Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Karremans niet vervolgd

Oud-commendant van de Nederlandse Dutchbatters Thom Karremans en twee leidinggevende collega's zullen definitief niet worden vervolgd voor het verwijderen van drie moslimmannen van de compound in juli 1995. Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.

Het drama van Srebrenica is dit jaar twintig jaar geleden, maar nog altijd staan de gebeurtenissen van 1995 vers in ons geheugen gegrift. De massamoord op duizenden moslimmannen tijdens Nederlandse bescherming is en blijft een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis.

Twintig jaar na dato zijn de gevolgen voor zowel de nabestaanden als oud-commendant Thom Karremans actueler dan ooit. De oud-commendant die in 1995 de Nederlandse militairen (Dutchbat) tijdens de val van de moslimenclave Srebrenica leidde, stond vandaag weer voor de rechter. Nabestaanden van drie slachtoffers van dat bloedbad wilden dat de oud-commendant, evenals twee andere leidinggevenden werden vervolgd voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven en genocide.

Volgens de NOS waren de drie mannen op 15 juli 1995 door de leiding van Dutchbat van de compound in Potocari gezet. Dat was vier dagen na de val van de enclave, toen duidelijk was dat er overal rond Srebrenica op grote schaal werd gemoord. De drie werden kort na hun vertrek van de basis door Bosnisch-Servische troepen van generaal Mladic gedood.

Inmiddels heeft het gerechtshof in Arnhem bekendgemaakt dat Thom Karremans, zijn rechterhand Rob Franken en adjudant Berend Oosterveen niet worden vervolgd voor de massamoord in Screbrenica. Twee jaar geleden kwam het OM tot dezelfde conclusie.

Of het hoofdstuk Screbrenica daarmee is afgesloten, zal de toekomst moet uitwijzen. Kolonel Charlef Brantz - directe baas van Thom Karremans, de commandant van Dutchbat, het Nederlandse bataljon dat onder VN-vlag in Srebrenica gestationeerd was ter bescherming van de plaatselijke bevolking - is stellig van mening dat het hoofdstuk Srebrenica nooit gesloten zal worden, zolang de waarheid niet naar boven komt. Met de publicatie van zijn dagboeken laat Brantz zien hoe complex de situatie was én krijgen wij een ontluisterend beeld van wat er zich destijds heeft afgespeeld.

De Screbrenica-dagboeken - Charlef Brantz en Herman Spinhof

Een onthullend ooggetuigenverslag van een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. Kolonel b.d. Charlef Brantz, die mede aan de basis stond van de oprichting van Dutchbat, zat tijdens de val van Srebrenica in Bosnië, in Tuzla om precies te zijn, en was daar VN-commandant van de sector Noord-Oost (het gebied waar Srebrenica onder viel).
Gedurende de drie jaar dat kolonel Brantz geconfronteerd werd met de problematiek in Bosnië in het algemeen en Srebrenica in het bijzonder heeft hij een dagboek bijgehouden. Dat heeft hij met relevant materiaal aangevuld tot een allesomvattend en onthullend manuscript over de misstanden en fouten die er in de aanloop naar de val van de Safe Area gemaakt zijn.
De Screbrenica-dagboeken
geeft niet alleen inzicht in een bepalend moment in de geschiedenis van de Nederlandse strijdkrachten, het kan ook dienen als leermoment zodat dit soort gebeurtenissen in de toekomst kunnen worden voorkomen.

Hier vind je een overzicht van alle Hebban Vandaag-artikelen en inspiratieboeken.  Over de auteur

Victoria Farkas

126 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Karremans niet vervolgd

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken