Hebban vandaag

Nieuws /

Jury koos unaniem voor Spuntino

Het was gisteren volle bak bij de uitreiking van de prijs voor het Kookboek van het Jaar 2015. Of beter gezegd prijzen, want er zijn in totaal drie prijzen te winnen: het Kookboek van het Jaar, de Gouden Garde publieksprijs, en het meest duurzame kookboek.


Donderdag werd in de Rotterdamse Markthal Spuntino van Russell Norman uitgeroepen tot Kookboek van het Jaar. De vakjury, bestaande uit onder andere chef-kok Ricardo van Ede, besloot unaniem dat Spuntino de prijs verdient omdat "het zowel de thuiskok als een chefkok inspireert, je direct zin krijgt eruit te gaan koken. Het boek is ook nog eens prachtig vormgegeven." 

Spuntino

Russell Norman neemt de lezer mee op een culinair avontuur door New York. Dat doet hij zowel in het kookboek Spuntino als in zijn gelijknamige restaurant in Londen. Vele recepten en gerechten die kenmerkend zijn voor New York. Het boek bevat daarnaast ook zijn favoriete culinaire adressen. Hebban-recensente Saskia Balmaekers gaf Spuntino 4 sterren en schreef: "Iedereen vindt er wat van zijn gading en je wordt bovendien uitgedaagd om nieuwe combinaties te proeven. Fijne fusion, net als in de straten van New York zelf." 

Gouden Garde Publieksprijs


De Kookboek van het Jaarverkiezing had een duurzaam karakter. Naast de prijs die werd uitgereikt voor het meest duurzame kookboek, ging de Gouden Garde publieksprijs naar het kookboek van een restaurant dat je met recht duurzaam en lokaal kunt noemen.
De vakjury die het boek ook had beoordeeld voor het Kookboek van het Jaar noemde De Veldkeuken van Femke de Winter en René van der Veer: "Fris, vrolijk, feestelijk – bij dit boek is het bij de eerste aanblik al raak. Het vertelt het verhaal van De Veldkeuken, een restaurant begonnen in een bouwkeet op landgoed Amelisweerd en van alle producten van telers en die uit de eigen moestuin. Het biedt een flink aantal toegankelijke, seizoensgebonden recepten. Er is veel aandacht voor brood – hoe je het bakt, verschillende recepturen, van zuurdesem speltbrood tot croissants en koffiebroodjes. Verder veel basisgerechten, met zorg geselecteerd, die worden gegarneerd met ingrediënten uit eigen tuin. De illustraties doen ter zake. Bijzonder aan het boek is dat het in eigen beheer is uitgegeven." 

Aanmoediging voor Groente uit zee

Er was een aanmoediging van de Youth Food Movement voor het boek Groente uit zee van Lisette Kreischer. Het initiatief om meer zeewier te consumeren juichen ze van harte toe, maar dit boek is qua recepten niet zo toegankelijk voor het grote publiek. De prijs voor het meeste duurzame kookboek ging om die reden naar een ander kookboek.
Hebban-recensente Marlene Bijlsma schreef in haar blog Kitchen Table Happiness een recensie over het boek. 
In haar columnreeks Lindy’s VeganChallenge schreef Hebban-redacteur Lindy de Jong een column over het eten van zeewier.  

Het beste duurzame kookboek van 2015

De Duurzaamheid prijs werd door Youth Food Movement uitgereikt aan Liever Lokaal van Annette van Ruitenburg, René Zanderink, Elsje Bruijnesteijn & Ruth de Ruwe. En dat is prijs nummer twee voor dit mooie boek want al eerder wonnen zij de Gouden Kookboek titel, een prijs van het CPNB.
Wat heeft slow food met Liever Lokaal te maken? Veel, want ze delen een aantal uitgangspunten: eten volgens de seizoenen en ervoor kiezen om de impact op de omgeving klein te houden, zelf kweken en af en toe wild te “oogsten” bijvoorbeeld. En zo min mogelijk pakjes & zakjes natuurlijk. Bijna een jaar geleden schreef Marlene Bijlsma voor Hebban een recensie voor Hebban over dit standaardwerk over lokale producten en eten volgens de seizoenen. 

Lees meer over de uitreiking op KitchenTabelHappiness en Kookboek van het Jaar.Over de auteur

Kitchen Table Happiness

15 volgers
27 boeken
0 favorieten


Reacties op: Jury koos unaniem voor Spuntino

Gesponsorde boeken