Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Karin Amatmoekrim, Joost Klein en Margje Woodrow schrijven 3PAK

De drie korte verhalen in 3PAK, de gratis bundel bij de Boekenweek voor Jongeren, worden in 2019 geschreven door Karin Amatmoekrim, Joost Klein en Margje Woodrow. Dat maakt de CPNB bekend. Het geschenk wordt in september gratis weggeven in boekhandels, bibliotheken en op scholen.

De Boekenweek voor Jongeren is dit jaar van 20 t/m 29 september. De drie gekozen auteurs zullen volgens de organisatie (Stichting CPNB, Stichting Lezen en de Schrijverscentrale) een   een gevarieerde groep jongeren aanspreken. Samen gaan zij de uitdaging aan een verhaal te schrijven dat scholieren tussen de 15 en 18 jaar prikkelt en tot denken aanzet.  

3PAK wordt in september gratis weggegeven in boekhandels, bibliotheken en op scholen en is geschikt voor alle leerlingen in de bovenbouw, van (v)mbo tot vwo. Er zijn speciale lespakketten beschikbaar waarmee scholieren en hun docenten ook klassikaal actief aan de slag kunnen gaan met de verhalen uit 3PAK.  

Karin Amatmoekrim: ‘Toen ik jonger was, hielpen boeken me te ontsnappen en om de wereld een beetje beter te begrijpen. Ik vind het heel tof dat ik, nu ik zo oud ben (^_^), voor alle jongeren in Nederland een verhaal mag schrijven en daarna met ze erover in gesprek mag gaan. Ik heb er veel zin in!’

Karin Amatmoekrim (1976) heeft inmiddels zes romans op haar naam staan. Haar boek Het gym (2011, Prometheus) behaalde de leeslijst op talloze middelbare scholen.  

 

Joost Klein: ‘Elke dag verzamel ik prikkels. Al deze prikkels stop ik in een glazen potje, om er vervolgens inkt van te maken. Mensen denken dat ik lieg, maar hoe een wijs man ooit sprak: "If you tell the truth, you don't have to remember anything!” (Mark Twain). Tim Hofman deed 't vorig jaar, dus nu ik. Ben jij er klaar voor?’

Joost Klein (1997) is een unieke kunstenaar die zich uitleeft in taal, muziek en video’s op zowel YouTube als Instagram. In 2018 verscheen zijn eerste boek, Albino (Spectrum).  

 

Margje Woodrow: ‘Jeugdthrillers schrijven en jongeren ontmoeten tijdens schoolbezoeken is voor mij een droomcombi! Ik wil jongeren met spannende en toegankelijke verhalen triggeren om te gaan bingelezen.’

Margje Woodrow (1975) stond jarenlang met veel plezier voor de klas. Tegenwoordig richt ze zich op het schrijven van spannende jeugdthrillers, die ze met haar tienerzoon bedenkt. Snitch (uitgeverij De Fontein) is genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury 2019.   

De Boekenweek voor Jongeren  

Uit het onderzoek De impact van het boek, dat uitgevoerd werd door KVB Boekwerk, werd duidelijk dat in de arbeidsmarkt vraag is naar nieuwe vaardigheiden, aldus CPNB, ‘die jongeren kunnen verwerven door het lezen van boeken: empathie, creativiteit, leiderschap en kritisch denken’. Met de Boekenweek voor Jongeren heeft de stichting als doel jongeren te verleiden tot lezen.

Onderdeel van de week is een door de Schrijverscentrale georganiseerde grote schooltournee: de Literatour. Een team van 21 enthousiaste auteurs bezoekt van 23 t/m 27 september middelbare scholieren op 100 scholen. Daar gaan zij op eigen wijze met leerlingen in de bovenbouw van het vmbo, havo en vwo in gesprek over het lezen en schrijven van een boek. Zo worden maar liefst 10.000 jongeren direct bereikt op een manier die hen aanspreekt.

Bij de start van de Boekenweek voor Jongeren worden ook de winnaars bekendgemaakt van het Beste Boek voor Jongeren 2019. Een volwassen vakjury nomineert tien boeken voor jongeren van 15 t/m 18 jaar, vijf in de categorie Oorspronkelijk Nederlands en vijf in de categorie Vertaald. De nominaties worden volgende week bekendgemaakt. Een jongerenjury kiest uiteindelijk welke boeken volgens hen de beste zijn van 2019. De twee winnaars worden op 20 september bekendgemaakt en ontvangen ieder een geldbedrag van € 2500.  

Een Herschel-rugzak vol boeken

De Boekenweek voor Jongeren wordt georganiseerd door Stichting CPNB, Stichting Lezen en de Schrijverscentrale. NBD Biblion is sponsor. De Boekenweek voor Jongeren wordt ondersteund door haar partners: de lesmethode Talent van Malmberg, CJP, het Nederlands Letterenfonds, Stichting de Versterking en Fonds 21. Herschel draagt bij aan de Boekenweek voor Jongeren met een winactie: lezers van 3PAK maken kans op een Herschel-rugzak vol boeken.  

Meer weten? Ga naar http://www.boekenweekvoorjongeren.nl.Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Karin Amatmoekrim, Joost Klein en Margje Woodrow schrijven 3PAK

 

Over

Karin Amatmoekrim

Karin Amatmoekrim

Karin Amatmoekrim is een Surinaams-Nederlandse schrijfster. Ze debuteerde in 200...

Margje Woodrow

Margje Woodrow

Margje Woodrow (1975) is leerkracht en schrijfster. Haar werk als docent ko...

Joost Klein

Joost Klein

Joost, artiestennaam van Joost Klein (Leeuwarden, 10 november 1997), is een Nede...

Gesponsorde boeken