Hebban vandaag

Listmania /

Kinderboeken op het scherm

door Lmcmr 2 reacties
Niet alleen thrillers en YA-verhalen dienen als inspiratie voor filmmakers. Ook veel jeugdboeken vormen de basis voor tv-series of bioscoopfilms. Hebban selecteerde oudere en nieuwe titels om te lezen én te kijken.


Meer en meer film- en televisiemakers lijken inspiratie te halen uit jeugdboeken. Het voorwerk is verricht, de strepen zijn verdiend, de doelgroep afgebakend en het succes lijkt verzekerd. Ter voorbereiding van een boekverslag volstaat het kijken van een film.

Toch is het niet alleen van deze tijd. De filmmakers van Walt Disney hadden vast een abonnement op de bibliotheek. De serie's van Astrid Lindgren, als ‘Pippi Langkous’ en ‘Lotta uit de Kabaalstraat’ sieren al geruime tijd het beeldscherm. Het oog wil ook wat bij veel van de verhalen van Annie M.G. Schmidt, met verfilmingen van Otje, Ibeltje, Abeltje en Wiplala. En Paul van Loon doet er met Dolfje Weerwolfje, de Griezelbus en Foeksia de Miniheks nauwelijks meer voor onder.

Wat de peuter- & kleuterkijkertjes betreft lijken de boekenkast en de dvd-lade wel gespiegeld met Nijntje, Woezel & Pip, de kleine IJsbeer, Pinkeltje, de kleine Ezel, de kleine Prinses, Dribbel, Rupsje Nooitgenoeg, beertje Paddington, Pim & Pom, Kikker en Muis.

Menige regenachtige zondagmiddag is opgeleukt met Het Zakmes, Babe, Mees Kees, De Lorax, Heksje Lilly, de Kameleon, Shrek, Knofje, Sproet en Iep. Ter vermaak van het hele gezin op een scherm of op papier onder je dekentje met een zaklamp.

In de zomer van 2015 draait De kleine Prins in de bioscoop. Deze film is gebaseerd op de bestseller Le petit prince van Antoine de Saint-Exupéry. Bij Code M. en bij SpangaS wordt dit proces omgedraaid en zijn de boeken van Ineke Mahieu en Hetty Kleinloog gebaseerd op het bijbehorende script.

Sluit ik dit artikel af met de aankondiging dat Nederlands eerste Piratenfilm: de verfilming van De Piraten van Hiernaast van Reggie Naus, op dit moment wordt voorbereid. Ook Paul van Loon's Meester Kikker wordt verfilmd met Georgina Verbaan in een van de rollen, de opnames zijn reeds van start gegaan!

Veel kijk- en leesplezier!Bovengenoemde titels zijn opgenomen in de lijst 'Kinderboeken op het scherm'. Nieuwe suggesties kun je achterlaten in de comments!Over de auteur

Lmcmr

15 volgers
169 boeken
0 favorieten


Reacties op: Kinderboeken op het scherm

 

Over

Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt was een van Nederlands bekendste en populairste schrijfsters....

Paul van Loon

Paul van Loon

Paul van Loon is een bekende en populaire Nederlandse kinderboekenschrijver. Hij...

Antoine de Saint-Exupéry

Antoine de Saint-Exupéry

Antoine de Saint-Exupéry was een Franse beroepspiloot en schrijver. Hij w...

Overig

Kinderboeken op het scherm

op 06 augustus 2015 door Lindy (Hebban Crew) 31 boeken 4 volgers 0 reacties
Gesponsorde boeken