Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Kim van Kooten debuteert als romanschrijfster

Bij Lebowski Publishers verschijnt op 9 november Lieveling, de debuutroman van Kim van Kooten. Het boek is geschreven in samenwerking met Pauline Barendregt, designer bij onder meer G-Star Raw, op wier levensverhaal de roman is gebaseerd.

Actrice en scenarioschrijfster Kim van Kooten vertelde in oktober 2014 in een interview met Vogue dat zij samen met een vriendin werkte aan een boek. Sindsdien stond de telefoon van haar agente Vanessa Henneman niet stil. Vorige maand bood Henneman vier uitgevers de gelegenheid zich te presenteren aan Van Kooten en Pauline Barendregt waarna het duo besloot te kiezen voor Lebowski.

Vijf jaar geleden legde Barendregt aan Van Kooten het idee voor om een roman te schrijven over 'de onvoorstelbare gebeurtenissen' in haar jeugd. Ze wist heel goed wat voor boek ze voor ogen had: het moest recht doen aan de waarheid. Het moest de heftigheid van het onderwerp niet schuwen. En het moest ondanks die heftigheid grappig zijn.

Volgens Lebowski heeft Van Kooten het onvoorstelbare voorstelbaar gemaakt. ''Ze heeft het levensverhaal van Pauline bewerkt, ingekleurd en verwoord in een verraderlijk lichte stijl.'' Het manuscript maakte diepe indruk, laat redacteur Jasper Henderson weten. ''Lieveling is pijnlijk, rauw en maakt je woedend; je wilt niets lieverdan dit meisje beschermen. Maar de compassie en humor die klinken in Kims stijl en toon laten je ook begrip hebben voor de loyaliteit van kinderen en bovenal bewondering voor hun ongelooflijke veerkracht.''

Als actrice speelde Kim van Kooten (1974) in talloze films en series, waaronder Phileine zegt sorry, Zusje, Hollands Hoop (zie foto boven) en Onder het hart. Als schrijver was zij onder meer verantwoordelijk voor de scenario's van Blind Date, Met grote blijdschap en de bioscoophits Alles is Liefde en Alles is Familie. Pauline Barendregt (1969) is Design Director en eigenaar van Studio Button, een 'strategic design consultancy' in Amsterdam. Eerder werkte ze onder andere als hoofdontwerpster voor Mac & Maggie en was ze tien jaar Head of Design bij G-Star Raw. Daarnaast is Barendregt lecturer Branded Design aan Artez Fashion Institute in Arnhem. 

(foto Pauline Barendregt: Anke Leunissen)Over de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Kim van Kooten debuteert als romanschrijfster

 

Gerelateerd

Over

Kim van Kooten

Kim van Kooten

Kim van Kooten (1974) is actrice en schrijver. Als actrice speelde zij in talloz...

Gesponsorde boeken