Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Kathy Reichs: koningin van de forensische thriller

door Soraya Vink (crew) 6 reacties
Ze is hoogleraar forensische antropologie maar ook auteur van tientallen thrillers. Kathy Reichs weet waarover ze schrijft in haar misdaadverhalen. Haar seriepersonage Temperance Brennan vormde zelfs de basis voor de succesvolle Amerikaanse televisieserie ‘Bones’. Deze week verscheen haar nieuwe thriller ‘Als de dood spreekt’. Hebban stelde een dossier samen over de auteur.

Twee succesvolle carrières

Voordat ze haar werk als thrillerschrijfster toevoegde aan haar CV, bouwde Kathy Reichs een indrukwekkende carrière als forensisch antropoloog op. Ze is één van de 82 forensisch antropologen die gecertificeerd is door de American Board of Forensic Anthropology en maakte onder andere deel uit van het identificatieteam na de aanslagen van 11 september 2001 op het World Trade Center. Ook werd ze opgeroepen als getuige-deskundige in verschillende zaken die door de VN werden behandeld.  

‘Toen ik een jong meisje was wilde ik eigenlijk al wetenschapper worden,’ vertelde Reichs in 2007 in een interview voor Crimezone. ‘Ik had natuurlijk slechts een vaag idee van wat dat inhield, maar het was wel iets wat bij mij leefde. Ik kreeg van mijn moeder een mooie witte jas en een microscoop waar ik dan vaak wijsgerig door zat te kijken. Het grappige is dat ik tegenwoordig eigenlijk hetzelfde doe.’  

In 1997 verscheen haar debuutthriller Déjà Dead (in Nederland tevens uitgegeven onder de titel Bot voor bot) waarin een vrouwenlichaam in zware staat van ontbinding wordt aangetroffen in een klooster. Door de staat van de resten wordt antropologe Temperance Brennan ingeschakeld om de politie van Montreal te helpen bij het onderzoek. Hoewel ze ervan overtuigd is dat er een seriemoordenaar actief, krijgt ze geen bijval van het onderzoeksteam. Brennan besluit de zaak daarom zelf te onderzoeken met de nodige gevolgen.  

Voor Reichs, die de sprong van vakliteratuur naar fictie waagde, was debuteren een avontuur. In 1994 was ze net benoemd tot hoogleraar en besloot ze in haar vrije tijd een boek te schrijven. ‘Als je als hoogleraar Engels een roman schrijft, word je binnengehaald alsof je een held bent. In de wetenschapsdepartementen zal je als fictieschrijver al snel gewantrouwd worden.’ De timing voor de lancering van haar debuuthriller is achteraf gezien perfect geweest: de media waren volledig gefocust op de zaak rond O.J. Simpson. DNA-onderzoek en andere forensische technieken werden voor het eerst aan het publiek gepresenteerd en haalden voortdurend de headlines, waardoor iedere burger zich als specialist waande. De forensische thriller vond gretig aftrek en werd in één klap een bestseller. Een jaar later won ze met Déjà Dead de Arthur Ellis Award voor beste debuut. Het was het begin van haar tweede succesvolle carrière.  

Samen met haar zoon Brendan begon ze in 2010 de Virals-reeks: thrillers voor Young Adults, waarin Tory Brennan, het nichtje van Temperance Brennan, de hoofdrol speelt. Ook hierin is er aandacht voor  wetenschap, speciaal voor de jonge lezer.

Lees verder: 'Ik doe niet in vlees en bloed'Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Kathy Reichs: koningin van de forensische thriller

 

Gerelateerd

Over

Kathy Reichs

Kathy Reichs

Kathy Reichs (Chicago, Illinois, 1948) is hoogleraar forensische antro...

Gesponsorde boeken