Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Kate Atkinson wint opnieuw Costa Award

door Hebban Crew 3 reacties
Voor de tweede keer in drie jaar heeft de Britse schrijfster Kate Atkinson de prestigieuze Costa Novel Award in de wacht gesleept. De jury noemde het winnende boek 'A God in Ruins' grandioos en 'een klasse apart'.

A God in Ruins, Gevallen God in de Nederlandse vertaling, is de negende roman van Kate Atkinson. Het is een vervolg op Life After Life, waarvoor Atkinson in 2013 de Costa Novel Award ontving. 

Kate Atkinson pakt in Gevallen God een draad op uit Leven na leven en volgt het spoor van Ursula Todds geliefde jongere broer Teddy. Van alle nevenpersonages in Leven na leven ging de op jonge leeftijd gesneuvelde Teddy de lezer (en Ursula) het meest aan het hart. In Gevallen God leeft hij weer. De dichter in spe, vechtpiloot, echtgenoot en vader moet nu alsnog zijn weg vinden door de hachelijke twintigste eeuw. De oorlog is dan nog wel zijn minste zorg. Teddy's grootste uitdaging wordt leven in een toekomst waarvan hij nooit dacht dat hij deze mee zou maken. De drie andere genomineerden voor de prijs waren 
Anne Enright (The Green Road), Patrick Gale (A Place Called Winter) en Melissa Harrison (At Hawthorn Time). 

De Costa Award voor de beste debuutroman ging naar Andrew Michael Hurley voor The Loney, een huiveringwekkend gothic verhaal dat zich afspeelt aan de kust van het graafschap Lancashire. Andrea Wulf is de winnaar van de Costa Award voor beste biografie. Haar winnende boek heet The Invention of nature: The Adventures of Alexander Von Humboldt, The Lost Hero of Science en gaat over de achttiende-eeuwse Pruisische ontdekkingsreiziger waar in de titel naar wordt verwezen. Frances Hardinge won de Costa Children's Book Award met The Lie Tree en Don Paterson werd voor zijn bundel 40 Sonnets bekroond met de Costa poëzieprijs. 

Elke winnaar krijgt vijfduizend Britse pond. De vijf boeken dingen nu mee naar de Costa Book of the Year Award. Op 26 januari wordt hiervan de winnaar bekendgemaakt. Voor hem of haar ligt een cheque klaar van 30.000 pond. Vorig jaar won Helen Macdonald deze prijs met De H is van havik

Bron: The TelegraphOver de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Kate Atkinson wint opnieuw Costa Award

 

Gerelateerd

Over

Kate Atkinson

Kate Atkinson

Kate Atkinson (1951) groeide op in York en studeerde Engelse literatuur. La...

Gesponsorde boeken