Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Community /

Karl Ove Knausgård schrijft mooiste openingszin

door Hebban Crew 10 reacties
De Noorse schrijver Karl Ove Knausgård heeft volgens de bezoekers van Hebban.nl de mooiste openingszin van een literaire roman geformuleerd. De eerste zin uit zijn boek 'Vader' scoorde bij een peiling de meeste stemmen. Honderden lezers stemden op hun favoriete openingszinnen.

Literatuur

De winnende zin van Karl Ove Knausgård schittert door al zijn eenvoud. Voor het hart is het leven simpel: het slaat zolang het kan. Hiermee opent Vader, het eerste boek uit de zesdelige reeks Mijn strijd. Het is het portret van een zoon die zijn tirannieke vader dood wenst, maar na zijn dood niet goed weet wat hij moet voelen. De zin scoorde 21,78% van de kleine vierhonderd uitgebrachte stemmen.

Hebban riep vorig jaar de bezoekers op de mooiste beginfrasen uit de literatuur, de sciencefiction, het thrillergenre en de young adult-romans te nomineren. Dat hebben we geweten. Behalve voor YA-romans kwamen voor de andere categorieën tientallen suggesties binnen. Na een schifting door de redactie van Hebban bleef er voor elke categorie een shortlist van tien titels over. Suggesties voor YA-boeken met mooie eerste zinnen bleven ver achter: er kwamen slechts zes binnen. 

In percentages uitgedrukt bleef Knausgård zijn concurrentie ver voor. Op de tweede plek staat Leo Tolstoj, die 14,96% behaalde met zijn opening uit Anna Karenina: Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen wijze. Op 3 staat George Orwell (10,76%) die zijn klassieker 1984 als volgt laat beginnen: Het was een heldere, koude dag in april, en de klokken sloegen dertien. Paul Auster staat met zijn opening uit Broze stad op 4, op de hielen gezeten door Charles Lewinsky met Het lot van de familie Meyer.

De top 5 Openingszinnen Literatuur

 1. Voor het hart is het leven simpel: het slaat zolang het kan.
  (Uit: Vader van Karl Ove Knausgard) 21,78%
 2. Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen wijze.
  (Uit: Anna Karenina van Leo Tolstoj) 14,96%
 3. Het was een heldere, koude dag in april, en de klokken sloegen dertien.
  (Uit: 1984 van George Orwell) 10,76%
 4. Het begon allemaal met iemand die verkeerd verbonden was, de telefoon die in het holst van de nacht drie keer rinkelde, en de stem aan de andere kant van de lijn die vroeg naar iemand anders dan hij was.
  (Uit: Broze stad van Paul Auster) 9,7%
 5. Altijd als hij gestorven was kwam hij weer terug.
  (Uit: Het lot van de familie Meyer van Charles Lewinsky) 8,9%

Misdaadliteratuur

De Zweedse schrijver Håkan Nesser wint in de categorie misdaadliteratuur. Hij noteerde 19,95% van het aantal stemmen met de meer dan fraaie opening van De stilte na Sarah: We kwamen naar New York met vier volle koffers en twee lege harten. Het begin van de thriller De geheime tuin van Toni Coppers is trouwens ook niet mis: Een keer per maand, op vrijdag, bezocht Helena Vaels haar eigen graf. Deze intrigerende frase vergaarde 11,70% van de stemmen. Op 3 staat de opening van De keuze van Jess Walter, gevolgd door Letter voor letter van Mikkel Bikkegaard en Wat dood is van Belinda Bauer

De top 5 Openingszinnen Misdaadliteratuur

 1. We kwamen naar New York met vier volle koffers en twee lege harten.
  (Uit: De stilte na Sarah van Hakan Nesser) 19,95%
 2. Eén keer per maand, op vrijdag, bezocht Helena Vaels haar eigen graf.
  (Uit: De geheime tuin van Toni Coppers) 11,7%
 3. Op een dag ken je meer dode mensen dan levende.
  (Uit: De keuze van Jess Walter) 10,9%
 4. Tot voor kort had ik alleen nog maar op papier mensen vermoord.
  (Uit: Letter voor letter van Mikkel Birkegaard) 10,6%
 5. Doodgaan is niet zo gemakkelijk als het er in de film uitziet.
  (Uit: Wat dood is van Belinda Bauer) 9,8%

Fantasy en Sciencefiction

Een hele korte zin doet het bij de fantasylezer goed, zo blijkt uit de uitslag in dit genre. Niets begint ooit uit Weefwereld van Clive Barker vergaarde 18,90% van de stemmen, genoeg voor de nummer 1-positie. Barker is kennelijk goed in openingen, want de eerste zin uit zijn Sacrament (Elk moment van de dag heeft een eigen geheim) scharrelde 15,07% van de stemmen bijeen en eindigde op de tweede plaats. Op 3 staat Ik ben goed de lul. Die zin komt uit Mars van Andy Weir. Thomas Olde Heuvelt staat met het begin uit Hex op de vierde plek en C.S. Friedman werd vijfde met In de schaduw van de zwarte zon

De top 5 Openingszinnen Fantasy en Sciencefiction

 1. Niets begint ooit.
  (Uit: Weefwereld van Clive Barker) 18,90%
 2. Elk moment van de dag heeft een eigen geheim.
  (Uit: Sacrament van Clive Barker) 15,07%
 3. Ik ben goed de lul.
  (Uit: Mars van Andy Weir) 11,0%
 4. Stefan de Graaf kwam juist op tijd om de hoek van het parkeerterrein achter de Nico de Witt-supermarkt gerend om te zien hoe Katharina werd overreden door een antiek draaiorgel.
  (Uit: Hex van Thomas Olde Heuvelt) 10,7%
 5. Damien Kilcannon Vryce zag eruit als iemand die heel goed in staat was met moeilijkheden om te gaan, waardoor die moeilijkheden doorgaans met een grote boog om hem heen liepen.
  (Uit: In de schaduw van de zwarte zon van C.S. Friedman) 7,7%  

Young Adult

En dan is er ook nog Nederlands succes. Eindhovenaar Buddy Tegenbosch haalde maar liefst 28,97% van de stemmen in de categorie Young Adult. De winnende zin komt uit diens Oog om oog en luidt: Voordat je dit boek gaat lezen, moet je een ding weten: dat het me spijt. En dat ik het de volgende keer weer zou doen

De top 5 Openingszinnen Young Adult

 1. Voordat je dit boek gaat lezen, moet je een ding weten: dat het me spijt. En dat ik het de volgende keer weer zou doen.
  (Uit: Oog om oog van Buddy Tegenbosch) 28,97%
 2. Hij zat in een gewone witte envelop, wat hem zowel meer als minder gewicht gaf.
  (Uit: Free to Fall van Lauren Miller) 17,3%
 3. Het ene moment stond de leraar nog over de Burgeroorlog te praten. En het volgende moment was hij weg. Leraar aanwezig. Leraar weg. Geen 'poef'. Geen lichtflits. Geen knal.
  (Uit: Gone 1 - Verlaten van Michael Grant) 15,0%
 4. Is het vandaag een goede dag om dood te gaan?
  (Uit: Waar het licht is van Jennifer Niven) 12,3%
 5. In de donkere uren voor de dageraad, wanneer zelfs de geesten rusten, komt mijn oudere broer thuis.
  (Uit: Vuur en As van Sabaa Tahir) 10,6%

 

 Over de auteur

Hebban Crew

2551 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Karl Ove Knausgård schrijft mooiste openingszin

 

Gerelateerd

Over

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgard is een Noorse schrijver en vertaler. Voor zijn debuut Ute av ...

Håkan Nesser

Håkan Nesser

Håkan Nesser (Kumla, 1950) is een van de meest succesvolle en getalenteerde Zwee...