Hebban vandaag

Column /

Kelder & Kelder in de Boekenweek #6: Herman Koch ging vroeger meer vreemd

door Hebban Crew 2 reacties
Niet het zoveelste interview met de auteur van het Boekenweekgeschenk, geen uitgekauwde lijstjes met opwindende literatuur die past binnen het thema Verboden vruchten. Dat deden we allemaal niet. Wij stuurden Kelder & Kelder het land in om persoonlijk verslag te doen van de Boekenweek 2017 in al haar facetten. Voor deze laatste column bezochten de zusjes een signeersessie van Boekenweekgeschenk-auteur Herman Koch.

Herman Koch ging vroeger meer vreemd

In de Watergraafsmeer wordt lang niet zoveel vreemdgegaan als in andere delen van Amsterdam. Volgens bestsellerauteur Herman Koch is Watergraafsmeer zelfs vrij braaf. ‘De meeste mensen gaan vreemd in Noord – want daar is niets te doen – en in Zuid want daar hebben ze te veel geld. Zelf ging ik trouwens meer vreemd toen ik minder geld had.’ Herman wacht mijn reactie niet af en begint keihard te lachen.

Ik spreek hem in de Watergraafsmeerse Linnaeus Boekhandel waar hij zijn nieuwste roman De Greppel en natuurlijk het Boekenweekgeschenk signeert. In De Greppel is de burgemeester van Amsterdam ervan overtuigd dat zijn vrouw een affaire heeft. Op een nieuwjaarsreceptie ziet hij haar praten met een collega en vanaf dat moment gaan zijn gedachten volledig met hem aan de haal.

"Ik telde tot drie en keek toen nog een keer naar de plek bij de deur achter in de zaal. Mijn vrouw wierp juist haar hoofd in haar nek en lachte, de wethouder had met zijn hand haar elleboog omvat en fluisterde iets in haar oor."


In de boekhandel wordt de rij met liefhebbers die hun boek door Koch willen laten signeren ondertussen steeds langer. ‘Ik zal weer ruimte maken voor je fans,’ zeg ik. Koch kijkt me schalks aan. ‘Ja, anders gaan mensen nog wat denken…’ Door elk antwoord in een grap te verpakken lijkt hij iedere vorm van hoogmoed voor te zijn. Een van de zeven zonden die op de loer ligt als je een van de grootste auteurs van Nederland bent. Maar misschien is het on-Nederlands om je te laven in roem. We zijn er te nuchter voor en anders zorgt het Nederlandse publiek er wel voor dat je weer snel met beide benen op de grond komt te staan.‘Bent u fan?’ vraag ik aan een vrouw in de rij. ‘Nee helemaal niet, ik zoek gewoon een lekker boek om de zomer mee door te komen.’ Ook een andere vrouw in de rij bekent dat ze niet per se een liefhebber is. ‘Al heb ik wel al zijn boeken. Maar alleen Amos Oz kan mij in vervoering brengen.’

Terwijl de andere Kelder foto’s maakt van de volle boekhandel, legt een man zijn hand op haar schouder. Hij buigt zich naar haar toe en fluistert: ‘Ik wil graag een fout van drie jaar geleden herstellen.’ Hij duwt Eva’s debuut Het leek stiller dan het was onder haar neus. ‘Drie jaar geleden deelde je roze koeken uit in de winkel en vertelde dat je debuut net uit was. We hebben lang staan praten, maar ik kocht het uiteindelijk niet. Nu wel.’

Wanneer Eva haar boek heeft gesigneerd en we ‘doei Herman!’ hebben geroepen, staan we weer buiten bij onze fietsen. We hebben ervan genoten om als Kelder & Kelder de Boekenweek te verslaan. Maar nu is het weer tijd voor het smeden van nieuwe boekenplannen: het schrijven van boek drie. Een gezamenlijke thriller wellicht? We houden je op de hoogte!

Renee Kelder

Meer Kelder & Kelder in de Boekenweek:

Kelder & Kelder in de Boekenweek #1
Kelder & Kelder in de Boekenweek #2: Boekenbalmania
Kelder & Kelder in de Boekenweek #3: Boekenbalvlog
Kelder & Kelder in de Boekenweek #4: Sixtiesvogels in de Boekenweek
Kelder & Kelder in de Boekenweek #5: Hé lekkertje

Bio Kelder & Kelder 

Auteurs en schrijfcoaches Eva en Renee Kelder schreven beiden succesvolle boeken. Eva (1980) debuteerde na een reeks korte verhalen in literaire tijdschriften met de lovend ontvangen roman Het leek stiller dan het was. Onlangs verscheen Eva’s tweede roman Een charismatisch defect, over de roerige jaren zestig. Renee (1985) schreef de openhartige en in binnen- en buitenland veelbesproken autobiografie De parttime-junkie. In mei ligt haar nieuwe boek, de biografie De Don. Seks, drank & coke: de sensationele opkomst en ondergang van een reclameman in de boekhandel. Als Kelder & Kelder geven Renee en Eva schrijfworkshops en trainingen en hielpen al tientallen mensen om hun schrijfdroom te realiseren.

www.schrijfcursusvolgen.nl
www.evakelder.nl
www.reneekelder.nl

Zwart-wit foto's: Frank RuiterOver de auteur

Hebban Crew

2368 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Kelder & Kelder in de Boekenweek #6: Herman Koch ging vroeger meer vreemd

 

Gerelateerd

Over

Herman Koch

Herman Koch

Herman Koch (Arnhem, 1953) is een Nederlandse televisiemaker (onder meer Ji...

Renee Kelder

Renee Kelder

Renee Kelder (1985) is afgestudeerd maatschappelijk werker en woont in Amsterdam...

Eva Kelder

Eva Kelder

Eva Kelder (1980) studeerde Engelse Letterkunde en Journalistiek. Tijdens het we...


Gesponsorde boeken