Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Column /

Kelder & Kelder in de Boekenweek #5: Hé lekkertje

door Hebban Crew 1 reactie
Niet het zoveelste interview met de auteur van het Boekenweekgeschenk, geen uitgekauwde lijstjes met opwindende literatuur die past binnen het thema Verboden vruchten. Dat doen we allemaal niet. Wij sturen Kelder & Kelder het land in om persoonlijk verslag te doen van de Boekenweek 2017 in al haar facetten. Zo maakten de zusjes een literaire wandeling door Amsterdam, en ontdekten ze dat deze stad toch wel erg hoerig en vrouwonvriendelijk is.

Hé lekkertje

Meer dan tien jaar woon ik in Amsterdam. Ik dacht de stad door en door te kennen totdat ik in het kader van de Boekenweek samen met de andere Kelder aan de literaire wandel ging. De stad kronkelt, sist en hijgt zoals ik haar lokroep nooit eerder hoorde. Want een lokroep is het! Het centrum wemelt van snelle Italiaanse tongen, ik struikel over een bleke Française die de Dam beschouwt vanachter een selfie stick en de enige Nederlanders die ik zie zeggen ‘hé lekkertje’ tegen een meisje dat ik hoogstens negen jaar oud schat.

Het is de schuld van de literatuur dat ik mijn Amsterdam ineens zo hoerig vind, zo goedkoop en vrouwonvriendelijk. Het komt doordat ik luister.

Het is de schuld van de literatuur dat ik mijn Amsterdam ineens zo hoerig vind, zo goedkoop en vrouwonvriendelijk. Het komt doordat ik luister.Zo ingespannen luister naar alle vaderlandse citaten die gids Mechteld opleest vanaf haar mobiele telefoon dat ik de stad hoor grommen zoals nooit tevoren. Het ligt niet aan Mechteld, niet aan de Verboden Vruchten die we tijdens de wandeling plukken, het ligt aan de stad waarin literatuur weliswaar niet verboden is, maar oh zo marginaal.

Gelukkig wint fictie het zo nu en dan toch van het etterende stadsrumoer. ‘Hoort dit ook bij de toer?’ riep een eerdere wandelgroep toen drugsdealers voor hun neus een citaat van A.F. Th. van der Heijden onderbraken om zaken te doen. Het hoort allemaal bij de toer, dat is het mooie ervan.

Ik prijs me gelukkig als auteur in Amsterdam, onbevreesd en onvervolgd.

Ook wij hebben geluk. De politie zegt dat we niet verder mogen. Dranghekken en sirenes staan tussen ons en het volgende literaire citaat. ‘De Argentijnse president en zijn vrouw,’ weet een mede-wandelaar uit Alphen aan den Rijn. ‘O ja dat enge neoliberale stel,’ zeg ik, waarna we het al snel over de Dwaze Moeders hebben en over dictatuur en gevangenschap. Wanneer de politie een verbouwereerde meneer op een bootje arresteert die te dicht op de presidentiële stoet dobbert, begin ik het thema van de Boekenweek steeds meer te waarderen. Als bootjes op de Amsterdamse grachten de nieuwe verboden vruchten zijn en angst de stem van de literatuur overstemt, dan mag het Boekenbal volgens sommigen dan wel “een carnavaleske houseparty” zijn maar laten we het CPNB in godsnaam op onze blote knieën danken. Ik prijs me gelukkig als auteur in Amsterdam, onbevreesd en onvervolgd. Nog wel.

Eva Kelder

Meer Kelder & Kelder in de Boekenweek:

Kelder & Kelder in de Boekenweek #1
Kelder & Kelder in de Boekenweek #2: Boekenbalmania
Kelder & Kelder in de Boekenweek #3: Boekenbalvlog
Kelder & Kelder in de Boekenweek #4: Sixtiesvogels in de Boekenweek

 

Bio Kelder & Kelder 

Auteurs en schrijfcoaches Eva en Renee Kelder schreven beiden succesvolle boeken. Eva (1980) debuteerde na een reeks korte verhalen in literaire tijdschriften met de lovend ontvangen roman Het leek stiller dan het was. Onlangs verscheen Eva’s tweede roman Een charismatisch defect, over de roerige jaren zestig. Renee (1985) schreef de openhartige en in binnen- en buitenland veelbesproken autobiografie De parttime-junkie. In mei ligt haar nieuwe boek, de biografie De Don. Seks, drank & coke: de sensationele opkomst en ondergang van een reclameman in de boekhandel. Als Kelder & Kelder geven Renee en Eva schrijfworkshops en trainingen en hielpen al tientallen mensen om hun schrijfdroom te realiseren.

www.schrijfcursusvolgen.nl 
www.evakelder.nl
www.reneekelder.nl

Zwart-wit foto's: Frank RuiterOver de auteur

Hebban Crew

2543 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Kelder & Kelder in de Boekenweek #5: Hé lekkertje

 

Gerelateerd

Over

Eva Kelder

Eva Kelder

Eva Kelder (1980) studeerde Engelse Letterkunde en Journalistiek. Tijdens het we...

Renee Kelder

Renee Kelder

Renee Kelder (1985) is afgestudeerd maatschappelijk werker en woont in Amsterdam...