabókaflóð: de leukste IJslandse kersttraditie

door Hebban Crew 35 reacties
IJsland is het boekenwalhalla van de wereld. De IJslanders zijn dol op lezen, geven de meeste boeken uit per capita en behoren steevast tot de top 5 gelukkigste landen. Ook hebben zij de allermooiste kersttraditie van de wereld: boeken geven op kerstavond!

Waar we in Nederland het hele jaar door boeken uitgeven, doen ze dat in IJsland eens per jaar in de dagen voor kerst. Dankzij de traditie elkaar een boek (of meer) cadeau te doen op kerstavond, is dat hét moment om alle nieuwe titels in de markt te zetten. Deze boekenvloed heeft dan ook een geheel eigen naam: Jólabókaflóð.

Een kersttraditie tussen de boeken

Op kerstavond worden boeken uitgewisseld, cadeau gegeven en gekregen, waarna je de rest van de avond heerlijk gaat zitten lezen. Vaak wordt het boek ook mee naar bed genomen, gecombineerd met chocola.

Wij zien alle reden om deze traditie ook in ons eigen land in te voeren. Er zijn simpelweg geen nadelen te bedenken. Dus geef je partner een boek, geef je kinderen en ouders een boek, laat de hond snuffelen aan een Geronimo Stilton (want; geurpagina's) en maak er samen een heerlijke leesavond van. Vergeet vooral ook de chocola niet.

Doen jullie met ons mee?

Winactie #Jolabokaflod

Deel deze kerst je boeken: wat heb je cadeau gekregen, waar ga je heerlijk in zitten lezen, neem je het boek ook mee naar bed of ga je sfeervol en lekker warm voor het haardvuur zitten met een beker warme chocolademelk?

Deel je boekenselfie op social media (Facebook, Twitter en Instagram mogen allemaal), en tag je bericht met Hebban en #jolabokaflod.

De #jolabokaflod-winactie loopt tijdens de kerstdagen, van 24 december 08:00 tot en met 26 december 23:59 uur. Onder de leukste boekenselfies verloten we 3 boeken, zodat je het nieuwe jaar straks goed kunt beginnen!

IJslandse boeken uit onze eigen 2019 boekenvloed


Meer boeken uit IJsland

De Hebban Reading Challenge 2020: de inschrijving is geopend

Terwijl veel van onze lezers nog bezig zijn met hun challenge voor 2019, hebben we op veler verzoek tóch al de inschrijving voor de Hebban Reading Challenge 2020 geopend. Zo kun je de boeken die je volgend jaar wilt lezen nu al opnemen in je 'Wil ik lezen'-lijst voor je nieuwe leesdoel. Natuurlijk kun je gelezen boeken pas vanaf 1 januari afvinken. Ter inspiratie en extra motivatie hebben we dit jaar twaalf hoofdcategorieën en maar liefst 48 subcategorieën voor je bedacht. Je kunt vanaf nu je leesdoel voor 2020 instellen. Lees verder...

of meld je nu direct aan

Wat vind jij van deze IJslandse kersttraditie?Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Jólabókaflóð: de leukste IJslandse kersttraditie

 


Gesponsorde boeken